Swedbank – Veckans antiklimax

Swedbank måste nog ändå kvala in som veckans antiklimax. Alla hade laddat upp inför en “stormig” årsstämma där stormen egentligen kulminerade en timme innan när Bonnesen fick sparken. Stämman blev egentligen trist och inget spännande framkom.

Jag tycker det är en intressant tankeövning att fundera över på vilken nivå som styrelsen egentligen ska arbeta. Är det styrelsens ansvar att hålla koll på om enskilda kunder i banken är smutsiga eller ej? Är det styrelsens ansvar att se till att personen/personerna ansvariga för anti-pengatvättsarbete sköter sitt jobb till 100 %?

Frågan kan förstås fortsätta nedåt. Även om vd är yttersta ansvarig (före styrelsen då) så undrar man hur mycket man egentligen kan hålla koll på i ett företag med 15000 anställda?

Att Bonnesen får gå är rimligt utifrån hur värdelöst hon hanterat kommunikationen runt denna storm, men är hon skyldig till det som egentligen har hänt? Vem vet.

Att skrika högt och kräva avgång till höger och vänster kanske är befogat, men det är absolut ingen glasklar fråga. För journalister som från sidlinjen aldrig någonsin arbetat operativt, eller strategiskt heller för den delen, är det förstås lätt att ta i från tårna och begära att rättvisa skipas. Men har de en aning om hur det egentligen är?

Vad det gäller Swedbanks resa framåt så tror jag inte det är någon större fara på taket. Det kommer delas ut dryga böter men frågan är på vilken nivå. Att banken skulle gå i graven bedömer jag (som hobbybedömare) som osannolikt.

Nä, det bästa man kan göra nu är nog att läsa Red Notice och gotta sig i bakgrunden till detta med Magnitsky-härvan direkt från källan, Bill Browder. Att jag läste denna bok var lite av en slump men verkar varit en riktig lyckträff, mycket glädje har jag haft när skandal efter skandal kommit uppradade med bakgrunden perfekt presenterad i en av de bästa böcker jag någonsin läst.

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

  1. Bonnesen var chef för Swedbanks verksamhet i Baltikum mellan 2011 till 2014. Rimligtvis borde hon ha någon form av insyn i vad som pågick, det kan trots allt handla om 1300 miljarder kronor.
    Men det är också bara min bedömning som hobbybedömare. 🙂

  2. Hej Snåljåpen.
    Ja du, ingen vidare vecka för bankaktier. Nu verkar man även vilja dra med SEB i härvan, vad kommer härnäst? Handelsbanken också? Hoppas inte det.
    Tack för boktips.

    Mvh / K

  3. Och ditt Indentive-innehav går bra?

    Varför skriver du aldrig om det på Twitter?
    Bolaget är ju faktiskt större än den lilla byverksta´n.. host, förlåt “fabriken” skall det vara.. i Torshälla som du skriver så vitt o brett om fastän ingen bett dig om det.

    Ja, läs en bok. Och sen är kan vilken medelmåttig SAP-konsult med blott gymnasiekompetens utnämna sig till “börsprofil”.

    1. Jag äger inte Indentive. Jag garanterade deras emission mot ersättning och sålde de aktierna jag blev tvungen att teckna.

      Nu vet jag inte om du missat det, men det här är min blogg så jag skriver om precis vad jag vill. Det är fullständigt frivilligt att läsa :).

      Mvh,
      Snåljåpen

  4. Själv tycker jag det mest allvarliga med hela historien är hur djupt oengagerat styrelse och vd har hanterat situationen. Att man valde att helt sonika ljuga sig fram. Det visar även hur viktigt det är med rätt typ av ägare, speciellt när det blåser motvind.
    Jag håller med dig om medias gapande, det syftar mest till att sälja extra lösnummer. Inget annat. Meningslöst.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

Leave a Reply