Rekordvinster och rekordmultiplar

fallhöjd

En sak jag ofta gnäller om är just att både värderingarna och vinsterna är på rekordnivåer till följd av bland annat valutakrig, lågränteläge och allmänt kaos i världsekonomin. När jag hörde Börspoddens inlägg i veckan och rekordvärderingar nämndes så fick jag inspiration till att skriva ett inlägg som varit halvfärdigt i mitt huvud i flera veckor.

Det vi har just nu är just rekordhöga värderingar på många bolag där vinsterna är riktigt höga. För sakens skull så tittar vi på ett bolag jag gillar skarpt, Beijer Alma.

OBS! Detta är ett påhittat exempel och innehåller inte siffor som jag på något sätt tror eller förväntar mig att vi kommer få se. Jag skriver detta för att väcka en tanke.

Beijer Alma är ett av de mer stabila industribolagen vi har i Sverige, men därmed inte sagt att ingenting kan hända. En stor del av verksamheten levererar till bland annat fordonsindustrin som är en väldigt cyklisk bransch i sig. Ifall världen skulle sluta köpa bilar så skulle det slå ganska hårt mot Beijer Almas omsättning och intjäning.

Vi leker med tanken att vi får en problematisk lågkonjunktur till följd av det läge vi har i världsekonomin idag. Bilköparna försvinner och efterfrågan på Beijer Almas produkter minskar. Vi tänker oss att vinsten går ner med strax över 40 %, vilket inte alls är orimligt i ett sådant läge. Då skulle vi hamna på en vinst per aktie om ca 6 kr. Samtidigt så kommer ingen vilja investera i den här typen av bolag eftersom läget är som det är, vilket gör att vi ska vara glada om vi kan få sälja Beijer Alma på P/E 10. Om vi multiplicerar vinsten på 6 kr med P/E 10 så får vi fram 60 kr, vilket kan ställas i relation till dagens kurs om 188.

Jag säger inte att vi kommer att få se en krasch i Beijer Alma, inte alls. Det jag säger är att om det svajar till i ekonomin och efterfrågan går ner, då kommer det bli väääldigt blodigt på börsen.

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

  1. Och som Mikael S påpekade under intervjun. Varför inte står utanför marknaden nu när allt är så ansträngt? Och vad gör det om man missar ytterligare 20% om man ändå har 30 år kvar att investera?
    Det viktigaste borde väl vara att inte förlora pengar med sitt investerande.

    Indexinvestering har hög risk på dessa nivåer men inom stockpicking kommer det alltid finnas potential oavsett marknad.
    “There is always a bullmarket somwhere” -Jim Cramer

  2. Med tanke på hur basalt och kort detta inlägg var är det svårt att förstå hur det ens kunde vara halvfärdigt 🙂

Leave a Reply