Idag började den stora bokrean. Detta hade faktiskt gått mig helt under radarn, men det var en glad överraskning man möttes av när datorn startades imorse och sociala medier haglade tips. Det blev några spontanköp, förstås till stor del böcker som inte fanns på realistan.. Men en bok som faktiskt fanns på rea var Michael Lewis bok Flash Boys, en bok jag skrev om 2017 och som nu finns för 25 kr (!!) hos Bokus. Eller kanske Finansministern av Anders Borg, också den 25kr!
För egen del har läsandet i fysisk form varit starkt lidande sista året. Det har blivit mycket ljudböcker i bilen och till fots, tiden att sitta ner och läsa har inte riktigt funnits som tidigare år. På grund av en investering i bokbranschen (nördigt, I know!) håller jag nu dessutom lite närmre koll på hur läsandet utvecklas generellt, och läsandet var starkt under 2020, inte bara digitalt utan även i fysisk form. Räknat i antal sålda exemplar var bokförsäljningen upp över 21 % under 2020, det hade iallafall inte jag väntat mig.
Trots dåligt läsande har jag det sista året hunnit med ett tjugotal böcker, varav de allra flesta i ljudboksformat. Många av dessa har inte varit kopplade till ekonomi och sånt jag normalt sett skriver och filosoferar om, men det har funnits några.
Det var ett år av högt och lågt, med alltifrån omläsning av Liftarens Guide till Galaxen (den inlästa versionen av Stephen Fry är magisk!) till den betydligt torrare The History of the United States in Five Crashes. Men mer än något annat år har jag läst om titlar som tidigare gjort stora intryck på mig. Active Value Investing, The Most Important Thing, Deep Work, m.fl.
Bland de icke-finans-böckerna jag läst dök det upp många böcker om löpning, som blev ett stort tema för mig 2020. Med mycket jobb på hemmakontoret blev det viktigare än någonsin att bryta av och rensa skallen, och det bästa sättet för mig är med löpardojorna på och hörlurarna i. Att lyssna på en bok om just löpning när man själv är i löpspåret är onekligen meditativt. På det här temat tog jag mig igenom böcker som:
- Markus Torgeby – Löparens Hjärta
- Haruki Murakami – What I talk about when I talk about running
- Scott Jurek – North
- Rich Roll – Finding Ultra
- Cory Reese – Nowhere Near First
Sen fanns det några böcker på det lite mer generella temat, t.ex:
- Walter Isaacson – Einstein
- Eric Blehm – Fearless
- Jocko Willink, Leif Babin – Extreme Ownership
- Admiral William H McRaven – Make your bed
- David Allen – Get Things Done
Och på det mer finansiella temat hittade vi böcker som:
- Janet Lowe – Damn right (se längre ner)
- Lee Freeman-Shor – The art of execution
- Jack D Schwager – Hedge Fund Market Wizards
- Jim Collins – Good to Great
- Gregory Zuckerman – The Man Who Solved the Market (läs min review här)
Trots ett “dåligt läsår” för egen del så blev det ändå en del titlar. Det var mindre strukturerat och genomtänkt än vanligt utan väldigt mycket det som föll mig in för stunden. Alla böcker ovan är, tro’t eller ej, läsvärda, men det finns några som förtjänar ett lite närmre omnämnande.
Damn Right av Janet Lowe var en bok som jag inte visste fanns. Böcker om Warren Buffett finns i dussintals, men djupgående böcker om Charlie Munger växer inte på träd. Därför blev jag så förvånad att denna djupdykning i Charlies bakgrund och person hade lyckats gå mig förbi sedan publicering år 2000. Boken är generellt sett extremt intressant men författaren har misslyckats med detaljrikedomen på vissa passager. Vissa perifera personer ges lite för mycket utrymme som iallafall jag gärna hade sluppit, men eftersom författaren spenderat flera år med att följa Charlie så får man ändå anta att det låg någon form av djupare värdering bakom detta. Oavsett: Läs boken!
Det här är en bok som kan upplevas lätt amerikansk, allting kommuniceras i stora bokstäver och sanningar utan utrymme för tolkning. Det är en ledarskapsbok skriven av två Navy SEALs som sedan gjort karriär som managementkonsulter till stora företag. I boken får vi höra om exempel från det militära som kan vara relevanta att ta sig med in i affärslivet. Det här är inte så bajsnödigt som det låter, utan det finns en hel del nyttiga idéer mellan den “hårda” stilen. Ett koncept som verkligen föll mig i smaken var det kring “Extreme Ownership”. Att det inte finns någonting negativt med att alltid anta att skulden är din att någonting gick åt helvete. Även om det inte var ditt fel, så finns det bara uppsida av att acceptera skulden och gå igenom vad du kunde gjort för att förhindra den. Gjorde din anställde någon dundertabbe? OK, vad kunde du ha gjort för att förhindra det? Istället för att peka skuld, försök leta upp vad DU kunde gjort annorlunda.
Just nu håller jag på med Jeff Gramms Dear Chairman, vilket egentligen kanske bäst ska beskrivas som en historielektion i aktieägaraktivism. Här får vi höra om hur Benjamin Graham försökte få gamla järnvägsoperatörer att dela ut överskottslikviditet, hur Warren Buffett lite oväntat försökte få American Express att betala tillbaka MER pengar för långsiktighetens skull, hur Carl Icahn blev en mästare på Greenmail (vilket är ett sinnessjukt koncept i sig), osv. Jag är drygt halvvägs in i boken och den har absolut inte gjort mig besviken.
Mvh,
Snåljåpen
Du vet att Liftarens Guide till galaxen är en radioserie från början!? Nästan förbjudet att lyssna på ljudboken i stället för orginalet! 🙂