Böcker om aktier man ska ha läst

Oftare och oftare får jag frågan om jag har några tips på böcker om aktier. Jag har gjort några sammanställningar tidigare och tänkte nu komma med ytterligare en. Det jag framförallt lagt till den här gången är att jag försökt lägga böckerna i den ordningen som jag tycker att man bör läsa dem. Alltså, är man helt ny till investeringar så tycker jag att man börjar med den första och sedan arbetar sig nedåt.

Why are we so clueless about the stock market? – Mariusz Skonieczny

Är du helt ny till aktier så finns det i mina ögon ingen bättre bok. På kort tid får du en inblick i grundläggande företagsekonomi och detta kopplat till företagsvärdering. Efter att ha läst boken kommer du inte vara bäst på att värdera aktier, men du kommer ha förstått konceptet och vad företagsvärdering och fundamental analys i grunden handlar om.

One Up On Wall Street – Peter Lynch

One Up är en klassiker som i stort sett omnämns av samtliga stora investerare. Boken förklarar på ett pedagogiskt sätt att investeringar inte alls bara är för ekonomer på bank. Lynch lyfter fram att det finns väldigt lätta sätt att analysera aktier på. Är det lång kö på H&M och alltid fullt i deras butiker? Då kanske det är ett bra tecken!

Margin of Safety – Seth Klarman
En väldigt bra och lättläst bok om grunderna i värdeinvestering och vikten vid att vara väldigt försiktig i sina antaganden. Har läst flera gånger och kan verkligen rekommendera den.

Intelligent Investor – Benjamin Graham

Numera kultförklarad av i stort sett samtliga värdeinvesterare, förmodligen världens mest citerade finansbok. Det är en bok man SKA ha läst, även om den tyvärr är ganska tung och svårläst.

Stock Market Wizards – Jack D. Schwager

Jag har ofta märkt att folk som läst Intelligent Investor har fastnat i “värdeinvesterarsekten”. Någonting jag märkt är att det finns många olika sätt att tjäna pengar på börsen, Market Wizards-serien är perfekt för att få en inblick i många olika personers strategier och hur det gått för dem. I just denna version så fokuserar han på ett gäng traders som specifikt handlar med aktier, till skillnad från de andra böckerna där många handlar med optioner.

The Most Important Thing – Howard Marks

Howard Marks är en av mina husgudar (Aswath Damodaran är en annan). Det här är en bok som i grunden baseras på Howard Marks alla årliga brev till investerarna i Oak Tree Capital. Boken är sammanfattad till Marks absolut viktigaste lärdomar. Topp 3 bästa böcker jag läst på ämnet. OBLIGATORISK!

Active Value Investing – Vitaliy N. Katsenelson

Aktiv värdeinvesterare, det är nog så jag skulle beskriva mig själv om någon frågade. Jag vill investera på saker som jag tycker är billiga, men jag vill inte äga dessa för alltid som många Buffett-adepter. Katsenelson beskriver genomgående hur viktigt det är för avkastningen det är att kunna både köpa och sälja, inte bara köpa. Extremt läsvärd och fylld av intressanta cases!

The Outsiders – William N. Thorndike

I Outsiders går Thorndike igenom ett gäng väldigt okonventionella företagsledare som gjort exakt det som krävs för att maximera aktieägarnas avkastning, helt hänsynslöst rationellt. Detta är en av de böcker som Warren Buffett himself rekommenderar allra mest.

Investing: The Last Liberal Art – Robert G. Hagstrom

Jag pratar ofta om att allmänbildning är en investerares absolut viktigaste egenskap. Ju bredare kunskapsbas vi har att stå på, desto lättare har vi att ta till oss ny information och tolka den. Det här är en bok om just detta. Hagstrom drar kopplingar från börsen till fysiken, psykologin, biologin, osv.

Investment Philosophies – Aswath Damodaran

En bok på drygt 600 sidor som går igenom vikten av att ha en investeringsfilosofi och en investeringsstrategi. Författaren går också igenom bl.a. Warren Buffett och Peter Lynch filosofier och strategier. Rakt på sak och med ett enkelt språk, dessutom riktigt djup på sina punkter. Helt fantastiskt bok som dock kräver en del förkunskaper, det här är den nya bibeln! Köpvärd, även om den tyvärr kostar en del!

Investment Valuation – Aswath Damodaran

Om man vill bli riktigt riktigt grym på värderingar, vad är bättre än 1000 sidor från Aswath Damodaran, världens kanske främsta professor inom företagsekonomi? Det här är en riktig bibel om företagsvärdering.Fastigheter och retail kan inte värderas på samma sätt, och här förklarar Damodaran precis varför. Damodaran går igenom en rad olika värderingsmodeller, vad de passar till och framförallt: vad som gör att de inte alltid funkar. Har man inte läst den här så är man inte värdeinvesterare på riktigt! Intelligent Investor kan slänga sig i väggen, det här är den nya bibeln! Högt pris på denna bok, men som vi vet är ju pris och värde olika saker.

The Little Book that Beats the Market – Joel Greenblatt

Det här var en bok som verkligen fick mig att öppna ögonen för rent mekanisk och kvantitativ investering. Tänk att kunna investera helt utan känslor, enbart på nyckeltal? Greenblatt visar en enkel formel som på lång sikt visat sig slå index. Det är sant, det har faktiskt testat många gånger nu. Väldigt läsvärd!

Mvh,
Snåljåpen

7 comments

 1. Underbart – ska beställa och läsa!

  Har du läst någon bok om beteendeekonomi du kan rekommendera? Läste precis Richard Thalers “Misbehaving” som handlar en del om investeringsfilosofier och huruvida marknaden verkligen är effektiv (vilket den inte tycks vara)

  1. Vad gäller beteendeekonomi eller “psykologi” skulle jag verkligen vilja rekommendera “The Most Important Thing – Howard Marks”. Många böcker maler bara på samma sak om och om igen men Howard Marks bok måste ändå ses som en ny klassiker.

   Vad gäller Intelligent Investor så undrar jag inte om den börjar bli lite för gammal. Många praktiska tillämpningar är svåra att tillämpa i dagens marknad. Visst finns klassiska kapitel om Mr Market osv som fortfarande är aktuella men tycker “The Most Important Thing” beskriver det bättre eller iaf mer utförligt. En hel bok om Mr Market 🙂

   Till Alle. Vill du ha de bästa böckerna så måste du tyvärr köpa på engelska. Svenska språket är för litet för att översätta till.

   Bra lista för övrigt. Ska sätta tänderna i Investment Valuation som nästa bok.

 2. Finns väl några böcker på svenska. Utan att ha större kunskap på området så jag den senaste tiden Kahnemans bok ” Tänka snabbt och tänka långsamt”. Mycket bra och med klar bäring mot hur tänka som investerare. Nassim Talebs intressanta och läsvärda bok “The black swan” finns översatt till svenska med titeln “Den svarta svanen : vad mycket osannolika händelser kan leda till”

 3. Den sista boken i listan finns i svensk översättning.

  En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) / Joel Greenblatt : översättning av Jan Sterner

Leave a Reply