2015 – Utdelningarnas år

spåkula

Ytterligare en gång i min investeringskarriär har det blivit dags för nyår och den här gången ska vi få uppleva 2015. 2014 har varit ett extremt spännande år som bjudit på både skratt och tårar. För min egen del har det mestadels blivit skratt, det har gått väldigt bra i år. Det gäller dock att inte bli för kaxig och därför tänker jag försöka samla mina tankar kring hur jag ska agera under 2015.

Q1 + Q2

Jag tror att Q1 och Q2 kommer att se ut precis som 2014: halvtrista rapporter men en börs som ändå fortsätter upp. Alla kommer återigen att jaga utdelning vilket kommer att trycka ner direktavkastningen på våra högutdelande bolag. Oljepriset kommer fortsatt att ligga som en våt filt över börsen vilket kommer få investerare att leta säkrare bolag med liten eller ingen exponering mot just denna faktor.

Vad ska man äga?

HiQ är det absolut finaste bolagen av de noterade IT-konsulterna. Man har nöjda och lojala anställda och lyckas, på något sätt, bibehålla en bra lönsamhet samtidigt som branschen ändras enormt. I flera av IT-konsultbolagen kan det vara läge att snacka om sänkt utdelning, men i HiQ tror jag det blir en bibehållen eller svagt höjd utdelning. Nästa år är dessutom ett bra “konsultår” med många debiteringsdagar. Med nuvarande ränteläge tycker inte jag att detta bolag bör ha ha 6,5% i direktavkastning, det är alldeles för högt. Jag är köpsugen.

Q3 + Q4

När utdelningarna väl har trillat ner i portföljerna så blir det återigen långt till ljuset i tunneln, dvs. nästa års utdelningar. Risken finns att vi återigen får en väldigt svajig höst, en svajig höst som startar på ännu högre värdering än vi har i dagsläget. I dagsläget så är jag lite skrämd för vad som komma skall, jag vet helt enkelt inte hur jag ska positionera mig. Aktierna börjar se dyra ut och alternativavkastningen på räntemarknaden lockar inte alls. Fallhöjden ökar och risken för ett stort ras börjar krypa sig allt närmre. Den enda frågan man ställer sig är: vad ska utlösa kraschen?

Vad ska man äga?

Jag tror att man här ska satsa på relativt högutdelande aktier med låg tillväxt och hög förutsägbarhet. Till nästa höst vill jag spela säkra kort där jag får min kupong oavsett vad marknaden får för sig att göra. Jag tänker Telia och jag tänker SEB. Förmodligen kommer jag inte att ligga 100% exponerad mot aktiemarknaden vid detta tillfälle. Förutsatt att ingenting kapitalt förändrar sig på räntemarknaden så tror jag att Castellum kan bli en vinnare även nästa år. Jag tror inte att det kommer bli någon börsraket, däremot tror jag att det kan vara ett bra defensivt innehav som inte kommer att halveras om en större korrektion skulle komma. Får vi ett starkt börsår kommer Castellum släpa eller vara medioker, får vi ett svajigt år så ligger aktien bra till.

Sammanfattning

Jag hoppas att första halvan bjuder på en stark börs och att jag får helt fel om den svajiga hösten. Men ibland måste man våga sticka ut hakan och gissa, nu är det förstås en väldigt lågodds-gissning som jag drar till med, men jag tror ändå på den. Köp högutdelare, lägg dom i byrålådan så ses vi 2016 med lägre priser! 😉 Någonting som kan vara ett framgångsrecept är att ha likvider tillgängliga fram mot sommaren och hösten ifall det blir köpläge. Jag kommer att ha en stor hög med likvider efter sommaren.

Börsen tror jag slutar på -5 %. Vi får se en schysst normal uppgång på våren mot +10 % för att sedan få en rejäl smäll. Innan nyår så har återhämtningen börjat igen.

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

Leave a Reply