Julklappstips: Aktier

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Julen närmar sig med stormsteg och själv har jag inte hunnit lägga en enda klapp under granen. Egentligen gillar jag inte julen alls, men jag har full förståelse för dom som gör det. Allt för ofta så köps julklappar som ingen egentligen vill ha och dom enda som blir glada på riktigt är Blocket och Tradera. Jag skrev lite om detta förra året, läsning som rekommenderas!

Nu är förstås inte kontanter heller någon dunderfantastisk julklapp, istället tycker jag man ska ge bort någonting som varar länge, varför inte en aktie eller två? Därför tänkte jag här komma med 3 julklappstips för den som vill ge bort någonting som kommer ge glädje under många år framöver.

Kopparbergs

Det svenska ciderundret som sprider sig i rasande fart världen över har inte undgått många börsintresserade de sista åren. Starkare dollar, ett intressant samarbetsavtal med SABMiller och mer försäljning av cider på fat har fått marginalerna och resultatet att skjuta i höjden i år. Aktien är upp nästan 200 % i år men är ändå nästan billigare nu än den var innan pga. en enorm vinsttillväxt. Fantastiskt bolag som man kan äga länge!

SAS PREF

SAS är ett problemtyngt bolag som gått dåligt under många år men som den sista tiden börjat skärpa till sig ordentligt. Stamaktien köprekades av Börspodden häromveckan och mycket verkar peka uppåt för bolaget. Preferensaktien som gavs ut tidigare handlas fortfarande med en direktavkastning på 10 % vilket jag tycker är alldeles för högt sett till vad som händer i bolaget rent fundamentalt. Det här tror jag man kan stoppa i byrålådan, 10 % årlig utdelning tills preferensaktien löses in och då kan man ta tag i problemet att hitta nya köpvärda aktier.

Unibet

Spel- och casinobranschen växer strukturellt för varje år som går och konkurrensen verkar egentligen inte bli så mycket hårdare. De stora aktörerna är duktiga på att köpa upp uppstickare och fortsätta hålla min marknadsdominans. Betsson har framförallt varit duktiga på detta, men ändå gillar jag sektorkollegan Unibet bättre. Stark tillväxt, enorm lönsamhet och en generös utdelning gör mig nöjd. Det här är någonting att lägga i byrålådan!

Vilka aktier skulle du vilja ha i julklapp?

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

 1. Hur går man tillväga rent praktiskt om man vill ge någon aktier?
  Ska man bara ge pengar och säga åt dom att köpa en viss aktie eller kan man faktiskt få den att bokföras på deras konto själv?

  1. Jag har funderat på samma saker! Jag har flera kompisar som nyligen har fått barn och jag skulle gärna köpa aktier till barnen i stället för någon nallebjörn eller liknande. Finns det något sätt man kan göra detta utan att behöva involvera någon annan?

 2. Jag har ju sagt att jag har läst Lynch bok med fokus på PEG hur många gånger som helst eftersom jag föreläst om just det. Växer man med 100 % och har lägre PE än flera bolag som knappt växer alls eller åtminstone väldigt mycket saktare så är man ett fynd.

  Jag är glad att InsideVoice Walliniii bevakar Kopparbergs så noga.

  Jag är otroligt imponerad av Fingerprint också och deras tålmodighet och framstående teknik. Men jag kan inget om teknik och inte heller om fingeravtryck.

  Däremot dryck/konsument/retail har jag länge gillat sedan jag läst min Lynch. Jag är ju civilekonom inom redovisning och då fattar man inte Chalmers-grejer. Men tro mig Kopparbergs förstår jag. Och därför är jag glad att du ger ett sådant bra köptips…

 3. Vad tycker du nu efter rapporten från SAS?
  SAS Pref känns som en väldigt säker avkastning på ca 10% eller vad tror ni andra? Givet köp?

Leave a Reply