Snåljåpens blogg återuppstår

Efter att ha legat i någon form av dvala så tänkte jag att bloggen nu ska få chansen att återuppstå. Skrivandet var för mig tidigare en form av terapi och en stor del av min tankeprocess. När man formulerar sig för att andra ska förstå så tvingas man själv förstå det man själv tänker och skriver på en djupare nivå. Att skriva är ett sätt att strukturera sig och ställa krav på sig själv. 

När jag började skriva så hägrades den första miljonen. Det diskuterades sparkvoter, snålmånader och allmänna begränsningar i syfte att så fort som möjligt få ihop den första miljonen. Sedan dess har förstås mycket hänt och situationen är annorlunda. Miljonen har passerat och jag har numera två barn som inte fanns i bilden från början vilket förstås vänder upp och ned på livsprioriteringar.

Sedan bloggen startades har jag hunnit med att starta 6 aktiebolag varav 3 har någorlunda aktiv verksamhet. Ett av bolagen har både startats, drivits och till och med sålts i sin helhet. Ett bolag har jag köpt och tagit över som jag dessutom driver nu. 

Poängen är att min livssituation är väldigt annorlunda från när jag började skriva. Jag är långt ifrån rik i någon meningsfull bemärkelse, men jagandet efter de där kronorna på kontot har liksom försvunnit. Det här tycker jag dessutom är extra intressant eftersom jag har blivit den typ av person som jag själv hade svårt att respektera för 10 år sedan. Livet går varvet runt, flera gånger. Istället för att jaga pengar i sig självt, jagar jag istället lärdomar där avkastning ofta är en bieffekt. Gör man smarta saker tjänar man ofta pengar, det hänger generellt ihop inom företagande. 

Sedan bloggen startades har jag förstås blivit äldre och en inte helt orimlig gissning är att även bloggens läsare blivit det. Det gör att skildringen av mina tankar idag sannolikt kommer skilja sig en hel del från vad mina tankar var då, kanske kommer också läsarna att vara andra? På den tiden var det mycket sparande, grävandes i aktiecase där varenda minut som fanns över gick åt till att skapa excelmodeller och försöka lista ut vilka aktier man borde köpa och vilka man borde sälja. 

Missförstå mig rätt, jag är fortfarande otroligt intresserad av aktier och investeringar, men mina mål och min väg dit har förändrats, vilket gör att vardagens praktiska och tankemässiga innehåll har förändrats. 

Förutom att få livspusslet att fungera (vilket jag tycker är ett fruktansvärt tråkigt ämne att skriva om) så går mitt liv i väldigt stor del ut på att försöka lista ut hur världen fungerar. Både i stort men framförallt i smått. Tankarna som ockuperar mig om dagarna är framförallt baserade kring ekonomi och företagande, men också kring politik eftersom allting ändå hänger ihop. 

Vilka affärsmodeller mår bra av ett högre ränteläge? Hur ska man egentligen tänka kring prissättning av sina produkter? Hur särskiljer man sin produktpositionering mot konkurrenterna på ett sätt som gör att man inte behöver bråka om pris? Är tillväxt i små bolag eftersträvansvärt? Om jag skulle starta om mina bolag, skulle jag gjort något annorlunda? Vad får de tankarna för implikationer på hur jag borde bete mig med mina bolag idag? 

Jag har blivit äldre och mina tankar och min livssyn har förändrats. Kanske blir det intressant att läsa om, jag hoppas iallafall att det ska bli intressant att skriva om.

Mvh,
Olle Qvarnström 

3 comments

  1. Bra,
    Har adderat bloggen till min läslista. Du var ju med på Lundaluppen och Fundamentalanalys bloggens tid.
    MvH Lars

Leave a Reply