Snåljåpens lördagsintervju: Christian / Nemcap !

intervju nemcap christian

En person som fått mer och mer utrymme på twitter det sista året, och kanske med all rätt, är @NemCapSE. Hur kommer det sig att en 30-åring blivit mångmiljonär utan att ha grundat Facebook eller liknande? Avkastningen som visas upp är makalös, så frågan är om vi pratar om en “lottovinnare” eller någon som faktiskt listat ut hur börsspelet ska spelas? Det här var nånting som jag var tvungen att ta reda på!

nemcap intervju

Vad står namnet NemCap för egentligen?

Nem är förkortning av ett efternamn cap är förkortning av capital. 

Hur gammal är du?

Fyller 31 i år, har studerat national och företagsekonomi vid handels 2010-2015, skrivit uppsats i fek/nek men inte tagit examen, är en drop out!. Grämer mig ibland fortfarande över att jag inte orkat ta tag i de sista kurserna.

Vad jobbar du med?

Arbetar inte med något förutom portföljen och fritidsintressen just nu, försöker läsa mycket böcker och gå långa promenader varje dag, jag tror vi människor mår bra av att vandra.

Någonting säger mig att du inte är stockholmare?

Kommer från västkusten och bor just nu i Varberg söder om Göteborg.

Vad tror du att du hade jobbat med om du fortfarande behövde jobba?

Jag vet inte, jag vill gärna tro att jag hade varit en egenföretagare, men ser också att jag sakar vissa karaktärsdrag för att vara det. Som VD hade jag förmodligen varit mer av en kostnadskapare än en kreatör.

Hur startade egentligen ditt intresse för investeringar?

Investeringsintresset kom då mina föräldrar sparat i aktier till mig sedan jag var ung, så fick ta över en portfölj med HM, Volvo, SEB, ERICSSON vilket var värt drygt 170 000 sek i slutet av 2003. Jag började kika runt lite och såg en del kortare analyser som fanns ute med olika riktkurser och p/e tal vilket fick mig intresserad av själva analysen och konsten i hur man värderar aktier. I den vändan så sökte jag information och kom över The Intelligent Investor av B Graham, Common stocks and uncommon profits av P Fisher, Beating the Street av P Lynch.

Vad investerar du i?

Portföljen är fokuserad och har som oftast 4-5st innehav varav de största kan vara uppemot 50 %. Tycker det är svårt att ha bra koll på flera olika bolag och vill inte dilutea mina bästa ideér för sämre, accepterar att när jag väl har fel i ett 30 % bet kommer det slå hårdare än om jag bara hade 5 eller 10 % position

De bästa lägena är när man har ett bolag med bra tillväxt, bra produkt, bra management, hög bruttomarginal samt ett läge där man har stark anledning att tro att ebit marginalen kommer lyfta, det kan handla om ett bolag som precis har nått kritisk massa för lönsamhet, där lönsamheten kommer springa iväg i takt med ökade intäkter.

Ett bra exempel på hur min metodik kan se ut är bla IAR Systems som jag investerade i kring 37 kr 2013. Hög tillväxt, extremt hög bruttomarginal (ca 90%) och en marginal som ännu inte tagit riktigt fart (7%). Min tes var helt enkelt att jag “bara” betalade 13-15x för ett bolag vars marginal skulle kunna mångdubblas i kombination med kraftigt ökad omsättning på 2-3år. Positionssizen där var omkring 30-40 %. EBIT marginalen för IAR Systems var över 30% senaste kvartalet.

Hur ser portföljen ut just nu?

Cash samt Fortnox, Cherry, Catena Media, Moberg Pharma, Evolution Gaming.

Kan du säga 3-4 meningar om vardera innehav?

Cherry: Aktiv ägare i Morten Klein med fokus på aktieägarvärde och ett otroligt sinne för affärer. EV/EBITDA kring 11-12

Fortnox: Stark marknadsposition med fortsatt stark tillväxt, möjligheter till att öka intäkten per kund i kombination med hyfsat kundintag kommande 5 åren. Dock ”hög” värdering på EBIT 2017E.

Catena Media: Extrema multipelarbitrage 3-6x på en omogen marknad som är svårförstådd och underanalyserad.

Moberg Pharma: Ansåg att man fick potentialen i MOB-015 gratis vid inköpet kring 55 kr per aktie.

Evolution Gaming: Stark tillväxt och marknadsledare inom LiveCasino. Ett pris som inte fullt ut reflekterar min tro om tillväxten kommande åren.

Kan du resonera lite kring vilka kompetenser eller egenskaper som du tror är viktiga hos en framgångsrik investerare?

För att bli bra på någonting så måste man ha ett enormt fokus och lägga mycket tid, för att orka med det så gäller det att ha passion för det man gör. Gör man det för pengarnas skull eller för konstens skull? Andra karaktärsdrag man behöver är:

  • Ödmjukhet – Veta vad man vet och vad man inte vet, ifrågasätta sina teorier
  • Rationalitet –  Tänk efter, agera inte efter känslor
  • Strävan efter att lära sig mer
  • Psykologi
  • Strategi
  • Money Management

En av de viktigaste egenskaperna man kan ha är att vara ödmjuk, som investerare blir man aldrig fullärd och det finns hela tiden områden att arbeta på. Att veta att man inte vet allt. Investera rädd. Det är svårt att vara rädd i dagens marknad, eftersom man bara ser tillbaka en kort period och ser det som en proxy för framtiden. På samma sätt är det svårt att vara aggressiv när det är blod på gatorna och värderingarna är riktigt intressanta.

Ett problem jag arbetar med är att jag är att bidda upp när kursen går trots att jag finner aktien väsentligt undervärderad. Några av mina största missar har kommit därifrån och speciellt har det kostat på senare tid då min portföljsize har ökat markant.

Rensa ut alla biaser som man har, att söka efter information som confirmerar ens tro (fpc), en duktig investerare letar saker som talar mot ens investering. Genom att kontinuerligt ifrågasätta ens case så minskar man sina förlustaffärer samtidigt som de allra finaste casen får plats i portföljen.

Hitta en strategi som passar, beroende på hur mycket tid man har, och hur man fungerar som person rent mentalt. Vissa är duktiga på att stockpicka/tradea och bör göra det, andra passar det inte alls och bör kanske vara mindre aktiva för att inte förstöra för sig själva.

Att man är “värdeinvesterare” eller “tillväxtinvesterare” spelar ingen roll, om du inte är duktig så kommer du inte få någon bra avkastning ändå. För att bli bra på något gäller det att lägga mycket tid, jag trodde jag visste vad jag gjorde efter bara 3 år, nu i efterhand vet jag att det snarare tog 7 år. Att nöta kan få även en ganska mediokert begåvad person som jag att lära mig saker. Utan passion så blir det för jobbigt att lägga all tid och man bör nog göra något mer passivt.

Vad skulle du ge för tips till personer som är nya på börsen

  1. Fokusera på lönsamma bolag.
  2. Hitta bra böcker att lära sig ifrån, det finns böcker för 100-200 kr som ger en sådan extrem avkastning så det är löjligt, en bok jag på senaste tiden gillar mycket är Common Stocks and Common sense. En bra bok för att förstå metodiken bakom hur man gör bra affärer och hur duktiga investerare tänker. Howard Marks bok The most important thing ger en väldigt mycket vad gäller filosofi/strategi och tänkande
  3. Våga gå emot strömmen, om alla gör något är det förmodligen något fel på det.

Vilket tips skulle du ge till de lite mer erfarna?

Något som jag ofta ser är riktigt duktiga personer som har en extremt bra analysförmåga, men de använder den fel. När man har ett riktigt intresse och en såpass stor kunskapsnivå som flera jag vet på twitter/bloggare har bör man inte lägga fokus på Large Cap. Det är så otroligt svårt att få betalt för sin analys på Large Cap listan. Är man en riktig super rockstjärna så har man kanske 11-12% över en cykel på Large cap. Genomsnittspersonen får 13-14% på small cap över en cykel.

Jag tycker det är mycket enklare att förstå sig på mindre bolag än större, då man ofta kan finna bolag med lägre cyklikalitet och färre produkter/affärsområden.

Småbolagen outperformar de större bolagen över tid vilket det finns studier på. Förväxla dock inte small cap med förhoppningsbolag. 

Du är 31 år och lever redan på avkastningen. Är det bara frihet eller känns det tråkigt ibland?

Som det är nu skulle jag aldrig kunna gå tillbaka och jobba som en vanligt person, tror uppriktigt sagt att jag hade hamnat i en depression jag gör det jag tycker är kul, börsen promenader träning och lyssnar på podcasts/läser böcker. Innan när jag inte hade flickvän reste jag mycket.

Något som jag saknar är dock arbetskamrater, det hade förmodligen varit ännu roligare med att sitta i ett börsrum eller liknande. 

Känns det inte lite tråkigt? Som att du ”varvat livet” och inte har några mål att se fram emot? Hur tänker du kring det?

De flesta jag pratar med säger att arbete är överskattat, och hade helst velat leva livet på det sätt jag gör. Men som sagt så är det mycket gräset på den andra sidan är grönare syndromet, man går miste om kollegor och annat socialt vilket såklart är tråkigt. Studietiden på handels var extremt rolig just pga de sociala och den atmosfär som fanns med folk som hade stort investeringsintresse och allmänt intresse för företagande och affärer.

Alltid drömt om att starta ett fondbolag och att få omge sig med personer med liknande intresse, detta kan eventuellt ändra och istället bli en egen organisation med egen låda. Tror det hade varit väldigt bra med en investeringsorganisation för research framöver så det blir nog en större prio att tänka på framöver. Hoppas kunna komma med en surprise detta året, vi får se!

2 comments

  1. Rolig läsning! Tips på de absolut viktigaste böckerna skrivna på svenska vore kul då det för en nybörjare som jag själv är mycket att ta in så är det lättare med böcker på modersmålet.

Leave a Reply