Boktips: An American Hedge Fund – Timothy Sykes

an american hedge fund

De sista dagarna har jag med lätthet tagit mig igenom An American Hedge Fund av Timothy Sykes. Det har inte varit några som helst problem, snarare har det varit ett problem att sluta. Som tur är så tog jag den boken som ljudbok vilket gjort att jag kunnat lyssna lite på promenaden, på tunnelbanan eller precis när jag ska sova. Att växla vanliga böcker med ljudböcker är verkligen någonting jag rekommenderar. Det går väldigt fort att ta sig igenom litteratur när man kan lyssna 10 minuter här och 10 minuter där. Nu har jag flera böcker pågående samtidigt, en i pappersformat, en på Kindle och en i ljudbok: fantastiskt!

An American Hedge Fund är en bok om en kille som fick 100x avkastning på sitt insatta kapital, allt genom att handla microcap-bolag från sin studentkorridor, mitt i IT-hypen.Tim känns extremt stressad till framgång, med gränsande panik. Han är knappast en riskavert person och tar vid olika tillfällen bets med 70% av portföljen i ett enda bolag, mestadels med bra resultat. Även om det är imponerande hur fantastiskt värdelös money management som han har så är det ändå imponerande att det gick så bra som det gick.

När trenden vände ner efter IT-kraschen så var det inte riktigt lika lätt att handla microcap-bolag eftersom all likviditet i stort sett försvann omgående. När detta hände så var Tim tvungen att byta strategi, någonting som han beskriver väl i boken. Om det är någonting som jag imponeras så är det just Tim’s förmåga att anpassa sig efter marknadens förutsättningar. Genom boken så går han från att bara rida uppåt i småbolag till att bli short-biased och bara blanka, tillbaks igen och sen fram.

An American Hedge fund är en orgie i stora utmaningar för en hedgefond-startup, beskrivna på ett väldigt inspirerande sätt. Man får lära sig om vilka marknadsföringsutmaningar som finns, vilka som får och inte får investera och hur svårt det kan vara att hitta rätt mäklare. Jag skulle nog vilja dra många paralleller mot Reminiscences of a Stock Operator, med skillnaden att den här boken utspelar sig på 2000-talet.

Den amerikanska video-on-demand-kanalen Mojo körde 2006 en serie som hette Wall Street Warriors, en serie som följde ett antal individer som försökte “lyckas” på Wall Street. Timothy Sykes var en av dom. Om du sett serien så känner du igen honom som killen som sköter sin short-only hedgefond från sitt vardagsrum genom att aldrig ta av sig sin morgonrock. Hans morsa levererar mat, kommer hem och städar och allmänt tar hand om honom som en bebis. Det är en person man verkligen lär sig att älsk-hata i serien, och efter att ha läst boken har jag fått en helt annan syn på honom. Första avsnittet på serien kan ni se nedan.

Boken är fantastisk på många sätt och vis, framförallt är jag imponerad över hur bra skriven och “berättad” den är. Storyn är verkligen riktigt snygg uppmålad och det känns nästan som att Tim har hyrt in en professionell författaren.

Är du ute efter en lättsam bok som ändå är väldigt lärorik och stimulerande, då är det här rätt bok för dig. Just nu är boken billigast hos Adlibris där man kan klicka hem den för 235 kr. VÄL värt pengarna.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

Leave a Reply