Snåljåpens startelva!

Som en replik till Gustavs startelva tänkte jag att jag också ska kategorisera och placera ut mina portföljinnehav likt ett fotbollslag.

 

Snåljåpens startelva

Målvakt

I mål ställer jag Castellum. Höjd utdelning 16 år på raken, förvisso inte lika starkt som de Amerikanska stjärnorna, men för att vara Sverige så är detta mycket stabilt.

Backar

Jag har en relativt offensiv uppställning trots den defensiva inställningen, därmed hittar vi i backlinjen endast 3 spelare. Dock har vi 3 väldigt tillförlitliga sådana där jag har full tillit. Spiltan Räntefond står emot allt, och även om han kanske inte är snabbast i backlinjen så förtjänar han ändå ett stort förtroende. Bredvid Spiltan hittar vi den något mer offensiva Beijer Alma. Ytterligare en trist och stabil spelare med bra direktavkastning, men med en viss tillväxt har man inga problem med att fylla på offensivt. Sist men inte minst har jag hyrt in Axfood som ska vara med och säkra hemåt med konjunkturokänsliga verksamhet och sitt perfekta passningsspel. Axfood är definitivt på väg att få en permanent plats i laget.

Mittfält

På mittfältets högra kant hittar vi Bahnhof, en spännande IT-yngling med bra driv i steget. Riktigt bra tillväxt och ändå en existerande utdelning. På andra kanten hittar vi Betsson, kanske en spelare som ska vara i mitten men det finns ändå lite för många frågetecken kring formen den sista tiden. Mitt på planen hittar vi spelmotorn Swedbank som med sin enorma utdelning och stabila verksamhet skänker förtroende till hela laget. Bredvid Swedbank hittar vi Blackrock Municipal Income Trust som kanske egentligen passar bättre i backlinjen. På grund av exponeringen mot dollar så känns detta ändå som ett lite mer offensivt innehav. Ytterligare på mitten hittar vi återigen en inhyrd stjärna, denna gång Atlas Copco. Kvalitetsspelare av rang, kanske till och med världens bästa mittfältare. Frågan är dock om plånboken är tillräckligt stor för att kunna köpa hem denna bjässe, tiden får utvisa.

Anfall

På topp hittar vi Acando, en konjunkturkänslig IT-konsult som är riktigt snabb i kontringarna. En ganska oerfaren anfallare fylld av frågetecken, men när bollarna rullar Acandos väg, då går det riktigt fort. Med direktavkastning över 7 % är man ändå välförtjänt en plats i startelvan. Som släpande forward hittar vi det lilla Norska försäkringsbolaget Protector Forsikring. Stabil utveckling de sista åren och här finns det möjligheter att växa till en riktigt central spelare i laget. Fortsätter man som tidigare och lyckas parera den Norska bostadsmarknaden så kan detta bli 2010-talets bästa anfallare.

Som ni ser så saknas det alltså 2 spelare för att kunna fylla mitt lag, varpå jag blivit tvungen att hyra in spelare utifrån. Axfood och Atlas Copco står högst på min önskelista och har gjort länge, värderingarna känns ansträngda men samtidigt är dessa bolag som aldrig bjuder på köplägen. Ibland får man bara öppna plånboken och gå till marknaden och betala vad det kostar, kvalitet är inte gratis.

Det kanske inte blir någon serieseger 2014, men jag tror åtminstone på en stadig placering någonstans i mitten. Konkurrensen är hård just nu!

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

 1. Det här var faktiskt inte så fånigt som det kan verka vid första anblick. När jag försöker översätta det på mina egna innehav blir det uppenbart att jag får ett svagt upplägg. Bra tanke-experiment.

 2. Försvaret ser riktigt stabilt ut. Intressant och se vad laget kostade också. En bra spelare är ju inte värd oändligt mkt för att parafrasera en känd klubbägare;)

  Ernesto

 3. Hej! Trevligt att träffas igen igår. Jag var tvungen att kolla vidare angående pensionsmöjligheter och det ser ut som att ett AB kan göra avsättningar till direktpension i en vanlig depå. Avsättningarna är inte avdragsgilla vid insättningen utan först då de utbetalas som pension (då ska också särskild löneskatt betalas). Det finns också flexibilitet att betala ut avsättningen som utdelning eller lön om det passar bättre, d v s att betala ut tidigare än vid pensionsålder.

  Läs mer här:

  http://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-eget-aktiebolag/content/direktpension.htm

 4. Gillar elvan men ser att du nu sålt din anfallsstjärna:-)

  Yttrarna ser riktigt snabba. Atlas lite lynnig (cyklisk) men annars rätt stabilt, särskilt med de inhyrda lirarna.

Leave a Reply