Starta aktiebolag: del 1

Starta aktiebolag

Som ni kanske läst tidigare så är jag på gång med att starta aktiebolag. Tanken är bland annat att jag ska kunna ha bloggens inkomst där i, men den största anledningen är egentligen att jag vill skaffa mig erfarenhet av att hantera ett aktiebolag i praktiken. Jag tänkte att jag här på bloggen ska redogöra för hur processen fortlöper så att även ni kan få en inblick i vad det innebär att starta ett bolag från grunden.

Jag kommer alltså att starta ett bolag helt från grunden och inte använda mig av något ombud, inte heller kommer jag att köpa ett lagerbolag. Eftersom jag själv vill snappa upp så mycket erfarenhet som möjligt från detta så vill jag förstås göra så mycket som möjligt själv. Google kommer att vara en av mina bästa vänner de kommande veckorna. Jag själv kommer att vara den enda ägaren i bolaget, dock kommer jag ha min sambo registrerad som suppleant eftersom det krävs att minst 1 suppleant finns i styrelsen.

Innan serien drar igång vill jag bara rikta ett särskilt tack till Lundaluppen himself som kommit med ovärderliga råd och tips i denna process. Mycket av det jag gör här kommer jag att göra utifrån den information som finns i boken Eget Aktiebolag av Björn Lundén, en bok jag blivit tipsad till av just Lundaluppen. Boken hittar du på Bokus, Adlibris och CDON.

Jag kommer först att läsa igenom hela boken från pärm till pärm för att bilda mig en ordentlig uppfattning av vad det är som jag behöver göra för att registrera mitt bolag. Boken är ca 200 sidor lång och hittills har jag plöjt igenom 50. Målet är att aktiebolaget ska vara uppe och rulla innan maj månad är slut, helst april, men det beror på allmän arbetsbelastning etc. Det här är trots allt en hobby ;).

Del 2 kommer att bli bolagsordningen!

Mvh,
Snåljåpen

21 comments

  1. Visst är det så, men det handlar ändå om att få koll på allt det där andra också, fylla i pappren är bara halva grejen. Hur ska moms hanteras? Hur ska skatt hanteras? Hur ska jag göra med arbetsgivartillstånd? Om du svarar på det utan att ha pluggat det tidigare så blir jag imponerad.

   Mvh,
   Snåljåpen

 1. England är ungefär lika lätt och kostar i princip ingenting. Men det skadar nog inte att läsa ignom grunderna innan man kastar sig in i papper och formulärs världen.

 2. Ja, det administrativa tar en del tid, helt rätt. Det kommer kräva en del studier, helt klart.

 3. Kommer komma spännande läsning framöver mao. Du skriver att du kommer ha bloggens inkomst i detta AB. Jag är mest nyfiken på vad tjänar man på att ha en så pass populär blogg som din 🙂 ?

  1. Det ska bli spännande att skriva denna serie iallafall ;).

   På intäkter från enbart den adsense-reklam som snurrar på sidorna så är det inte direkt mycket att hänga i granen. Allt mellan 500-1000kr i månaden före skatt. Förra året var det dock många månader under 200kr, det har ökat rejält på sistone. Om jag skulle vilja tjäna mer pengar så skulle jag nog sätta upp lite affiliate-avtal men jag har inte riktigt lagt någon energi på det ännu.

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. En fråga från en glad aktieamatör. Får vem som helst starta ett AB och handla med värdepapper i det?

  1. Ja, så länge man handlar för egen räkning är det ok för vem som helst och behövs inga tillstånd. Det är dock nästan aldrig skatteeffektivt, en ISK privat är bättre i 99 % av fallen.

 5. Får man fråga hur aktiebolaget kommer se ut, hur pengarna komma användas och om du kommer sälja delar i bolaget för den som är lite sugen och investera en liten slant för att få vara med? 🙂

  1. Skatten på hobbyverksamhet (blogginkomster) är väääldigt hög för en person som betalar värnskatt. Så jag förstår Snåljåpens beslut, har det likadant själv. Jag hade dock redan ett bolag.

 6. Grymt Olle! Ska bli väldigt kul och spännande att följa din uppstart här på bloggen. Har själv alltid gått i tankarna att starta AB men har tyvärr bara stannat kvar i tankarna och jag har aldrig fått tummen ur riktigt. Lycka till!

 7. Haha ja vad skall man säga en bok behövs väl kanske inte utan snarare en väldesignad blogg kanske som din?

  Jag gillar ditt tankesätt rörande ämnet dock!

Leave a Reply