Livet 2.0 – som icke-vd

Sommaren 2015 blev jag för första gången vd i ett bolag som inte bar mitt eget namn. Förvisso ett bolag jag grundat, men ändå ett bolag där jag inte var ensam ägare där någon annan bestämt sig för att satsa på mig. Det bolag, Finwire Media, fick en ny vd idag.

Det hela är egentligen väldigt odramatiskt och någonting vi har planerat under en längre tid. Egentligen var det väldigt längesedan jag bestämde mig, men det jag bestämt mig för har jag sedan ändrat mig om senare. Egentligen var det flera år sen jag bestämde mig för att sluta jobba permanent efter min sista pappaledighet. Efter det skulle investerande som min huvudsyssla.

I takt med att jag kommit närmre och närmre målet så har det dock blivit mindre och mindre lockande. Jag tycker fortfarande att det är alldeles för roligt att jobba, men exakt vad jag vill jobba med har förändrats. Jag har insett att jag är en bolagsmänniska, jag vill utveckla verksamheter, men jag måste inte nödvändigtvis ha översta posten själv.

När jag startade Finwire Media så passade det mig perfekt. Jag hade en grov tanke och ett blankt papper. Rollen och situationen passade mig perfekt där och då, men tiderna förändras. I dag är vi i en annan situation med etablerade produkter, starkt varumärke och fantastiska anställda. Att driva bolaget idag är något annat än det var då, samtidigt som jag är en annan person nu än jag var då.

Att leda ett bolag kräver både att man har fokus på alla små detaljer samtidigt som man vill måla upp framtidsvisioner med stora penseldrag. Jag känner att jag haft för mycket fokus på optimera och effektivisera detaljerna och för lite fokus på den långsiktiga visionen. Kanske har bolaget utvecklats lite långsammare än vi kunnat göra. Uppgifterna är svåra att hålla i balans.

Man ska dock inte vara allt för självkritisk, vi har ändå växt från 0 till 6 miljoner med lönsamhet från första månaden. Men vi hade kunnat göra så mycket mer.

Sedan jag gick på pappaledighet i januari har Nils tagit ansvar för den dagliga driften av firman, vilket han gjort föredömligt. Så pass bra att jag, och styrelsen, tycker att han borde fortsätta göra det.

Min egen tid har jag istället bestämt mig för att använda till att återigen identifiera nya produkter, tjänster, partnerskap, osv. Det är vad jag verkligen brinner för och vad jag tror att jag är bra på. Sista året har vi haft massa idéer som vi velat genomföra men saknat kapacitet att springa på och verkligen ta tag i. Att ha mer efterfrågan än man har tillgång är ett lyxproblem, men när utvecklingen bromsas pga det så blir det fort ett problem. Jag har högre krav på mig själv och på bolaget.

Förhoppningsvis kommer detta kunna höja vårt tempo, vässa vårat fokus och få oss att springa ifrån konkurrensen ännu mer.

Nu jävlar.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply