Jag blir ständigt distraherad..

alltid distraherad

Jag blir alltid avbruten och känner mig ständigt distraherad. Jag har inte fått någon diagnos eller så, men jag känner, och har känt i väldigt många år, att jag har stora problem med min koncentration. När jag väl lyckas hitta min sweet spot så är jag oslagbar. Oavsett vad jag gör så producerar jag i enormt tempo och med, i mina ögon, riktigt hög kvalitet.

Om vi tar en arbetsdag i snitt så står förmodligen 2 timmar för 80 % av leveransen, ändå jobbar jag +8 timmar per dag. Varför då? Jag borde ju egentligen kunna jobba 4 timmar om dagen och komma undan med bara det? Så här har det sett ut för mig väldigt länge. Under gymnasiet så var det kanske en timme om dagen som var faktisk aktiv leverans, resten av tiden vet jag i ärlighetens namn inte riktigt vart den tog vägen..

På kvällarna håller jag just nu på att läsa Cal Newports bok Deep Work, som jag bland annat blivit tipsad om av Micke Syding och Daniel på Styrkelabbet. Boken handlar just om hur viktigt det är att kunna fokusera för att leverera på hög nivå. Många jobb är kognitivt väldigt krävande, mitt är ett sådant, och då blir förmågan att producera “deep work” väldigt viktig.

Jag leker ofta med tanken kring hur det kunde ha sett ut ifall min koncentrationsförmåga varit bättre. Om jag kunnat leverera på topp 8 timmar om dagen, då hade jag kanske kunnat vara världselit inom någonting, så varför är jag inte det?

Om det är någonting jag tycker att jag är bra på så är det multi-tasking. Jag har en 27″-skärm där jag alltid har flera fönster öppna och alltid flera saker på gång. Det jobbas på tusen saker samtidigt som jag alltid har stenkoll på både mejl och twitterflödet. Frågan är dock om detta inte är självbedrägeri? Jag tycker mig vara “bra” på multitasking, men det bästa hade förmodligen varit att helt låta bli.

En sak som slog mig för ett par månader sedan var att min absoluta peak i effektivitet är när jag flyger eller åker tåg. På 6-tåget till Göteborg så känns det som att jag levererar arbete för nästan en hel arbetsvecka. Det här fick mig att fundera, varför är det så?

Det handlar förstås om tillgången till distraktioner. Klockan 6 får jag väldigt få mejl, och efter att ha scrollat twitterflödet 4 gånger på en kvart och insett att ingenting händer, då slutar man snabbt. Sen är ju SJ inte direkt kända för sin fantastiska uppkoppling, och på svenska inrikesflyg så har inte WiFi riktigt slagit igenom än. När tröskeln höjs till distraktionerna, eller när de pga internetlöshet helt försvinner, då levererar jag mycket bättre. Det här gäller knappast bara mig.

Det finns förstås mycket man kan göra för att träna upp sin koncentrationsförmåga. Sedan en tid tillbaka har jag börjat göra mindfulness/meditations-övningar som hjälpt mig massor (inte bara i koncentrationen utan med mycket annat, stress, avkoppling, etc). Dock handlar det förstås inte bara om att öka förmågan att koncentrera sig, det handlar också om att förbättra sina grundförutsättningar till just koncentration.

Det känns som ett steg tillbaks till medeltiden, men idag gav jag mig på ett experiment. Jag köpte en ny iPad med tangentbord och ska försöka ha det som min primära arbetsstation ett tag. En iPad kan som bekant bara köra ett program i taget, och om jag stänger av alla notiser så bör jag kunna bli störd väldigt mycket mindre. Antingen blir detta en succé, eller så har jag kastat ett par tusenlappar åt helvete. Jag känner att det är värt ett försök!

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

 1. Intressant! Känner precis likadant. Dock osäker på om en iPad verkligen är rätt medicin. Missförstå mig rätt, har själv en Air 2 som jag är extremt nöjd med, men bara för att man inte kan ha mer än två program igång samtidigt på skärmen så går det ändå väldigt snabbt att hoppa mellan olika program genom att dubbelklicka på hemknappen. Äh, förresten, glöm att jag skrev det. 😉

  1. Haha, jo jag vet, jag har en ipad mini idag som jag är väldigt nöjd med. Den är perfekt till att läsa prospekt och liknande på. Min erfarenhet är att jag inte multitaskar där, så förhoppningen är att jag ska lyckas även nu :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Mycket fiffigt. Har två små barn, hund och egen verksamhet och känner att man har torktumlarhjärna (det är bara ludd i tankarna).

  Jag tror att det beror på att man aldrig får tänka eller tala i färdiga meningar. Att man inte får vara koncentrerad eller fokuserad länge nog för att meningen eller tanken ska bli färdig.
  Sen kan förstås sömnbristen göra sitt men Gud vad skönt det skulle vara att få lite ställtid att tänka igenom en frågeställning. Tex om Arises konvertibel är ett fiffigt sätt att få exponering mot ev höjda elpriser till en bra yield?

  1. För mig handlar det nog om att jag hamnat i någon form av ond spiral där mitt privatliv stör mitt arbetsliv och mitt arbetsliv stör mitt privatliv. Jag har alltid förespråkat en bra balans mellan båda där de måste få flyta ihop, men det här känner jag, åtminstone för stunden, att jag inte klarar av. Jag tror jag måste försöka ordentligt att stänga ner det privata på jobbet och stänga av jobbet hemma. Men inte är det lätt..

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Låter som något på ADHD-spektrumet. Har det i min familj. För mig fungerar hörlurar med musik på låg volym, ibland trumma lite med benet/foten, som att det avleder en del av mitt överskott utav energi så jag kan fokusera resten…

  1. Ja, sannolikheten är väl ganska påtaglig att jag har någon form av diagnos, men jag förstår bara inte vad diagnosen i sig ska hjälpa mot, så jag accepterar att jag har utmaningar och försöker hjälpa mig själv istället.

   Fråga mina kollegor om hur mycket jag trummar på dagarna…de vill nästan slå ihjäl mig ;). Jag lyssnar på musik i stort sett konstant, ofta väldigt energisk musik där texten blir meningslös. Typ Black Dahlia Murder, Fleshgod Apocalypse eller något annat i samma stil.

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply