Flera ISK – för och nackdelar?

De sista dagarna har jag tänkt på det här med flera ISK. Jag är inte någon uttalad värdeinvesterare. Jag har ingen perfekt bild av hur jag vill investera. Jag är kanske en ganska spretig person i mitt investerande, men istället för att kalla mig ofokuserad så anser jag att det är en av mina största fördelar. Min syn på marknaden och aktier baseras i någon form av fundamental bild av bolags underliggande värden, men är det någonting jag ogillar så är det begränsningar. Jag har ett lite koppel på mig själv genom mina portföljregler, men egentligen så är det 15% av min portfölj som jag kan leka rövare med bäst jag vill, och det är just detta som jag är ute efter att strukturera lite bättre.

Hittills så har jag haft en ISK med alla mina börspengar i för att där i försöka hålla ordning på vad som är kortsiktigt och långsiktigt. I fallet Astra Zeneca så misslyckades jag att hålla reda på detta, och det är kanske en av de bidragande faktorerna till den sista tidens tankar.

Det jag funderar över är om jag ska, för enkelhetens skull, öppna en till ISK för att separera mina väldigt långsiktiga innehav med mitt lite mer aktiva lekande. 15% av portföljen petas in i den korta portföljen och 15% av nysparandet likaså. Med kort portfölj så menar jag inte att jag ska gå kort marknaden, utan enbart att det är innehav med en betydligt kortare horisont än vad jag annars har. Mitt innehav i t.ex. Castellum är att anse som mycket långsiktigt medan mitt agerande i Scania knappast kan placeras i samma fack.

Vad finns det egentligen för för- och nackdelar med detta?

Fördelar

 • Tydlig separation mellan långsiktiga och kortsiktiga innehav
 • Enkelt att utvärdera vilken strategi som har avkastat bäst

Nackdelar

 • Mer ansträngande att rapportera utveckling för totala portföljen
 • När jag inte hittar kortsiktiga köplägen så kan jag inte flytta pengar till den långsiktiga portföljen och tvärtom

Vad ser ni för för- och nackdelar? Hjälp mig! Ska jag fortsätta ha en ISK för allt eller ska jag dela upp det?

Mvh,
Snåljåpen

17 comments

 1. Jag håller själv på att göra exakt samma grej! Tror att det kommer hjälpa en följa reglerna och begränsningarna bättre.

  1. Ja, jag hoppas iallafall att jag ska få lite bättre ordning på mina pengar! Inte för att jag har oordning nu, men det kan ju alltid bli bättre ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Jag har två ISK men inte av de anledningar du nämner utan pga courtage och växlingsavgifter.

  Avanza för mindre köp och köp av alla utländska aktier.

  Nordea för större svenska köp då dom har ett fast courtage på 59 kr oavsett storleken på ordern.

  1. Det låter klokt. Men med mitt courtage så måste jag handla för en bit över 100k per gång för att ett sådant upplägg ska löna sig, och även i det fallet så känns det lite som att jaga korvören. Tror det dröjer många år innan detta blir ett reellt problem för mig, men ändå, tack för tips!

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Skulle man inte kunna få möjligheten att separera sina innehav i olika portföljer på avanza även om man har det på samma konto så att säga. En huvudportfölj och möjligheter att skapa underportföljer med olika inriktningar och sen kräver detta dock att man kan separera strategierna när allt ändå finns på samma konto. Sen vet jag inte om man redan kan göra detta på avanza köper och säljer så sällan att jag knappt har kolla på hur hemsidan ser ut :). Kan vara ett sätt att behålla kunder på också som kanske annars söker sig till andra banker.

 4. Jag har själv största delen på vanligt konto men funderar på ISK konto och så.
  Har en liten ide där mina utdelnings aktier ska ligga med alla långsiktiga aktier/fonder i ISK.

  sen kör med räntefond/kortsiktigt sparande på vanliga..

  måste lära mig mer om isk först känner jag. Förstår inte riktigt allt kring beskattningen och så satt har ej vågat värkställa det än..

  tankar kring de?

   1. Jag har protector, h&m, hemfosa, carneige, ratos och elanders – aktier. (85 000:-)
    Dom är mina långsiktiga. Men ligger på vanliga depån.

    Sen spiltan räntefond har jag som kortvarigt sparande på vanliga också. (75 000:-)

    “(10 000:-) till av Spiltan ligger också på långsiktigt i ISK kontot.”

    Skulle du rekommendera att flytta över allt mitt långsiktiga(med ramen minst 3års sparande) till ISK.

    Och låta spiltan räntefond(kortsiktiga) ligga kvar?

 5. I dagens sårbara IT-samhälle så bör man sprida sin risker, en ny terrorattack och Avanzas system brakar ihop medan storbankernas system rullar på osv.

  Så minst två olika leverantörer enligt mig. Själv kör jag ISK via Handelsbanken och Avanza, KF via Nordnet och Avanza. Har konto hos många banker; SEB, Swedbank, Handelsbanken, Skandia och Nordea. Inga större problem att hålla reda på det tycker jag.

  /Daniel

  1. Hur mycket pengar har du, om man får fråga? Jag menar att en terrorattack mot en specifik bankaktör känns relativt orimlig, en attack mot banksystemet däremot tror jag mer på, och då är det svårare att skydda sig. Pengar försvinner inte i vår värld. Kalla mig naiv, men då är jag gärna det :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 6. Har du båda ISK hos Avanza är det inget problem att redovisa totalavkastning, syns på översikten när du loggar in.

 7. Det finns anledningar att ha på olika leverantörer som tidigare läsare nämnt.

  Men att ha flera ISK på tex Avanza leder bara till onödiga extra kostnader varje gång du vill flytta pengar mellan dem.
  Bättre att ha allt på ett ISK och i stället separera olika slags portföljer i excel. Kopiera allt från Avanza till excel, sen kan du hålla på bäst du vill där utan kostnad

  1. Jag har kollat det här lite närmre nu, och det är absolut inga problem att flytta varken likvider eller värdepapper mellan olika investeringssparkonton hos Avanza. Flyttar man mellan 2 ISK så ändras inte kapitalunderlaget vilket innebär att beskattningen inte förändras.

   Mvh,
   Snåljåpen

 8. Starta profil på morningstar och lägg upp två olika portföljer. En långsiktig och en kortsiktig. Då blir det tydligt vad som är vad. Brukar även göra en notering i min ekonomipärm vad som är långsiktigt ich vad som är kortsiktigt.

Leave a Reply