IT-konsultbranschen: mina spaningar

konsult

Det är många omkring mig nu som undrar vad som händer med IT-konsultbranschen. Det är någonting som ofta kommer upp i de kretsar jag rör mig i och jag tänkte därför att jag här lite kort ska försöka ge min bild av situationen samt även berätta vart jag befinner mig i den.

De sista åren så har vi fått starka intåg av konsultmäklare (t.ex. EWork) där många påtalat att det är en stor risk för konsultbolagen på marknaden som nu får se rejält pressade priser. Det här tycker jag är en högst reell risk och det är absolut ingenting man kan borsta av sig eller ignorera, tvärtom är det någonting man definitivt måste ta ställning till.

Man kan väl kategorisera IT-konsulterna i 3 olika segment, enmansbolag/fåmansbolag, mellanstora och stora bolag.

Enmansbolag/fåmansbolag

Här hittar vi ofta seniora konsulter som hoppat av de mellanstora/stora bolagen för att starta eget och kanske tjäna mer pengar. Här kan vi också hitta hårt nischade aktörer med ett fåtal anställda som verkligen erbjuder spetskompetens inom ett mindre område.

Historiskt sett har det varit svårt för den här typen av bolag att få uppdrag eftersom det kräver enorma kontaktnät. Uppdrag får man såklart av kunder och om man inte känner speciellt många kunder, då är det helt enkelt riktigt svårt att få uppdrag.

Mellanstora bolag

Här hittar vi kanske de svenska börsnoterade IT-konsulterna och även lite mindre. Jag skulle vilja kategorisera bolag med 50-1000 anställda i den här kategorin.

Historiskt sett har dessa bolag kunnat gå bra utan problem. Efterfrågan har varit stark och konsulterna har stannat kvar som anställda eftersom det ändå krävs ett stort kontaktnät för att kunna köra eget. Sen ska man absolut inte sticka under stol med att det i Sverige anses som en stor risk att säga upp sig och starta eget. Vi är ett trygghetsknarkande folk som gillar fasta löner och då fungerar dessa typer av företag bra.

Stora bolag

Här hittar vi de globala jättarna: Accenture, IBM, Cap Gemini. Här hittar vi bolag som finns på alla kontinenter och som utan problem kan ta sig an större projekt som sysselsätter hundratals konsulter. Dessa bolag brukar ofta plocka folk direkt från universitetet och sätta dom i traineeprogram för att sedan låta personerna gå rakt igenom deras förutbestämda karriärstrappor. Jag har många bekanta som har gått denna väg och det är väl egentligen den allra vanligaste eftersom dessa bolag sväljer så enormt mycket personal. Vill man satsa på att få lite internationell erfarenhet så är det hit man ska söka sig. Eftersom det finns projekt i hela världen att ta av så brukar det sällan vara problem att få bli förflyttad ett år eller två till t.ex. Asien eller Nordamerika.

Min spaning om framtiden

Historiskt sett så har de mellanstora bolagen som sagt kunnat gå väldigt bra, men nu när konsultmäklarna är på intåg så kan det absolut bli en uppochnedvänd stek av hela branschen. De typer av avtal som de mellanstora bolagen tidigare kunnat ta mot kunder tas nu istället ofta av konsultmäklare. Tänk efter, om du vore kund och fick välja, skulle du knyta dig mot en enskild leverantör eller mot flera? Vill du ha ett begränsat urval eller ett obegränsat? Om man väljer att samarbeta med ett konsultbolag så blir det ju det bolagets konsulter som man få ta del av. Om man istället väljer en konsultmäklare så kommer denna mäklare att distribuera uppdragen till flera olika konsultbolag. Det finns förstås konsultbolag som även satsar på en underkonsultaffär där man mäklare andra konsulter inom ramen för sina egna ramavtal. Tyvärr är det ganska sällsynt och jag tror att lite fokus åt detta håll skulle kunna vara värt att ha framöver för de medelstora bolagen.

Det som händer när konsultmäklarna tar denna typ av avtal är att konsulternas incitament till att stanna hos de lokalt namnkunniga mellanstora bolagen minskas eftersom kunderna istället förhandlar med mäklaren istället för med den bakomliggande leverantören. I praktiken betyder det att en konsult kan gå via t.ex. eWork oavsett även om den nu är anställd på Acando eller t.ex. HiQ. Poängen av att jobba på ett mellanstort konsultbolag minskar eftersom kundens kontakt ändå inte blir det bolag som konsulten jobbar på. Samtidigt så minskar tröskeln för att starta eget eftersom det enda som krävs är en bra konsultmäklare. Genom konsultmäklarna kan man nu nu åt till större nätverk än genom de vanliga konsultbolagen, dessutom till en mycket lägre kostnad.

De mellanstora konsultbolagen har ändå en del kostnader i verksamheten. Man har kontorslokaler, man har anställda som saknar uppdrag, man har säljare, personalavdelning, rekryterare, osv. När konsultmäklarna skär emellan på konsultbolagens affärer så minskar förstås intäkterna, samtidigt så lockas allt fler till att starta eget vilket betyder att konsultbolagen måste höja sina löner för att behålla kompetensen inom bolaget. Tillsammans pressar detta såklart lönsamheten vilket jag tycker att vi har sett de sista åren.

En enskild konsult utan organisationskostnader och utan kostnader för dyra lokaler har en helt annan lönsamhet i sin verksamhet jämfört med ett medelstort bolag. Det är inte ovanligt att det räcker med halva intäkten för att ändå kunna få ut samma lön som tidigare. Detta tror jag kommer leda till en stor prispress på marknaden vilket de mellanstora bolagens strukturer inte klarar av, rent lönsamhetsmässigt.

För att de medelstora bolagen ska överleva framöver så handlar det enligt mig om att skapa en stark kultur och ha en stark strategi där det blir enkelt för de anställda att förstå varför man ska jobba just där. Detta tror jag innebär att de medelstora bolagen kommer att satsa på att bli större för att bli ett av de stora bolagen. Om man ser på sammanslagningen Acando/Connecta så tror jag just det är ett sätt att gå mot de större bolagen. Det finns dock ett problem med den här typen av sammanslagningar, kulturen. Många av de svenska bolagen har olika bakgrunder och därför lite olika företagskulturer som inte alltid är helt lätta att slå ihop. Jag tror därför inte att vi kommer se så speciellt många lyckade ihopslagningar på konsultmarknaden, om Acando/Connecta blir lyckad eller inte, det får såklart tiden utvisa även om jag tidigare uttryckt vad jag tror.

Istället tror jag att de mellanstora konsultbolagen kommer att fortsätta blöda kompetens till de enmans- och fåmansbolagen där situationen är en helt annan. En ensam konsult behöver som sagt inte samma intäkt för att dra in sin lön och detta kommer då leda till en prispress på hela marknaden. Eftersom de mellanstora bolagen inte klarar denna prispress så kommer bolagen tvingas att bli någonting annat än vad de är idag, eller så kommer dom helt enkelt inte att överleva.

Nu målar jag upp en ganska pessimistisk bild för de identitetslösa bolagen i mellansegmentet. För de anställdas skull så hoppas jag såklart att jag har fel, men jag vill ändå påstå att jag känner en hel del vindar blåsa åt det håll som jag pekar på ovan.

Jag då, vad gör jag?

Jo, som många redan snappat upp så är jag just en av dom som nu hoppar av för att bilda någonting eget. Jag har en dröm om att bilda ett mindre konsultbolag tillsammans med några vänner där man kan nischa in sig på ett område och där ha en riktig spetskompetens. Den marknad vi har just nu och den förändring vi lever i tror jag innebär att förutsättningarna är helt rätt för att göra detta hopp just nu. Om det kommer att gå vägen för mig, det får tiden utvisa, oavsett så är jag från och med 1:a januari 2015 egen företagare PÅ RIKTIGT.

Mvh,
Snåljåpen

9 comments

 1. Intressanta observationer. Jag kan någorlunda bekräfta din bild som beställare på “andra sidan”. Min avdelning (på ett av landets största industriföretag) sysselsätter över tid cirka 30-40 konsulter i olika typer av IT-uppdrag. För tre år sedan hade jag endast en senior konsult som körde eget bolag och han var tvungen att avtala en “låtsas-anställning” på ett av de större konsultbolagen som vi har avtal med för att jag överhuvudtaget skulle kunna lägga en inköpsorder för att få in honom.

  För två år sedan började vi upphandla alla IT-konsulter via en konsultmäklare och i dagsläget är det såvitt jag vet tio stycken som kör sin verksamhet via egna bolag så detta är definitivt en trend. Det alla har gemensamt är att de tillhör de duktigaste inom sitt område och de har gjort sig kända för att få jobbet gjort även under osäkra och tuffa förhållanden. De jag har talat med om detta medger att det finns större marginaler att ta hem men det är framförallt känslan av att vara sin egen, kunna välja sina egna uppdrag och slippa ur bolagskulturen i de större bolagen som var mest lockande.

  Det ska bli intressant att följa dina erfarenheter av att vara din egen. Lycka till!

  1. Så som du beskriver det så fungerar det i många organisationer, även om många nu har en eller flera preferred vendors där en nästan alltid är en mäklare. Det här händer mer och mer där mycket löpande inköp (likt det du beskriver) går via mäklarna men där hela projekt köps av konsultfirmorna, då ofta de större.

   Tidigare så har det absolut varit så att de enskilda konsulterna varit extrem spets men min tro är att eftersom tröskeln sänks så kommer allt fler våga på detta trots att CVt eller kontaktnätet egentligen kanske inte rättfärdigar det.

   För övrigt Eric, jag tycker ofta du kommer med kloka inspel. Sitter du i Stockholm måntro? Vore kul att ta en lunch och snacka lite nån dag!

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Jag bor och arbetar i Göteborg men om tillfälle ges antingen där eller i Stockholm vore det absolut roligt att ses. Säg till om du har vägarna förbi så kan vi ventilera idéer om aktiemarknaden och världen i största allmänhet. Det är sällan jag är i Stockholm men man ska inte säga aldrig.

 2. Jag blev en fri man för tre månader sen och det är det bästa jag har gjort. Hittade mitt första uppdrag under första veckan som egen. Lycka till!

 3. Har varit egen it-konsult i 7 år, innan dess jobbade jag på olika it-konsult firmor. Som du säger är det övervägande seniora konsulter som tar steget och bildar eget enmansföretag. Det är enligt mig relativt lätt att få uppdrag via t.ex. konsultförmedlare, som tar 10% i arvode. Själv får jag påringningar varje vecka från uppdragsgivare som vill ha dom 10% av vad jag fakturerar. Dock är har lönsamheten relativt försämrats då jag fakturerar ungefär samma timpenning idag som jag gjorde för 7 år sen.

 4. Undrar vad det är som har gjort att konsultmäklarna har gjort intåg just i den svenska marknaden. Håller på att knacka ihop en katalog över konsultmäklare på olika platser (https://brokerlist.io), och t.ex. i Tyskland (där jag är för tillfället) upplever jag inte att det finns lika många konsultmäklare som i Sverige. Kan vara att det är stor brist på kunnigt IT-folk i Sverige, vilket driver upp priserna och därmed gör det mer lukrativt, alternativt så ligger bara Sverige före i kurvan.

Leave a Reply