Ska man vara fullinvesterad?

ska man vara fullinvesterad

Frågan om huruvida man ska vara fullinvesterade är den fråga jag haft absolut svårast att besvara. Det har varit så svårt att jag helt enkelt inte har besvarat den ännu. Istället tänkte jag resonera lite kring hur mina tankar har gått.

Jag påstår att jag är hyfsat duktig på att bedöma bolags möjligheter att slå index på medellång sikt, det är det hela min investeringsfilosofi bygger på. Någonting jag är dålig på är däremot att bedöma marknadens rörelser på kort sikt. Jag har försökt flera gånger historiskt och ingen av gångerna har jag lyckats bra. Trots att jag misslyckats med att bedöma marknadens riktning så har jag lyckats prestera bra avkastning i min portfölj, en avkastning över index. Om jag ignorerar index och istället siktar på att få portföljen att innehålla det absolut bästa vid varje givet tillfälle, då spelar det ingen roll hur index går, jag bör slå index över tid. Visst, jag kanske inte gör det varje enskilt år, och vissa år kan det svida till rejält, men så länge jag bedömer mina investeringar korrekt så ska resultatet bli bra. Hade jag kunnat bedöma marknaden och veta när marknaden ska gå ner så hade jag förstås kunnat undvika en hel del nergångar och fått ännu bättre avkastning, men det är en smula naivt att tro att man ska lyckas med det.

Ett argument för att inte vara fullinvesterad är att det stressar mig att hitta nya investeringar. När jag är fullinvesterad så kan det gå många veckor innan jag läser en ny årsredovisning. Jag känner mig helt enkelt ganska bekväm med att jag äger det bästa, trots att jag inte längre utmanar portföljen med nya idéer. När jag däremot har 50 % i likvider så känns det verkligen som om pengarna brinner i fickan. Varenda ledig minut plöjer jag rapporter, analyser och redovisningar för att hitta någonstans att stoppa pengarna.

Kanske är det mest rationella att vara fullinvesterad för att jag inte kan bedöma marknaden? Eller så kanske det mest rationella är att ha mycket likvider för att få mig själv att prestera på topp? Ett psykologiskt trick mot mig själv?

Jag har inte svaret. Snälla ge det till mig!

9 comments

 1. Svaret? En god natts sömn, hur mycket likvida medel ska du ha för att sova gott om natten?

  Kanske låter fegt, men se portföljen ur hela din ekonomis synvinkel med lån, pension, framtida utgifter osv så vet du hur mycket du har råd att förlora och därmed vilken risk du kan ta. Sen om man är bekväm med maximal risk? Det behöver man inte vara, och kan investera mindre också såklart

  Något i den stilen jag kör, en sömnkvot

  Men ständigt aktuell fråga för egen del trots att jag har ett svar jag själv är nöjd med!

 2. Slår du index om du räknar med hela din ekonomi, dvs om du slår ihop de pengar som är investerade och de som inte är det? Eller räknar du endast den del som är investerad när du säger att du slår index? Dvs går det bättre för dig med din nuvarande strategi jämfört med om du hade varit 100% investerad i en indexfond?

  1. Jag räknar mina investerbara medel, inte bara de investerade. Men har jag aktivt valt att ha en del av pengarna på sparkonto så klassar jag de inte som investerbara eftersom de är avsatta som buffert eller liknande.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Kolla hur det gått historiskt.Fundera kring dina egna psykologiska reaktioner på upp/nedgångar. Psykologin ÄR viktig – hur hanterar man en nedgång ? För de kommer komma. Förlorar man 10 % så är det illa, men 40 är värre. Vet man med sig att man paniksäljer så kanske man inte ska vara med alls. Att ha en viss mängd kontant/i guld gör nog att man hanterar den stressen bättre.
  Men jag vågar gissa att den fullinvesterade är den som får bäst avkastning.

 4. Jag personligen kommer alltid ha en rejäl kassa. Aktier är betydligt enklare än vad man kan tro bara man är insatt och med ett bra psyke och viktigast av allt… cash att slå till med / rädda sig själv ifrån undergång.
  Kolla med Qliro caset. Kolla med Nokian Renekat för ett par år sedan under “rysskrisen” kolla volvo för 12 månader sedan…. Kolla Betsson runt 70 kr kolla Storebrand som handlades P/B 0,4 för ett tag sedan. Ingen slump heller att Graham vill ha 50% cash…

  Det finns alltid case så logiskt sätt ska man vara fullinvesterad och sedan sälja av och vikta om till det mest köpvärda.
  Men köper man Qliro på dippen på 8 kr så kan den lika gärna gå ned till 6 kr… SAMMA case. Har man inte cash vid ett sådant tillfälle så funkar inte hjärnan korrekt. Man börjar tvivla…

  När man är som mest säker det är också då man kan förlora de stora pengarna. Att vara fullinvesterad skapar bara en massa oro och förr eller senare har man fel.

  Jag tyckte att Renonorden var gratis när den handlades kring x2 gånger kassaflödet, gick ju sådär, hade jag fortsatt att trycka in pengar i dippen tills jag var fullinvesterad hade jag kunnat bli enormt rik, men jag hade blivit enormt fattig 🙂 Risk/Rewarden var bra, men balansräkningen var väldigt sminkad.

 5. Knepigt det där. I korthet: Ja, men inte i aktier. 🙂

  Själv har jag en viss del av kapitlet investerat mycket försiktigt (vissa rekommenderar åldern i procent). Skulle jag inte hitta lämpliga aktier att investera i för “icke-fegiskapitalet”, skulle jag lägga de pengarna i Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och/eller Xact OMXB Utdelande och vänta till nästa kvartalsslut för att se om det är aktuellt med ökning i något av de befintliga aktieinnehaven eller någon ny aktie.

  Mvh

  Egon

 6. I korthet: Ja, men inte i aktier. 🙂

  Mitt råd:

  1) Tre månaders utgifter på vanligt konto/sparkonto.

  2) Av det övriga:

  a) Minst 20% i sparkonto/räntefonder (vissa förordar åldern i procent).

  b) Resten (max 80%) i aktier och aktiefonder. Hittar man inga aktier att köpa (öka i befintliga eller “nya”): Köp antingen Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller Xact OMXSB Utdelande och vänta till nästa kvartalsslut för att se om någon aktie anses köpvärd.

  Sov gott om natten.

  Mvh

  Egon

 7. I snart 100 år, kanske till och med längre, har de mest kloka investerarna och även undersökningar visat att market timing inte fungerar. Ändå ska många enskilda investerare envisas med att tro sig veta bättre än de äldre och vise. Någon har slagit index med 50% varje år under 1.5 års tid och har hittat det universella receptet mot market timing. Ovan är också anledningen till att människan aldrig lär sig av historien, samma banala krig utkämpas idag som för 500 år sedan. Människan är dum. Folk ska alltid veta bättre själva än att lyssna till de kloka och respektera de äldre. De kloka tackar all denna dårskap och utnyttjar tillfällena som uppkommer.

  Mvh
  SM

  1. Jag gillar ändå Grahams tänk med 70/30. Att man kör 70 % aktier och 30 % räntor. När vikten flyttats till 60/40 eller 80/20 så återbalanserar man. På så vis så återbalanserar man förmodligen upp aktier när de är billiga och ner när de är dyra.

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply