Varför jag gillar småbolag

Någon gång ibland kommer folk ihåg mig och inbjuder mig att gästa något format där jag får prata om min syn på aktier och investeringar. Den här gången var det Nordnets Alexander Gustafsson som bjöd in mig till Sparpodden där temat var småbolagsinvesterigar.

Alexander kommer från en storbolagsfilosofi där han främst investerar i stora, stabila, investmentbolag. Detta är i stort sett rakt emot vad jag investerar i då jag letar efter små bolag.

I avsnittet går jag igenom varför jag gillar småbolag och vilka faktorer jag tycker är viktiga att titta på. Jag lyssnade själv igenom avsnittet i bilen idag och måste erkänna att det är över min förväntan. Generellt sett så är det jobbigt att lyssna på sig själv men den här gången blev det faktiskt ett riktigt bra samtal!

Spoileralert:

 • Bolag med produkter som går att begripa
 • Bolag med marginaler som är relativt enkla att uppskatta
 • Bolag som kan bli minst 10x så stora
 • Bolag med minst en ägare som tar ansvar

Mvh,
Snåljåpen

7 comments

 1. Väldigt intressant avsnitt tycker jag! Har nyligen blivit intresserad av aktier och lutar också mot småbolag, mycket för att jag tycker om att nörda in mig på detaljer antar jag.

  Upplever dock att jag saknar kunskapsfundamenta för att själv göra kalkylerna och analyserna du diskuterar lite i poden. Jag har goda kunskaper inom matematik och datavetenskap men saknar väl den här “hyllan” där jag kan lägga på mer kunskap på kring finansvärlden. Var borde man börja, tycker du? Jag kan såklart börja på egen hand men då du verkar ha samma tankar kring upptagande av kunskap så hoppas jag på en liten guidning åt rätt håll.

  Mvh,
  Micke

 2. Väldigt bra intervju och vi har en liknande strategi. Vill tipsa om ett bolag som jag menar uppfyller samtliga fyra punkter som du listar och som jag själv tror mycket på: Paxman (First North). Det vore intressant att höra din syn på detta case. De befinner sig fortfarande i radioskugga och det är ruskigt låg omsättning i aktien men de har ett väldigt spännande år framför sig och som du säger i intervjun så kommer kursen att skjuta i höjden förr eller senare.

   1. Sorry för sent svar! Sannolikt tjugo miljoner kr under q4, 25% ökning kvartal till kvartal cirka. Kolla forumet på Placera, finns många (ovanligt) vettiga inlägg där.

 3. Du som är så rationell och duktig;
  Varför passar du inte på att i bloggen förklara för oss okunniga om storheten i det konkursfärdiga bolaget Indentive som du “hänsynslöst rationellt” stoppade in en halvmiljon i vid deras nyemission?

Leave a Reply