Starta aktiebolag: del 5 – Moms och F-skatt

Efter att ha stött på patrull med registreringen av mitt bolag så rullar historien nu vidare. Mitt namnförslag om Olle Qvarnström Aktiebolag fick avslag på grund av förväxlingsrisk med ett annat bolag, men efter överklagande och ny handläggare hos bolagsverket så godkändes ansökan och jag är nu EGEN FÖRETAGARE! Hittills så har processen löpt på fort och enkelt, och för gemene man så ser jag egentligen ingen större anledning till varför man skulle köpa ett färdigt lagerbolag då min nyvunna erfarenhet säger att detta inte är så svårt ändå. Det kräver lite pill och papper, men även om jag skulle köpt ett befintligt bolag så skulle jag ändå behövt genomlida byråkrati för att ändra namnet på bolaget osv.

Moms och F-skatt, de två nästkommande delarna i mitt bolagsstartande, är by far de mest komplicerade och även de med sämst information kring. Missförstå mig rätt, det finns massor med information skrivet, men den säger ingenting vettigt. Denna del får klassificeras som “nödvändigt ont” som man tyvärr inte kommer undan, hur mycket man än skulle vilja.

Moms

Den verksamhet som jag kommer bedriva är momspliktig vilket innebär att skatt ska betalas i samband med försäljning av varor och tjänster. I slutändan är det konsumenten (mina kunder) som får betala denna skatt, men den stora administrationsbördan faller ändå på mig.

I Sverige har vi 3 olika momssatser, 25%, 12% och 6%. I mitt fall kommer jag, åtminstone till en början, enbart att jobba med 25%. Framöver så kan det bli aktuellt även med 6% då det är lägre moms på böcker, som jag kommer att jobba en del med i framtiden.

Om bolag har ett beskattningsunderlag på max 1 miljon per år, då kan man redovisa momsen 1 gång per år. För min del så kommer detta att vara perfekt då omsättningen i bolaget kommer vara låg till en början och där tätare momsredovisning enbart skulle innebära ökad administration.

F-skatt

En F-skattsedel är egentligen ett bevis på att man som företagare betalar skatt. F-skatt innebär att företagaren själv är ansvarig för att betala skatter. Man kan väl egentligen se det såhär: om jag inte var registrerad för F-skatt så skulle jag inte kunna ta betalt av mina kunder. Om jag ändå ska ta betalt så innebär det att kunden får se mig som en anställd, betala lön till mig och således också betala sociala avgifter. I fallet med F-skatt så betalar kunden istället en faktura och sedan tar jag ut lön från det egna bolaget. Hela den här punkten är lite rörig, men egentligen så krävs det en F-skattsedel för att bolaget ska kunna fungera ordentligt, så det är inte mycket att tjafsa om. Allt i världen behöver man tydligen inte förstå.

Ser fram emot fina kommentarer av mina företagsamma läsare kring dessa punkter! Är det någon som kan förklara F-skatten bättre?

Under min process av att starta aktiebolag så har jag haft mycket nytta av boken Eget Aktiebolag av Björn Lundén. Boken hittar du på Bokus, Adlibris och CDON.

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

 1. Lundaluppen hann före mig… Jag tycker du beskriver det bra. Tänkte bara påpeka att F-skattsedeln egentligen är borttagen, även om gemene man fortfarande använder det uttrycket. Numera är man som sagt “godkänd för F-skatt”. Det är denna text som ska stå på dina fakturor och inte “Företaget innehar F-skattsedel” eller liknande. Hälsningar från Skattmasen (skattmasen.nu)

 2. Får du problem med moms ngn gång får du anlita den mytiske “momsmannen”. Han ska enligt sägnen ägnat hela sitt liv åt moms. Dessutom ska han ha hutlöst bra betalt och dessutom går han tydligen hem tidigt också(inte så vanligt inom byråvärlden vad jag har förstått).En halvgud inom momsgebitet…

 3. Källskatt är den fundamentala geniala uppfinning som möjliggör samhällsbyggen som vi känner dom i dag, “godkänd för F-skatt” är namnet på att skatteindrivning sker av och i källan, helt makalöst att få acceptans för detta egentligen men det är sedan länge ett fungerande system som alltså möjliggör i det närmaste 100% effektivitet i indrivningen.
  Detta går hand i hand med att maktmedlet våld är förbehållet staten och den undersåte som fuskar med skatt kan förvänta sig hårda bandage.

  1. Nej, snarare tvärtom. F-skatt gör att det är betalningsmottagaren som betalar skatten – källskatt är ju det som händer när du får lön där arbetsgivaren betalar in skatten på lönen.

 4. Enda anledningen jag ser till att köpa färdigt lagerbolag är att man är igång omedelbart, registrerat och klart. Annars är det inte några konstigheter att starta ett aktiebolag tycker jag.

  När det gäller F-skatt och momsregistrering så är det inte så blodigt sett ur SKV’s synpunkt. Momsregistreringen är mer eller mindre bara för att skatteverket skall veta att de förväntar sig momsdeklarationer – har du sådana så bör det gå bra att anmäla momsregistrering i samband med det.

  Stora haken är som du skriver att inbetalning av skatt kan hamna på köparens bord ifall du inte har F-skatt, men i övrigt gäller samma regler. Du behöver inte betraktas som anställd bara för att du saknar F-skattsedel, men du måste å andra sidan göra ett trovärdigt intryck ifall du skall kräva kunden på moms på det att kunden riskerar att bli skyldig att betala både moms och egenavgifter.

  En lösning ifall man vill komma igång snabbt är att vänta med fakturorna tills F-skatten är på plats.

  En annan sak om man vill komma igång snabbt är att veta att bolaget är existerande redan från att stiftelseurkunden är undertecknad (kallas då aktiebolag under bildande). Enda haken är att man är personligt ansvarig för bolagets skulder tills bolaget är registrerat.

  Frågan om man skall köpa färdigt lagerbolag beror alltså lite på vilka kunder och leverantörer man har, vilket behov av kassaflöde man har från dag 1. Både “OQ AB ub” och “Lagerbolag 542 AB uät OQ AB” kan låta lite märkligt för vissa, men kanske inte något som hindrar just dina affärer.

Leave a Reply