Norska deklarationen – ett nöje!

Nu är det äntligen dags att deklarera, som jag har sett fram emot detta! Självklart är det den Norska deklarationen jag pratar om eftersom den Svenska redan blivit avklarad. För min egen del så har det varit väldigt trevligt att deklarera i år, någonting jag verkligen inte kan säga om varje år.

Svenska deklarationen

Under förra året så flyttade jag och min sambo till Sverige i april/maj. Jag började jobba omedelbart och hade således inkomst maj-december. Om vi säger att jag tjänade 30 000 kr/mån, då blev min inkomst 240 000 kr år 2013 eftersom jag jobbade 8 månader. Skatteverket beräknade dock 30 000kr/mån i 12 månader vilket betyder att jag betalat skatt som om jag tjänade 360 000 kr. Det betyder att jag får tillbaka en del slantar. Närmare bestämt 17 122 kr!

Norska deklarationen

I Norge så är situationen likadan. Där hade jag lön januari-maj men betalade skatt som om jag skulle jobbat januari-december. Det betyder att jag nu får tillbaka en ganska trevlig summa. 21 303 NOK kommer att trilla in på mitt Norska konto någon gång under sommaren vilket blir ett välkommet tillskott till renoveringsbudgeten.

Summering

Räknat på dagens valutakurs på NOK/SEK om 1,11 så blir det totalt 40 768 kr tillbaka på den totala skatten för de båda länderna. Över 40 000 kr har jag alltså legat ute med, dessa pengar hade jag kunnat investera! Man brukar ju säga att om man får tillbaka mycket pengar så har man en dålig skatteplanering, och nu framöver så tror jag att jag har många år av jämna och fina siffror framför mig. Vad jag minns så har jag fått tillbaka 10-20 000 kr de sista 4-5 åren av olika anledningar, men nu är det alltså bättre

När pengarna från den Norska deklarationen väl trillat in på kontot så kommer jag en gång för alla att avsluta mitt Norska bankåtagande. Då klipper jag mitt sista band och är återigen helsvensk ;).

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

 1. Hej, det här ligger kanske inte klockrent i linje med ditt inlägg, men jag frågar ändå. Har frågat på en annan blogg, med samma text.

  Jag ligger alltid med fördelningen 10% index, 70% aktier, 20% likvid. Likvider har jag liggande på bankkonto med 2,2% ränta, obundet. Jag funderar på att placera likviden i kort räntefond för en något högre avkastning, runt 3%. Nu är jag lite osäker på skattekonsekvensen om jag använder ISK. Detta borde vara ett bättre alternativ så länge avkastningen ligger runt 3%.

  Hur ser du på saken, stämmer detta?

  1. Vad är tanken med de likvida pengarna, ska de användas eller ligger de alltid där? Ref mitt inlägg häromdagen: https://snaljapen.se/2014/04/buffert-vara-eller-icke-vara.html

   Om pengarna inte ska röras så är det bättre att stoppa in i ISK så länge som den förväntade årsavkastningen överstiger statslåneräntan per den 30:e november föregående år. Alltså om räntefondens avkastning överstiger 2,09% i år så lönar det sig att använda ISK. Om pengarna bara ska ligga där för att minska risken så är det ett bra alternativ, men om du går och smånallar lite hela tiden och fyller på igen så tycker jag inte att du ska ha i ISK.

   Läs gärna inlägget jag länkade till, jag förde en (enligt mig) ganska intressant diskussion där.

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Tack för svar!

    Likviden håller jag separat från min buffert. Jag ser likviden som en del i portföljen, ibland ökar jag den, och ibland minskar jag den, men då alltid för att köpa bolag. Således känns det klokast att lägga den i en räntefond istället för bankkonto.

    1. Nu blev jag lite fundersam på morgonkvisten. Ponera att jag sätter in 10.000 SEK i räntefond, ett tag senare säljer jag andelar för 5.000 SEK för att köpa bolag, allt i samma ISK. Räknas hela försäljningen som en ny insättning, eller bara den eventuella “vinsten” jag gjort i räntefonden?

 2. Eg ska du få 5/12 grundavdrag från Norge och 8/12 från Sverige men jag tror inte att någon av myndigheterna bryr sig åtminstone inte skatteetaten som knappt kan sin egen skattelagstiftning.

  1. Det här är en djungel och speciellt när det handlar om 2 länder samma år, och som du säger, tar man kontakt så är de själva än mer förvirrade än vad jag är. I det här fallet fick jag pengar tillbaka och det är ju alltid trevligt :).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply