Byter Norska räntesparandet mot Svenska räntefonder

Ja, nu har jag gjort slag i saken, jag orkar inte längre hålla på och filosofera och spekulera kring hur den Norska kronan ska utveckla sig på kort sikt. Beslutet som jag nu tagit är med största sannolikhet fel, men det kommer få mig att sova bättre på natten när jag slipper tänka på de enorma svängningarna som uppstår på kort sikt.

Nu kommer jag att bygga upp en portfölj av räntefonder för att sprida ut mitt sparande en del, dessa pengar är som bekant öronmärkta till lägenhetsinköp vilket innebär att några aktiefonder knappast är på tapeten. Jag kommer till en början att välja en mix mellan Spiltan Räntefond Sverige och Atlant Stability för att få en spridning samtidigt som jag satsar hårt på korta räntefonder. Läs gärna mitt inlägg om varför jag ogillar långa räntefonder HÄR.

En stor fråga kring detta är huruvida detta sparande bör placeras i en ISK eller i en vanlig VP-depå. Risken finns ju att skatten äter upp vinsten vilket leder till att det här är ett beslut som måste ses igenom noga. I en ISK så beskattas som bekant hela det sparade beloppet oavsett hur avkastningen ser ut. Beskattningen är 30% av föregående års statslåneränta. I en VP-depå så dras det 30% avkastningsskatt på vinsten som uppnås vid försäljning av tillgången. Det här innebär att det lönar sig att använda en ISK för alla investeringar där man förväntar sig en årsavkastning som är högre än föregående års statslåneränta, i det här fallet 1,49%.

Som ni ser enligt diagrammet så förväntar jag mig att avkasta över statslåneräntan även i den mest defensiva fonden, Spiltan Räntefond. Detta innebär att jag kommer att placera hela detta sparande i min ISK där skatten blir som mest förmånlig för mig. Förhoppningsvis kommer jag att på 1 års sikt uppnå runt 3% avkastning innan skatt vilket är bättre än de flesta sparkonton som jag jämfört med här i Sverige.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply