Börsras drabbar alla!

börsras

Börsraset drabbar alla, även mig. Det är många som hör av sig och frågar vad jag gör och hur jag beter mig.

Först och främst, jag försöker att inte spekulera i upp eller nedgång. Helt enkelt eftersom jag inte tror att jag kan det. Det är helt enkelt inte min expertis.

Min strategi säger att jag alltid ska ligga 100% fulltankad i aktier. Istället för att sälja av och köpa in så ska jag vikta om till det som enligt mig är billigast för stunden. Hittills har det varit en bra strategi även om denna strategi förstås får ta en hel del stryk när det svajar.

Psyket på alla med långsiktiga strategier testas en dag som denna, ingen kommer undan.

Min rekommendation är att hålla fast vid strategin. Det är när man börjar vela som man kör bort sig. Däremot är det aldrig fel att sälja av allt och ställa sig utanför ifall man inte klarar av att se kontot minska i värde.

Det går alltid att köpa tillbaka sina aktier!

Mvh,
Snåljåpen

10 comments

 1. Hur du hanterar svängningar rent psykologiskt är väldigt viktigt tycker jag.
  Jag var relativt ny på börsen vid sättningen i augusti 2011. Trots att jag hade ganska lite kapital investerat tyckte jag den där dagen med -6% var riktigt jobbig. Blundade och höll mig borta från depån ett tag.

  Nu har jag betydligt mer investerat och på någon dag har en månadslön försvunnit. Men! Jag lärde mig från mitt förra misstag och har blivit betydligt bättre på hantera svängningar. Nu sitter jag istället och bevakar med nöje och fyller på alla mina aktier som ser prisvärda ut. Är man trygg med sin portfölj och långsiktig finns ingen anledning att bli orolig.

  Glada dagar i raset 🙂

 2. Beror väl lite på vilka aktier man har och när man behöver pengarna. Men stora stabila företag som delar ut pengar kan man alltid behålla om man inte behöver pengarna på 10+ år. Vad jag vet har utdelningen inte sänkts ett enda öre i min portfölj under dagen. Däremot var det ett rejält tapp i börsvärde om man räknar det i kronor.

  Hälsar Utdelningsseglaren
  utdelningsseglaren.blogspot.se

 3. Hej, jag är relativt ny på börsmarknaden, men har läst mycket och lärt mig. Men jag är inte så erfaren och vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag investerade ett litet kapital i en fond dagar innan raset och undrar nu om vad ni tror. Ska börsen fortsätta ned eller är det perfekt köpläge?

  Väldigt tacksam för svar! 🙂

 4. Börsnedgångar är aldrig roligt. Själv kände jag i april att det inte var roligt att ha aktier på börsen längre. Mina aktier hade gått bra under en längre tid och visst kunde jag tjäna några tusenlappar till på att ha kvar dem, men samtidigt hade jag en klump i magen att allt skulle gå åt skogen. Min globala analys sa mig att det fanns för många orosmoln på marknaden för att börsglädjen skulle hålla i sig. Inte minst krig i Mellanöstern och osäkerheter kring den kinesiska marknaden. Jag hade tur och sålde strax innan börsnedgången började och flera av mina känsliga aktier rasade. Bland annat rasade Ericsson med 15% två dagar efter försäljningen.

  Vissa trivs och tjänar pengar när börsen går ner. Andra av oss håller oss helst borta när det är osäkra tider.

 5. Börsras är sällan roligt även om de finns de som tjänar stora pengar även då. Själv tillhör jag kanske de försiktigare investerarna. När orosmolnen började samlas i våras sålde jag 85% av mina aktier. Jag hade tur och sålde strax innan nedgångarna började.
  Varför sålde jag? Jo, det var ganska enkelt. Enligt min kalkyl kunde jag tjänat ytterligare några tusenlappar på att ha kvar mina aktier. Men jag ansåg inte oron över vad som skulle hända vara värt några tusen kronor extra på kontot. Därför sålde jag av med goda vinster istället. När marknaden stabiliserar igen kommer jag komma tillbaka.

 6. Tjänade 100.000 ena dagen, tappade på samma aktier 1,4 millioner 1 vecka senare!
  Ganska missnöjd med att tappa 90% av värdet!

Leave a Reply