Tillväxt vs. utdelning

tillväxt

Idag har twittraren @utdelning skrivit ett tänkvärt blogginlägg på sin relativt nystartade blogg, Pengabloggen. Inlägget handlar om huruvida utdelning eller tillväxt är att föredra. Det är förstås en diskussion som de flesta haft någon gång, och tyvärr tycker jag att de allra flesta verkar dra fel slutsatser av detta.

Ett sätt att tänka på det kan vara en fråga om huruvida man vill minimera sin nedsida eller maximera din uppsida. Om man köper high yield så vet man ofta med relativt hög sannolikhet vad man kommer att få, vilket kan vara bra om man vill sova gott om natten. Man kommer oftast inte bli negativt överraskad men inte heller bli positivt överraskad.

Att köpa tillväxtbolag är däremot lite mer slagigare. Aktiekursen kan bli väldigt ryckig från kvartal till kvartal eftersom kortsiktiga investerare ändrar alla sina antaganden varje gång bolaget släpper siffror. Om man justerar för detta brus så brukar det ändå gå att hitta fina tillväxtbolag som har en stabil tillväxt, även om stabil inte nödvändigtvis innebär samma kassaflöde varje månad.

Den sista tiden så har det blivit en galen jakt på utdelningsbolag som lett till att många aktier handlats upp på höga multiplar, trots att bolagen ofta nästan helt saknar tillväxtmöjligheter. Detta är i mina ögon riktigt efterblivet och kommer bita de allra flesta yield-hunters i arslet så fort räntorna börjar ticka det minsta uppåt. High yield har kombinerats med low growth och high price, knappast någon vinnande kombination för lönsamma investeringar.

Jag tror att bolag med omvänd räntekorrelation kommer vara riktigt dåliga investeringar de närmsta åren. Då menar jag förstås obligationsliknande investeringar så som Axfood, ICA, Walmart, J&J, P&G, etc. Dessa kassaflöden har lockat rejält den sista tiden men frågan är hur länge det varar.

Nej, jag tycker man ska leta bolag med tillväxt i ocykliska branscher som har tillväxtmöjligheter även i ett lite mörkare klimat. Så länge värderingen inte är helt efterbliven förstås :).

Mina förslag:

Zalaris

Kopparbergs

Bahnhof

Ps. Jag äger samtliga och har inga planer på att sälja.

Vad tänker ni? Tillväxt eller utdelning?

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Eller köpa både och?
    Betsson har ökande utdelning och agerar i en tillväxt bransch.
    Både tillväxt och utdelning de bästa.?

Leave a Reply