Betsson vs Unibet & SHB vs SEB

De sista månaderna så har jag passat på att göra en del aktiebyten i portföljen. Än så länge så har det väl egentligen gått lite för kort tid för att utvärdera bytena men jag tänker ändå göra en kortare tillbakablick för att se hur det har gått. Jag tänker alltså inte kommentera nyvalet, det får jag göra senare ;).

2014-08-12, Betsson ut, Unibet in

Den 12:e augusti så låg jag i sängen på ett hotellrum i Amsterdam och surfade på iPaden medan min sambo låg och sov. Jag hade en stund funderat på om Betsson verkligen var det som jag skulle äga i spelbranschen. Exponering mot den branschen ville jag ha och Betsson hade varit en trogen vän länge, men var det inte dags att snegla lite på Unibet? Jag tyckte att Unibet såg mer aptitligt ut än Betsson och valde därför att göra ett hundraprocentigt byte.

betsson vs unibet

Märk väl, även om Betsson har slagit index och absolut inte varit någon dålig aktie att äga så har Unibet gått ännu bättre. Här verkar det alltså som om jag gjorde helt rätt. Nu håller jag på att minskar min position i Unibet eftersom jag tycker att den där värderingen inte ser så himla aptitlig ut längre, den har trots allt ökat mer än 30% sedan dess.

2014-11-13, Handelsbanken ut, SEB in

Sanningen är väl egentligen att jag inte bytte ut Handelsbanken utan enbart minskade min position till förmån för SEB. Jag har fortfarande en stor stek kvar i Handelsbanken men nu är innehavet i SEB alltså större. Jag tyckte vid tillfället, och tycker fortfarande, att Handelsbanken är ett riktigt kvalitativt bolag som lyckas ha bra koll på sin kostnadsbas. Däremot tycker jag att SEBs exponering mot industrin ser mer intressant ut och det är framförallt den som jag tror kan få aktien att vinna relativt sina branschkonkurrenter.

handelsbanken vs seb

Samma sak här, även Handelsbanken har spöat index så har faktiskt SEB gått ännu lite bättre. Här verkar det också som om jag har gjort rätt val och här tänker jag inte minska min position i SEB än på en stund. Jag tror det är alldeles utmärkt att äga SEB fram mot utdelningen i början av april.

Sammanfattning

Det kan vara väldigt lönsamt att “vässa portföljen” vid rätt tillfälle. För mig har dessa byten betytt åtskilliga tusenlappar på sista raden vilket inte direkt är någonting jag tackar nej till. Om jag gjorde rätt, det har jag absolut ingen aning om, men rätt fick jag oavsett. Nu ska det bli väldigt spännande att se vart dessa aktier tar vägen framöver. Jag gillar samtliga och hatar att behöva välja bort…

Vad tycker ni: gjorde jag rätt eller råkade det bara gå vägen den här gången?

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

  1. Kul att det gått åt rätt håll!
    Dock tror jag det kan vara farligt att titta tillbaka under så korta perioder för att på något sätt rättfärdiga sina val och bevisa för sig själv att beslutet var rätt.

    Tycker själv det är svårt att släppa blicken efter ett köp eller försäljning veckorna efter för att se om man hade rätt timing. Försöker bortse från det då jag har väldigt lång tidshorisont.

    Men det är klart, allt beror väl på vilken sikt man sparar.
    Gör en uppföljning om 3 år ifall du har kvar samma innehav och se om din timing var lika lyckad!

Leave a Reply