Guld som hedge – meningslöst

guld

Guld som investering

Någonting som ofta föreslås, men som jag aldrig förstått, är att man ska köpa guld som hedge mot börskrasch och världskrig. När det blir riktigt oroligt på marknaden så kommer pengar att röra sig mot mer säkra investeringar.

Själv förstår jag inte alls varför det skulle vara en säker investering, i  dagsläget så används guld främst till att plätera kablar för att bättre leda ström och till att utsmycka kroppen med. Om konjunkturerna runt om i världen svalnar av och efterfrågan på den faktiska guldanvändningen går ner, vad finns det som säger att priset ska öka? Eller ens stå still för den delen?

Guld som valuta

Det är också vanligt bland s.k. “preppers” att spara på guld inför framtiden. Om världens valutor faller så kommer man att gå tillbaka till att handla med guld, precis som förr i tiden, iallafall lyder teorin så.

Vad jag inte förstår är vad jag ska med det till? Låt oss ponera att ekonomin går tillbaka till stenåldern (det är nu ganska populärt att anse att så kommer ske, personligen är jag skeptisk) och alla sedlar i plånboken blir värdelösa. Om vi då säger att jag har ett förråd fullt med mat och förnödenheter som mina grannar också vill åt, tror ni verkligen att jag skulle byta dessa mot guld?

Man säger att guld lämpar sig som valuta eftersom värdet per gram är högt, men hela den här diskussionen har blivit lite av en paradox. Värdet är högt för att folk anser att det är användbart som valuta och investering, guld är användbart som valuta och investering för att värdet är högt. Det är lite av ett moment 22 som helt saknar mening.

Ni får jättegärna läxa upp mig och berätta varför guld är en vettig investering eller lämpligt som valuta, uppenbarligen tycker jag att det är helt meningslöst.

Mvh,
Snåljåpen

11 comments

 1. Tror att du missförstår dem. Det finns preppers som säger precis som du sa och de i stället köper bondgårdar. Warren Buffet gillar gårdar framför guld också. Guld köpare å andra hand tror inte på nedgång till stenåldern helt och hållit. De är mer anti-fiat pengar. Som preppers tror att guld har inget värde, så tycker guld köpare att Fiat har inget värde heller. En av förespråkare för silver säger att det kommer att vara cycklist, nu är börsens och Fiat tiden, sen är det guld, sen blir det hårda resurser, som gårdar.
  Jag själv säger guld har ett värde precis för att den har ingen riktigt användning. De rika sätta värden, och de älskar meningslösa saker just för att visa att de kan. Och rika kommer att finas vid stenåldern också.

  1. Fast nu blandar du äpplen och päron, preppers gillar gårdar för att de kan generera mat åt ägarna, Buffett gillar gårdar för att de, till skillnad från guld, kan generera ett kassaflöde.

   Jag tycker att ädelmetaller som handelsmedel är en tankevurpa av rang som hela världen verkar ha fallit för. Inga ädelmetaller är säkra när det blåser på toppen :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Tror du invånare i Tanzania och Ukraina säger samma sak att det inte är en investering? När Sovjetunionen föll samman så blev t.ex. De flesta tillgångar som pengar på banken värdelösa. I Ryssland blev alla aktier helt värdelösa i revolution 1917 när allt förstatligades. På 1920-talet gick häften av Sveriges banker omkull, utan bankgaranti….

  Guld är ingen investering det är en försäkring mot det alla mest osannolika om landet du bor i hamnar i katastrof.

  1. Du har missat poängen. Guld fungerar bara som försäkring om det finns ett användningsområde. Om efterfrågan försvinner så spelar det ingen roll hur mycket guld det finns i Afrika. Min poäng är att: om pengar blir värdelösa världen över så kommer guldets syfte att dö och därmed också bli värdelöst. Vi behöver säkra valutor världen över för att guld ska fungera som försäkring mot enskilda valutor. Guld i sig själv är fullständigt meningslöst :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Olle: det är du som missar poängen. Om pengar blir värdelösa, tex pga av hyperinflation, så har guld ett handelsvärde. Ta tex hyperinflationen i Tyskland på 20-talet, där var tex tomglas “hårdvaluta” som man kunde byta åt sig andra varor med, hade man haft små 10g eller 100g guldtackor,eller i silver, så hade de fungerat som betalningsmedel istf den lokala valutan , “pengar”.
  Guld blir aldrig värdelöst som betalningsmedel om “pengar” = valutan skulle bli det. Guld och silver har varit gångbart som betalningsmedel i flera tusen år, långt innan stater började garantera betalningar genom att ge ut skuldsedlar i form av mynt och sedlar.

 4. Olle: Jag håller helt klart med dig och jag har ställt denna fråga förr men fått tillbaka ett goddag yxskaft som svar ungefär som Anders och Christina ovan. Om det nu mot all förmodan skulle klappa ihop fullständigt skulle det varit varor som hade någon praktisk användning skulle vara av värde som tex mat,mediciner,olja,vapen men att värdera något högt bara för att det är sällsynt och inte har något användningsområde håller inte.

 5. Det finns inte så mycket fysiskt guld i världen och det är den mest formbara och kemiskt tåliga av alla kända metaller. Om allt guld i världen samlades ihop och smältes till en enda massiv klump, skulle det ­kunna forma en kub med 20,2 meter långa sidor.

  Efterfrågan kommer alltid vara tillräcklig.

  DITrader

 6. Jo men hur som helst är användningsområdena för denna klump väldigt begränsade. Visst den går att använda i elektronik men då funkar silver,koppar och andra ädelmetaller nästan lika bra.

 7. Herrn skulle må bra av att läsa lite österrikisk konjunkturteori tror jag, tex Mises, Rothbard eller varför inte Reisman.

Leave a Reply