Förvalta sitt barns försäkringspengar?

Hej Bullen,

Jag har ett problem. Eller rättare sagt, min ”kompis” har ett problem.

Nej men allvarligt nu: en vän till mig står inför en knepig situation som jag skulle vilja hjälpa honom med, men tyvärr känner jag att den här frågan går strax utanför min kärnkompetens. Situationen är som så att min vän har ett barn som har ”ådragit sig” en relativt välkänd sjukdom som gör honom berättigad till en engångssumma i försäkringspengar. Dessa pengar vill föräldrarna investera/förvara åt ungen fram till dess att denne blir 18 år. Frågan är: hur?

Det ligger flera alternativ på bordet. Ett alternativ är att försäkringsbolaget själva för bevara kapitalet fram till dess att barnet fyller 18 år. Min initiala tanke här är att försäkringsbolaget såklart vill ha sin del av kakan, och att det därigenom tillkommer en del avgifter samtidigt som avkastningen kan bli en smula begränsad. Ett annat alternativ är att pengarna sätts in på ett specifikt räntesparkonto i barnets namn där pengarna får ligga fram tills att barnet fyller 18. Mina tankar här är att räntan förmodligen är rätt risig, trots att man kan använda sig av lång bindningstid. Ett tredje alternativ är att pengarna plockas ut och stoppas in i t.ex. en kapitalförsäkring i föräldrarnas namn men med barnet som någon form av förmånstagare. Detta tycker jag känns som det bästa alternativet, men vad jag förstår så måste detta tas upp i förvaltningsrätten vilket möjligtvis kan innebära en byråkratisk mardröm.

Är det någon som har erfarenhet av att ta ett sådant här ärende via förvaltningsrätten? Kan man få möjlighet att investera försäkringspengarna i fonder fram till dess att pengarna ska tillfalla barnet? Eftersom pengarna ska förvaltas i ca 15 år så känns det ”dumt” att sätta pengarna på räntekonto, jag skulle hellre se någon bra fördelning mellan indexfonder och räntefonder för att hålla en förhållandevis låg risk men ändå med relativt bra avkastningspotential. Men det kanske finns några regler kring hur dessa pengar får förvaltas och inte, givet att det är någon annans pengar? Och därmed kanske räntekontot är det enda alternativet? Nu tycker jag förvisso att det skulle vara idiotiskt, men man slutar ju aldrig att förvånas.

Med ränta-på-ränta-effekten så blir pengapåsen som tillfaller barnet väldigt stor om pengarna placeras rätt, 15 år är en lång tid för pengar att få växa. Och skillnaden mellan t.ex. 2 och 6 procent i avkastning är väldigt påtaglig över denna tidsperiod: skillnaden är faktiskt nästan lika stor som det initiala försäkringsbeloppet! Vem skulle tacka nej till den dubbla utbetalningen?

En annan intressant fråga här är: om föräldrarna skulle få problem med sin ekonomi och ansöka om bostadsbidrag, är dom berättigade till det ifall dom förvaltar barnets pengar? Det känns som att barnets pengar inte ska vara med i beräkningen, men återigen så slutar man aldrig att förvånas.

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

 1. Kan man inte periodisera investeringen? Ha pengarna på 2.5%-räntekonto, sätt varje månad in …. 10k(?) i valfri investering. Kanske en mix av Avanza Zero, någon småbolagsfond (didner?) och något globalt? På så sätt borde man väl sprida risken en hel del?

 2. Bästa alternativ är att sätta pengarna i en kapitalförsäkring. Lämpligtvis innehållandes aktiefonder. Det går att villkora försäkringen så att det blir barnets enskillda egendom, det går även att villkora exakt när barnet ska få pengarna. Sätter man pengarna i en måste man rapportera till överförmyndarnämnden om kapitalet överstiger en viss summa, i runda slängar ca 300tkr har jag för mig.
  /bankman

  1. Tack! Men det finns inga regler som säger hur pengarna får placeras inne i kapitalförsäkringen? Jag tycker det låter som ett väldigt bra alternativ. Men hur jobbigt är det att sätta upp en sådan struktur?

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply