Kort lästips om inflation!

Ingen med över genomsnittligt ekonomiskt intresse kan ha missat att det verkar finnas ett inflationsspöke där ute i världen just nu. Råvarupriser går nu genom taket och inflationen drar iväg. Men vad är inflation egentligen? Och är mild deflation verkligen någonting farligt?

Boken jag tipsar om läste jag i en solstol på semester häromveckan och heter Inflation Matters av Pete Comley.

Det jag gillar med boken är att den inte är skriven av en teoretisk nationalekonom utan av en “vanlig människa” som bestämde sig för att försöka förstå hur inflation egentligen fungerar. Personligen tycker jag böcker skrivna av utomstående ofta är de bästa grunderna eftersom de har en känsla för att förklara saker lättbegripligt på ett sätt som de allt för insatta inte alltid har. Jag är själv inte nationalekonom och även om jag läst mig till någorlunda grundläggande kunskap i ämnet så har jag inga högskolepoäng och har aldrig dedikerat intresserat mig för nationalekonomi. Det var med den bakgrunden jag tog mig an boken.

Boken är kort (254 sidor) och lättläst med mycket grafer och illustrationer. Framförallt är den fri från tunga ekvationer och formler som nationalekonomer annars gärna slänger omkring sig. Pete går bland annat igenom vad inflation är, hur länge vi har mätt den, de olika sätten som finns att mäta (och för och nackdelar med dem). Sen presenterar han också en vågteori om att inflation ofta går i stora vågor. Personligen var väl det inte riktigt det som träffade mig hårdast utan det är mer bakgrundsinformationen om inflation och resonemangen kring huruvida det är bra eller dåligt som fick mig intresserad.

För någon, som mig, som är känner att den har läst wikipedia-sidan om inflation men inte vill ta sig an 30 hp nationalekonomi så är Inflation Matters helt rätt lösning.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply