Nybörjarskolan: Vad är börsen?

Idag kommer jag att behandla en enkel, men ofta ställd, fråga: vad är egentligen börsen?

Det är tidigt december, vintern ligger som en våt regnfilt över Stockholm och invånarna samlas på Skansen för att byta varor mot pengar. Egentligen så är skillnaden mellan en loppmarknad och börsen inte så stor som man kanske kan tro, börsen är helt enkelt en handelsplats, om än något mer strukturerad än Skansen. Börsen är helt enkelt ett ställe där människor samlas och byter aktier mot pengar, virtuellt. Förr i tiden så träffades man på “handelsgolvet” och kom överens om sina affärer, detta finns väl illustrerat i åtskilliga Hollywood-filmer, men nuförtiden sker allt detta alltså på internet.

Nu säger vi att jag t.ex. skulle vilja köpa aktier i Handelsbanken då jag tycker att det är en kvalitetsbank som är flera snäpp bättre än alla sina konkurrenter. För att jag ska kunna köpa dessa aktier så måste jag först hitta någon som säljer, och det skulle vara en smula bökigt att lägga in en annons i tidningen eller börja ringa folk slumpmässigt och fråga ifall dom: 1. har några aktier och 2. är villiga att sälja. 3. villiga att sälja till det samma pris som jag vill köpa för. Det är här som börsen kommer in i bilden. När jag vill köpa aktier i Handelsbanken så säger jag till börsen att jag vill ha 100 st aktier av Handelsbanken B till priset 270 kr. Börsen lägger sedan detta i en hög av ordrar och försöker sedan att para ihop denna order mot någon redan har aktier men vill sälja dessa. För att jag ska kunna köpa så måste det finnas någon som är villig att sälja till samma pris och det är inte säkert att så är fallet. Om jag t.ex. redan hade aktier i Handelsbanken så skulle jag ju inte vilja sälja dessa för 270 kr. Aktieägarna kanske känner att 275 kr är ett mer rättvist pris, och då får jag ta ställning till det och antingen: höja mitt bud, eller avstå från affären. Om jag t.ex. skulle höja mitt bud och köpa på 275 kr så skulle aktiekursen gå upp. Se gärna del 1 i nybörjarskolan.

Man kan egentligen sammanfatta börsen som ett stort IT-system* som håller koll på alla som vill köpa och sälja aktier, och som sedan ser till att deras handel blir utförd när de väl kommit överens om ett pris.

*I praktiken finns det flera olika börsar, t.ex. Stockholmsbörsen, NASDAQ-börsen, NYSE-börsen, Tokyo-börsen etc, så det är såklart inte bara ett system.

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

  1. Hur ser man ifall ett bolag ger utdelning? Måste alla bolag ge utdelning? Hur ofta måste man ge utdelning?

    Tack för en bra blogg

    //user694057 fb

Leave a Reply