Köpa nyproduktion: en fantastisk affär!

Vi är fortfarande mitt uppe i lägenhetsletandet och det har verkligen varit en djupdykning ner i en helt ny värld.

Vi känner oss en aning kräsna och vill köpa någonting fräscht och kanske till och med tänka oss att köpa nyproduktion. Vi vill helst inte komma in och börja renovera det första vi gör, det kan vi hellre betala lite mer för att få ha avklarat. I och med det så har vi snubblat in lite på ett område runt Friends Arena som kallas för arenastaden. Här byggs det för fullt och det är inflytt i de första lägenheterna nu under sommaren. Det spännande med de lägenheterna är att alla förstås är sålda sedan länge, men flera av de som köpte lägenheterna tidigare har nu ångrat sig och vill sälja vidare precis innan tillträde. En av dessa lägenheter har sålts för 34931 kr/m2 och ligger nu på marknaden för 39726 kr/m2. Jag är osäker på exakt när dessa lägenheter mäklades men jag misstänker för ca ett år sedan, vi säger 2 år för att vara schyssta.  Man har alltså fått en prisuppgång på 4795 kr/m2, utan att ha lyft ett finger. När vi börjar titta närmre på det här så inser vi också att dessa personer faktiskt inte har betalat för lägenheten ännu utan endast lagt en handpenning. Man kan väl se det lite som hävstångsbelåning vilket faktiskt är precis vad som hänt här. Man lägger alltså en handpenning som ofta är på ca 10 % av priset, i det här fallet innebär det 255 000 kr. Prisuppgången totalt under denna period har varit 350 000 kr vilket alltså gör att de personer som ”köpt” lägenheten alltså mer än dubblat sin insats, utan att någonsin ha satt sin fot i lägenheten.

Det är den här typen av marknad som får mig så fruktansvärt förbannad, världen är så skev och folk betalar hur mycket som helst utan närmsta tanke på vad kostnaden faktiskt blir. Kanske är det så här man ska göra? Låna pengar, köpa nyproduktion och sedan sälja vidare innan inflyttning. Så länge som marknaden pekar uppåt i det tempo som den faktiskt gör så känns det här nästan idiotsäkert. Man kan ju bli förbannad för mindre.

Mvh,
Snåljåpen

9 comments

 1. Kolla NCC:s fastighetet i Norra Djurgårdsstaden – många tagna ja, men några guldkorn kvar 🙂

 2. Så här har det hållit på i runda slängar 15 år nu. Fast förtjänsten var ännu större tidigare då priserna ökade snabbare än vad de gör nu.
  Inte så mycket att bli förbannad över. Använd din energi till sånt du kan påverka istället. Bara ett gott råd.

 3. Har flera exempel från min bekantskapskrets. Man köper nyproduktion i tidigt läge för att sedan sälja ett år senare när inflyttning närmar sig. Resultatet blir oftast några hundra tusen i vinst. Rätt så enkla pengar. Och som Ludvig säger har det detta pågått sedan slutet av nittiotalet. Inte riktigt min typ av investeringsstrategi.

 4. Det är bristen i kombination med slappa regler som möjliggör spekulation.
  Ska du köpa så kolla föreningens ekonomi noga är mitt tips, jag skulle inte bli förvånad om det är mer eller mindre glädjekalkyl där dolda skulder byggs vilket man indirekt blir indragen i, brister kvalitén ovanpå det kan man stå med en riktig surdeg inom något decennium. Jag har hört skräckhistorier från Hammarby sjöstad, en var att alla fönster ruttnade pga felaktig ytbehandling, fasader som inte håller måttet etc. Inga roliga historier som tydligen var eller är rättsprocesser.

 5. Vi bor i förorten och har planer på att flytta in mot mer centrala delar. Varje gång vi läser om den här sortens spekulation ilar det lite extra i ryggmärgen. Jag vill inte skriva ut ordet som börjar på “bubb” då det är ett för lätt sätt att förklara verkligheten på, men det känns inte bra alls.

  Glöm inte risken med att binda upp sig för ett köp långt in i framtiden. Om makroekonomiska förhållanden förändras, ex vid en räntechock, står du troligtvis där med dubbla boenden som inte går att gör sig av med utan större förluster.

 6. Du kan läsa på min blogg om detta med nyproduktion. Det var min familjs första lägenhetsköp och vi ägde lägenheten i cirka 2,5 år och bodde i den i knappt 1 år. vi tjänade grymma pengar på den, cirka 22 000 SEK i månaden ökade den i värde. en tvåa 54KVm med grym vy över mälaren vid liljeholmskajen.

  Bästa köpet/investeringen vi någonsin gjort. men det fanns ingen direkt tanke på att detta skulle vara en sorst värdeinvestering i första hand. Vi fick barn under tiden och därför har vi nu köpt hus istället. men 530 000 SEK på 2,5 år var rätt skönt måste jag säga

 7. Samma sak här i Göteborg, vet flera som köpt lägenheter under nybyggnad för flera år sedan, endast i spekulationssyfte. Man har bara behövt lägga en liten handpenning och sedan kunnat sälja iväg med vinst.

Leave a Reply