Boktips: How Not to Be Wrong: The Power of Mathematical Thinking – Jordan Ellenberg

how not to be wrong

För första gången på väldigt länge så har jag avslutat en bok innan jag har läst klart den, men det handlar inte om att boken var dålig, jag har bara en sån stark känsla att jag har läst allt det här förut.

How Not to Be Wrong: The Power of Mathematical Thinking är en matematiklärares försök till att ge svaret på den där frågan vi alla ställde oss i högstadiet/gymnasiet. Kommer ni ihåg när man satt på en lektion och ifrågasatte läraren: “när kommer jag någonsin få användning för det här?”. Exakt det är frågeställningen som Jordan Ellenberg försöker besvara i How Not to Be Wrong.

Ellenberg bevisar i boken att allting i världen kan förklaras och beskrivas med matematik, men allt för ofta så används matematik på ett slarvigt sätt för att dra felaktiga slutsatser. Detta skulle jag säga är en stor del av vad boken handlar om. Den påminner väldigt mycket om Ben Goldacre’s bok Bad Science där Goldacre dissekerar olika vetenskapliga studier och förklarar varför slutsatserna är felaktiga på grund av en dålig utformning på studierna.

Man kan se boken lite som en blandning av Daniel Kahneman’s Thinking Fast And Slow, tidigare nämnda Bad Science och valfri bok av Nassim Nicholas Taleb, med twisten att allting handlar enbart om matematiken och hur vi luras till att dra felaktiga slutsatser.

How Not to Be Wrong är en väldigt allmänbildande bok, men om man läst ovan nämnda böcker så kommer man nog känna sig lite uttråkad och att boken är lite tjatig. Hade jag läst denna bok innan de andra hade jag nog tyckt den var grym, därför är det svårt att ge ett högt betyg.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

Leave a Reply