Alibaba skapar köplägen!

alibaba

Årets största IPO, Alibaba, har vissa oanade effekter. I vanliga fall när bolag ska in på en högt värderad börs så brukar det vara ett bra råd att teckna för att sälja inom kort efter introduktionen. Det här kan det absolut vara ytterligare en sådan möjlighet, men jag ser också ett annat alternativ.

Alibaba, för den som inte vet, är den Kinesiska motsvarigheten till Blocket, Ebay, Amazon och allt däremellan. För att få ett grepp om hur stora dom är så stod bolaget för 54% av Kinas paketleveranser mellan juni 2013-juni 2014. För den som jobbat lite med import så vet man att Alibaba är helt sjukt stora på allt möjligt. Vill du t.ex. köpa en hel container med rosa pikétröjor så är det garanterat hos Alibaba som du börjar leta. Totalt så väntas bolaget värderas till en prislapp på ca 160 miljarder dollar, vilket är en inte helt obetydlig summa pengar. Ca 21 miljarder dollar ska in via noteringen vilket absolut inte är några småpengar.

De som är intresserade av Alibaba är många, men framförallt är det tech-och e-handelsintresserade investerare som suktar efter det kinesiska bolaget. Dessa investerare kommer förmodligen att behöva sälja av en del innehav för att få loss pengar till att köpa Alibaba. Bland annat tror jag därför att vi nu kommer att få se ett säljtryck i Amazon fram till noteringen. 21 miljarder dollar är som sagt inte några småpengar, och ska man fylla den emissionen så bör man nog behöva sälja av en del innehav.

Apple är ett annat fantastiskt bolag som fortsätter leverera uppskattade produkter. Man kan förstås argumentera för att man är sen på bollen med sin smarta klocka och att hårdvaran i iPhone 6 redan från lansering inte är någonting att skryta över. Trots att det varit så de sista åren så har produkterna ändå sålt som smör i solsken, och jag tror inte årets lanseringar blir några undantag.

Jag har kikat på Apple en stund och varit ganska köpsugen, och i och med den press neråt jag förväntar mig just nu så tror jag att det kan vara ett bra läge att komma in.

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

Leave a Reply