Länge leve aktiv förvaltning!

Cliens Sverige Fokus

I Privata Affärer publicerades idag en artikel om olika Sverigefonder, en artikel som knappast fick mig att höja på ögonbrynen även om man ändå blir lite mörkrädd. Kontentan av artikeln var att det skiljer 17 procentenheter mellan den bästa och den sämsta Sverigefonden i år. Detta kanske i sig inte är någonting konstigt, men jag tycker vi ska titta lite djupare för att förstå vad det handlar om.

I botten så hittar vi storbanksfonder från SEB och Handelsbanken. Storbankerna har inte fondförvaltning som sin huvudverksamhet, även om det kan vara ett väldigt lönsamt sidospår. De stora pengarna kommer nästan alltid från utlåning, primärt bolån. Det känns ganska intuitivt att ett bolag som inte fokuserar på fondförvaltning inte kommer leverera de bästa resultaten.

I toppen hittar vi Cliens Fonder, det där lilla bolaget som bara sysslar med just kapitalförvaltning. När jag träffade förvaltaren på Cliens Sverigefond (den som ligger i topp i artikeln), Thomas Brodin, förra veckan så fick jag en känsla av att det är en person som verkligen brinner till 100 % för just kapitalförvaltning. Man riktigt såg hur det lyste i ögonen när han tyckte att han fick relevanta frågor. Den känslan har jag tyvärr inte alltid fått från de förvaltare jag träffat genom åren.

Ska man spara i fonder så tycker jag definitivt man ska kasta ett öga mot de lite mindre bolagen som har förvaltning som kärnverksamhet. Det viktiga tycker jag är att man hittar en förvaltare som man har förtroende för och som investerar enligt en investeringsfilosofi som man själv tror på. I Cliens nyhetsbrev så skriver de olika fondförvaltarna om vad som händer på marknaden och hur de agerar i fonden. Oavsett om man sedan väljer att investera i deras fonder eller inte så är det alltid nyttigt att ta in lite nya intryck, och här intryck från personer som varit med i matchen ett bra tag. Definitivt läsvärt!

Ps. En kul notering är att SEB är det näst största innehavet i Cliens Sverige. Banker ska man äga, inte vara kund i ;). Ds.

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

  1. Du och alla andra har säkert full koll på det men du jämför Cliens Sverige A med diverse SEB-fonder men det var ju Cliens Sverige Fokus med mer koncentrerade innehav som var i topp enligt artikeln.

  2. Gå in på Avanza och jämför SEB:s “Sverigefond chans/risk” ovan med SIX30 Return Index. Den så kallade aktivt förvaltade fonden följer slaviskt alla toppar och dippar i indexet. Det ser skumt ut.

Leave a Reply