Lär dig handla med aktier!

handla med aktier

Det är många som vill lära sig handla med aktier, och sista tiden har alla vallfärdat till världens börser. Hur blir man expert på aktier och investeringar? Såklart måste man studera.

Skulle du låta någon utan erfarenhet ta hand om dina barn? Skulle du låta någon som inte är bilmekaniker byta kamrem på din bil? Skulle du låta någon utan utbildning ta hand om dina pengar? Tror du verkligen själv att du är lämplig att ta hand om dina egna pengar om du inte läst på innan?

 

Med studier menar jag inte att man ska signa upp sig på högskolan i någon finanskurs, det bästa är här att börja studera själv. Genom åren har jag plöjt en hel del böcker och det finns några som sticker ut lite extra. Här tänkte jag dela med mig av en lista av böcker som jag tycker är snäppet vassare än alla andra jag läst. Dessutom har jag satt dem i den ordningen som jag anser att man borde läsa dem. Om man tar sig igenom listan i rätt ordning så har man en riktigt stark och bred grund att stå på, därifrån kan man sedan välja vilken strategi som passar just dig.

Det absolut i särklass viktigaste här är att inte fastna på en bok, köpa allt som författaren skriver och sedan avfärda allt man läser efteråt. Det är tyvärr lite vanligt, framförallt med de som läst Intelligent Investor och liknande gamla biblar. Nyckeln till att bli en bra investerare är att fortsätta ifrågasätta och fortsätta utvecklas. Den här listan är en fantastisk början, men låt det inte stanna där. Lärande är en livslång process och inom investeringar är det inget undantag.

Den första boken man ska läsa är….

Why Are We So Clueless about the Stock Market? – Mariusz Skonieczny

Om man är helt ny till aktier så måste man börja med att lära sig förstå vart värdet i en aktie kommer ifrån. Mariusz Skonieczny ger helt fantastiskt pedagogiska förklaringar om bolagsvärdering och vad värdeinvestering faktiskt är. Väldigt bra och enkelt språk som är lätt för en nybörjare att ta till sig. Det här borde vara obligatorisk gymnasielitteratur! Läs min recension här.

The Warren Buffett Way – Robert G. Hagstrom

Om man ska kunna utvecklas till en riktigt bra investerare så behöver man känna till sin Buffett-historia. Jag säger inte att man ska göra exakt som honom, absolut inte, men man bör känna till vad det är alla menar när de nämner Buffett.

The Strategic Dividend Investor – Daniel Peris

En väldigt renodlad bok mot strikt utdelningsinvestering. Daniel Peris förespråkar bolag i långsiktig vinsttillväxt, men inte nödvändigtvis i branscher som växer. Många fina exempel där han visar hur tobaksjättar har gett en bättre avkastning än Google genom att ha växt på en krympande marknad. Språket är inte det roligaste men många exempel är extremt ögonöppnande. Läs boken men lova mig att gå vidare från strategin efteråt ;). Läs min recension här.

Investment Valuation – Aswath Damodaran

Nu börjar det bli dags att göra en riktig djupdykning i värderingar. Vad är bättre än 1000 sidor från Aswath Damodaran, världens kanske främsta professor inom företagsekonomi? Det här är en riktig bibel som jag tycker borde läsas långt oftare än t.ex. Intelligent Investor. Det här är en riktigt grym genomgång av olika värderingsmodeller och vilka man bör använda på vilka tillgångar. Har man inte läst den här så är man inte värdeinvesterare på riktigt! Intelligent Investor kan slänga sig i väggen, det här är den nya bibeln!

The Little Book That Still Beats the Market – Joel Greenblatt

Joel Greenblatts klassiker som introducerade “The Magic Formula”. Fantastiskt tankvärt om mekanisk investering och hur bra det faktiskt kan gå genom att bara välja statistiskt billiga bolag med statistiskt hög lönsamhet. Inte nödvändigtvis en strategi jag förespråkar men en av de mest läsvärda böcker jag läst. Plus i kanten för att man tar sig igenom den på en eftermiddag. Läs min recension här.

Active Value Investing – Vitaliy N. Katsenelson

En av mina absoluta favoritböcker. Katsenelson förespråkar en mycket mer modern variant av värdeinvestering där det absolut inte är fult att vara aktiv och sälja bolag som är övervärderade. Tvärtom så menar han att det är en förutsättning för att nå överavkastning eftersom marknaden i långa perioder går sidledes. Köper man indexfonder vid sämsta tänkbara tillfälle så kan det ta flera decennier innan man ens fått tillbaka pengarna. Vill man verkligen lära sig handla med aktier på djupet så är det här en fantastisk bok. Däremot bör man ha en del grundkunskap innan man ger sig på denna titel. Läs min recension här.

 

Ordningen på böckerna har jag valt med särskild stor omsorg. Framförallt har jag valt att placera Greenblatt’s klassiker väldigt sent eftersom jag tror att denna bok, även om den är väldigt simpel, har mer att lära den erfarna investeraren än man kanske tror från början. När man tagit sig igenom listan ovan så står man väldigt väl rustad inför att möta marknaderna. Självklart skulle jag kunna rekommendera dussintals fler titlat, men det känns egentligen kontraproduktivt i detta läge. När man väl tagit sig igenom dessa böcker så kommer man själv förmodligen ha en bra känsla för vilka områden man vill fortsätta utvecklas inom. Skulle ni ha läst alla dessa och inte hittar inspiration till vart ni ska fortsätta läsa så är ni mer än välkomna att fråga! Jag har många tips på lager!

Mvh,
Snåljåpen

 

2 comments

  1. En grundläggande kurs i psykologi eller kanske ännu hellre socialpsykologi är inte heller dumt, då får man en känsla för varför vissa fenomen sker på börsen som är oförklarliga med ekonomisk teori. Det kan vara skönt att förstå att det som sker på börsen är resultat av aktörernas aktioner/handlande, som förvisso kan förklaras av ekonomi (ibland). Ibland förklaras de bäst av sociologiska begrepp/teorier såsom groupthink, flockbettende, benegänhet att följa auktoriteter/lyda, makt etc 😀

    Allt som sker på börsen är resultatet av människors handlande och vissa människors handlande väger mycket tyngre än andras, att makten är extremt sendfördelad på börsen och institutioner som agerar på marknaden ofta har helt egna agendor är också värdefullt att känna till 🙂 Man ska nog vara lite cynisk för att lyckas..

    Bra blogg f.ö. !

  2. En grundläggande kurs i psykologi eller kanske ännu hellre socialpsykologi är inte heller dumt,
    då får man en känsla för varför vissa fenomen sker på börsen som är oförklarliga med ekonomisk teori.
    Det kan vara skönt att förstå att det som sker på börsen är resultat av aktörernas aktioner/handlande, som
    förvisso kan förklaras av ekonomi (ibland). Ibland förklaras de bäst av sociologiska begrepp/teorier såsom groupthink,
    flockbettende, benegänhet att följa auktoriteter/lyda, makt etc 😀

    Allt som sker på börsen är resultatet av människors handlande och vissa människors handlande väger mycket tyngre än andras, att makten är extremt sendfördelad på börsen och institutioner som agerar på marknaden ofta har helt egna agendor är också värdefullt att känna till 🙂 Man ska nog vara lite cynisk för att lyckas..

    Bra blogg f.ö. !

Leave a Reply