Tankar om Taleb

Taleb, allas vår favoritdouchebag, var i Sverige igår. Det finns ingen enskild person som påverkat mitt sätt att tänka och resonera så mycket som Nassim Nicholas Taleb, så när han skulle tala här i krokarna var det obligatoriskt att besöka, vilket halva Finanssverige också verkade tycka. I publiken satt åtskilliga fondförvaltare från Carnegie, SEB, Spiltan och alla andra. Där satt också en och annan “fri tänkare” som Alexander Bard och Kjell Nordström. Taleb lockade närmre 500 personer till Clarion Hotel Sign och det är kanske inte så konstigt.

MEN! Taleb är lite av en acquired taste, han är ungefär lika dryg och elak som han är upprorisk men ändå samtidigt genial. Om man inte kan klara av att hantera alla delar av hans personlighet så kan det nog vara svårt att ta till sig hans lärdomar. Det är inte för inte som många avskyr honom och tycker han är överskattad. Han har dock också gjort sig förtjänt av det, han är den första att ge sig in i intellektuella fighter med folk och igår var det en och annan som fick sig en släng med sleven. Däribland hela communityt av “Behavioural economists” och även de kommittéer som bestämmer vem som får nobelpriserna.

Som tänkare tycker jag han är i lite av en division för sig själv, både i höjd och djup. När jag läser något ur hans böcker så stannar jag ofta upp, lägger ifrån mig boken och börjar traska runt och fundera på de stora frågor som han väckt till liv. Det är så min och Talebs relation ser ut.

Gårdagens event var ett modererat samtal om hans olika verk med fokus på hans senaste bok, Skin in the Game. Samtalet var modererat av Katrine Marçal som jag tyckte gjorde ett grymt jobb. Hon var otrolig påläst och kunde med lätthet koppla ihop koncept tvärs över hans olika böcker för att förtydliga det Taleb inte riktigt lyckades förmedla själv.

“Live”-formatet tyckte jag generelt passar honom ganska dåligt. När koncepten blir djupa och komplexa så är det svårt att hinna stanna upp och reflektera när allting händer i realtid. Trots det så tycker jag att gårdagens samtal höll en ganska oinitierad nivå. Det var inte speciellt svårt att hänga med men det blev inte heller särskilt djupt.

På slutet så fick publiken ställa frågor, vilket vad jag förstår är ganska ovanligt att han ställer upp på. Det märktes att publiken till viss del var väldigt initierad med genomtänkta frågor, tyvärr borde denna del getts mer tid och framförallt borde kanske Katrine modererat honom lite hårdare här och pressat honom att svara på rätt fråga, även om hon ändå gjorde ett bra jobb. Att hålla Taleb på plats i ett samtal är inte så bara och bara…

Taleb är, enligt mig, en av vår tids största tänkare och hans tankar konsumeras bäst i sitt eget tempo. Ni som inte var på samtalet missade ingenting speciellt, läs hans böcker istället.

Fooled by Randomness – The Hidden Role of Chance in Life and Markets
Talebs första och bästa bok. Den bok som enskilt påverkat mig mest av alla jag läst i mitt liv. Kan inte rekommendera den tillräckligt. Min största lärdom var att inte blanda ihop resultat med förväntat utfall. Bara för att du tjänade pengar på en affär betyder det inte att det var en bra idé att göra affären. Ta exemplet med Triss. Alla vet att det förväntade utfallet är negativt. Om man köper lotter om och om och om igen så kommer man till slut att förlora alla pengar, så är systemet byggt. Men du kan ändå mycket väl vinna stort på första lotten. Bara för att du vann betyder det inte att du tog ett bra beslut som köpte lotten. Boken är en ögonöppnare som får folk att fokusera på långsiktigt förväntat utfall.

The Black Swan – The Impact of the Highly Improbable
Talebs mest missförstådda bok, kanske för att så många refererar till hans koncept utan att ha läst boken och verkligen förstått vad det handlar om. Boken som populariserade konceptet “svarta svanar”. Också en väldigt intressant bok med en väldigt viktig lärdom om att vi ofta underskattar effekten av utfall långt ut på normalfördelningskurvan, vad han kallar för “tail events” eftersom de är långt ute på svansen av kurvan. Min största lärdom/tanke är väl att om risken är fullständig utplåning (oavsett om det är av din plånbok, din hälsa eller mänskligheten) så spelar det ingen roll hur nära 0 risken kommer, så länge den är över 0 är det kanske inte värt att ta den.

The Bed of Procrustes
Är det ens nån som läst den?? En bok med tänkvärda aforismer. Exempel: “You are rich if and only if money you refuse tastes better than money you accept.”

Antifragile – Things that Gain from Disorder
Förmodligen den sämsta i serien, men trots det är den inte på något sätt dålig. Lärdomarna är däremot inte lika många eller stora som i de andra böckerna. Den största tanken kommer tidigt i boken där Taleb förklarar att motsatsen till något som är skört inte är någonting som är robust. Något som är skört är alltså någonting som går sönder under press, då kan inte motsatsen vara någonting som håller under press. Motsatsen är någonting som blir starkare under press. Det här är en intressant tanke man framförallt bör applicera på sin egen kompetens och sin karriär. Är du djupt specialiserad och din bransch går under så kanske du är oattraktiv på arbetsmarknaden, alltså är du skör/fragile. Om du är en bred generalist med mycket erfarenhet av många olika saker, då kanske det är du som är vinnare på en kaotisk arbetsmarknad. I kollektivet kanske du ökar i attraktivitet, relativt de andra alltså.

Skin in the Game
Kanske den lättaste boken i serien och den som är minst nördig. I grunden kanske en bok om etik och om vad som är rätt och fel. Minns inte vem det var som sa det men han beskrev den som: “om man läser boken baklänges så är det en guide till rikedom på oetisk väg”. Många intressanta exempel på när personer som saknar “skin in the game” låter saker gå åt helvete. T.ex. ska man inte lyssna på finansiella rådgivare som inte har investerat sina egna pengar på samma sätt som hen rekommenderar kunderna att investera. Taleb argumenterar för att den som ger råd måste ha någonting att förlora när det går fel, och visar på nästan 300 sidor varför det går åt helvete väldigt ofta när så inte är fallet.

Kortfattat: läs Fooled by Randomness. Om du inte gillar den så behöver du inte fortsätta, men konsumera Taleb i sin rätta form, boken. Han gör sig inte lika bra i “verkligheten”. Om man litar på mitt tips om att alla böckerna är läsvärda, då köper man Incerto-paketet med alla Talebs böcker i ett paket.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply