Allmänningens dilemma och indexfonder?

Ett fenomen som jag känt till länge men inte vetat vad det heter, det är allmänningens dilemma. I grunden så handlar det om scenarion där individen och allmänningen har olika sätt att maximera sin vinst. Eller som wikipedia formulerar det: “Situationer där ett antal personer ska samarbeta, men där det handlingssätt som är bäst ur ett individuellt perspektiv är dåligt ur det gemensamma perspektivet.”

Vi kan se många exempel av detta runt om i världen. Ett exempel som tas på wikipedia är det om bilar och trafik. Du som individ kanske kan förkorta din restid till jobbet genom att åka bil istället för kollektivt, men när alla gör det så uppstår bilköer och kollektivets restid ökar.

Ett annat intressant exempel är kring antibiotikaanvändning i köttproduktion. Individens incitament är att ge alla sina djur en liten dos antibiotika i “förebyggande” syfte då det har visat sig minska sjukdomarna bland djuren. Dock så ökar det risken enormt för antibiotikaresistens vilket är förödande för hela kollektivet av djurbönder. Kanske till och med förödande för världen.

Frågan jag ställer mig är om inte indexfonder är ett perfekt exempel på allmänningens dilemma? Akademiker har under många år nu kommit fram till att indexfonder generellt sett verkar vara bättre än aktivt förvaltade fonder. Genom att köpa en indexfond kan man “garantera” sig en avkastning i linje med index och på så vis komma billigt undan.

Men vad händer när alla köper indexfonder? När alla ska äga alla aktier för att snittet minsann är bäst. Kommer vi inte då t.ex. i blindo teckna emissioner från bolag med dåliga affärsmodeller, köpa bolag som är alldeles för dyra osv? Om alla bara “ska ha börsen”, vad händer då med marknadsekonomin?

Finns det inte en risk att den här kärleken till indexfonder riskerar att döda hela branschen av aktiva förvaltare? Förvaltare som faktiskt skapar marknaden och ger bolagen förutsättningar att lyckas.

Personligen gillar jag aktivt förvaltade fonder även om det förstås finns både bra och dåliga exempel. Det är absolut möjligt för aktivt förvaltade fonder att slå index även om det blir svårare och svårare ju större fonderna blir. Det viktiga blir att hitta fonder som faktiskt försöker slå index och som faktiskt har förutsättningar att göra det. Jag brukar gilla fonder med ganska lite kapital under förvaltning, fullt medveten om att avgifterna då generellt sett är högre.

Även om det finns statistiska och akademiska anledningar att gilla indexfonder så känns det som tidernas största tankefälla, klassisk first-level-thinking. Kan vi verkligen bygga en hel industri på att ingen ska behöva tänka?

Mvh,
Snåljåpen

21 comments

  1. Ska man tro på dig eller ska man tro på Buffett och Graham?

    Så… då har jag svarat på den frågan 🙂

    1. Nej. Men han läser typ 700+ sidor finans/redovisningar om dagen.
      Hur många vanliga investerare tror du ens läser 10 sidor / dag?

  2. Visst skulle det bli galet om alla investerade i indexfonder. Men kommer det att ske? Jag tvivlar.

    http://indexinvesteringar.blogspot.se/2017/02/finns-det-en-risk-att-indexfonder-blir_5.html

    Min tes är att det alltid kommer finnas aktörer som tänker och aktivt placerar aktier. Om indexfonder blir en stor andel av marknaden och riskerar att skapa en väldigt ineffektiv prissättning så kommer det att komma in aktiva aktörer för att försöka kapitalisera på denna ineffektivitet, som gör att marknaden i sin tur blir mer effektiv igen.

  3. Tror det bara är nyttigt om fler köper indexfonder istället för alla möjliga “aktivt förvaltade” fonder. Det finns alldeles för många dåliga fonder idag och om kapitalet flyttas ut från dessa så återstår bara indexfonder och de fonder som faktiskt har förvaltare som bryr sig. Då lär också de aktivt förvaltade fonderna som slår index synas mer och bli mer populära. Kvaliteten på fondmarknaden blir högre, det blir enklare att välja och det blir högre avkastning till alla fondsparare. Win-win!

    1. I det stora hela: absolut. Det är ju många storbanker som sköter det här väldigt dåligt, men det är också många mindre fonder som får oförtjänt skit pga. att några missköter sig.

      Mvh,
      Snåljåpen

  4. Nästan alla vuxna svenskar har ju börsen på ett eller att sätt genom PPM. Denna välgödda snöboll på rull i okänd riktning. Miljarder placerade i vad som helst.

  5. Olle,

    Bloggaren Indexinvesteringar ger ett bra svar på dina funderingar. Ett inlägg från februari heter Kan indexfonder bli för populära?

    Med vänlig hälsning

    Lars

  6. Gör väl snarare aktiv förvaltning lättare? Om det är samma efterfrågan på bolag dåliga som bra är det väl färre som letar efter bra bolag och som kan överinvestera i dessa.

  7. Oavsett, så skulle jag aldrig köpa Avanza Zero och dess likar, som presterat fruktansvärt uselt sista 10 åren beroende på sammansättningen (som knappast seglar hela börsen). I det perspektivet ter sig besparingen i avgifter som ett skämt, vilket jag skrivit om på min blogg. Indexbubblan kommer jag aldrig delta i. Mvh
    http://investera-pengar.blogspot.se/

  8. Hej,
    Är ny på din blogg och kikat igenom lite och gillar bloggen, men känns konstigt att du rekommenderar nybörjare att köpa indexfonder medans du i detta läget sågar dem? Känns inte speciellt trovärdigt utifrån en investeringsstrategi.

    1. Det är ju lite olika frågor på mikro- och makronivå. För en enskild individ kan det vara det mest rationella, men om alla skulle göra det skulle det ju vara katastrofalt.

      Mvh,
      Snåljåpen

Leave a Reply