Har du hört talas om Medallion?

renaissance technologies

Imorse sprang jag på en intressant länk på twitter till en artikel på Bloomberg som handlade om hedgefonden Medallion, eller egentligen Renaissance Technologies som driver fonden. Det här är en fond helt driven av akademiker som bara i enstaka undantagsfall anställt folk med bakgrund inom finans. Tittar man på hemsidan över vad de söker så vill de ha doktorander inom matematik, datavetenskap, statistik, fysik, strängteori.

Renaissance Technologies har flera fonder, men Medallion är enbart öppen för de anställda. De anställda får inte heller investera hur mycket de vill, utan de får istället rätten att köpa en andel varje år. Storleken på andelen beror på hur mycket man bidragit till bolaget.

Sekunden jag började läsa så var jag helt fast. Att det existerar svarta hedgefondlådor är ju förstås inget nytt, men det här var ett väldigt välskrivet reportage som verkligen väckte min nyfikenhet. Med ett förlust år någonsin så börjar man ju fundera?

Enjoy!

https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-21/how-renaissance-s-medallion-fund-became-finance-s-blackest-box

Här finns också en Tedtalk med grundaren Jim Simmons!

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

  1. Dem e sjukt bra. Var la öppna för större investerare, har för mig att jag läst att de tog typ 80% över index + fasta avgifter. Problemet med kvantstrategier är att som med andra fonder så klår dom som grupp inte index. Jim Simons framgångar är dock sjukt intressanta, tror helt enkelt de har hittat mönster i marknaden som ingen annan ser men som helt klart verkar statiska.

  2. Ja det är extremt intressant, tillika imponerande hur mycket arbete som ligger bakom. Varje potentiellt innehav med en egen individuell skräddarsydd kvantstrategi skapad av några av de främsta inom området. Extra intressant blir det när man jämför resultaten med deras öppna fonder. Då inser man att de fonder som vi vanliga dödliga kan välja aldrig kommer kunna göra samma vinster som småsparare på aktiemarknaden eller små slutna fonder. Volymerna gör det helt enkelt omöjligt för riktigt lönsam handel oavsett hur smart fondförvaltaren är. Det är där vi privatpersoner har vår edge!

  3. Boken “More Money Than God – Hedge Funds and the Making of a New Elite” av Sebastian Mallaby har också en hel del intressant information om hedgefonder. Ett helt kapitel handlar om Renaissance Technologies och hur de använder matematiska modeller som utnyttjar många olika små ineffektiviteter i marknaden. Boken är något torr, men väldigt matnyttig.

Leave a Reply