10 år senare

Jag lovar och svär att det inte var planerat, men nu när jag sitter här och städar i bloggens all oreda så inser jag att idag inte är någon vanlig dag. Idag är det exakt 10 år sedan jag publicerade mitt första inlägg och presenterade min portfölj för världen. Jag bodde i Oslos utkanter och hade obegränsat med fritid. Det var en tid då pensionspengar fortfarande sparades i IPS och ISK-kontot var nytt och än så länge kallades för ISP.

Portföljen på den tiden var portföljen riktigt risig med 30 % i det härliga Lundinbolaget Africa Oil. Jag hade gjort en “fantastisk investering” där jag köpte Africa Oil på Kanadensiska börsen inför flytten till Sverige och lyckades göra typ 10x pengarna. Ärligt talat är den typen av framgång kanske någonting av det absolut sämsta man kan råka ut för som tidig investerare. Hybrisen blir total, riskviljan blir skev och i största allmänhet tror man att man är odödlig. Framgång som nybörjare är dödligt. Nog för att jag hade pysslat med investeringar i någon form i 7-8 år på den tiden, men jag var ändå med alla mått mätt en riktig rookie.

Framgången ledde till fler dumdristiga affärer där Northland Resources blev 17 % av portföljen och inte mindre än 76 % av den ytterst blygsamma pensionsportföljen.

När man ser tillbaka på vilken idiot man var för 10 år sen så är det ytterst intressant att fundera över vilken idiot mitt 10 år framtida jag kommer tycka att nutida jag är. Utvecklingen går framåt men idiotin är onekligen konstant.

Jämför vi portföljen för 10 år sedan mot hur den ser ut idag så är det inte många likheter, som tur är. Då jagade man all avkastning medan man nu är lite mer intresserad av att bevara det lilla man lyckats samla på sig. Min riskaptit har minskat betänkligt även om min stålmage och tolerans för volatilitet har ökat minst lika mycket. En kul jämförelse kan vara att portföljens nedgång under våren var i kronor och ören 10x mer än vad hela portföljens värde var när bloggen startades. Vi får ändå hoppas att jag är mindre idiot idag än vad jag var igår, annars blir det nog dyrare framgent.

Jag har funderat mycket kring huruvida jag ska publicera min noterade portfölj öppet eller inte. Efter mycket velande har jag bestämt mig för att lite då och då publicera “kärnan” av portföljen offentligt i den mån det faktiskt är möjligt. Det finns ingen målsättning att hålla allting konstant uppdaterat och att redogöra för alla affärer utan mer försöka göra några nedslag ibland och uppdatera hur landet ligger.

Portföljen idag består egentligen av flera portföljer, så att publicera allt skulle bli otroligt omständigt. Anledningen till detta är att portföljen är spridd i lite olika kontoformer, i olika aktiebolag och liknande. Det jag kommer publicera på bloggen är “huvuddelen”.

Jag har därför numera ett “Portföljen just nu”-inlägg publicerat på bloggen som jag hade tänkt att försöka återkomma till när andan faller på. Jag tar gärna emot feedback på hur detta inlägg bör struktureras för att bli intressant att läsa. Jag funderar t.ex. på att lägga till andel av portföljen, vilket datum som bolaget kom in i portföljen, vad grundtesen var (väldigt kort) samt hur jag tycker att tesen har utvecklats.

Hursom: jag hoppas alltså kunna öppna för lite mer transparens med varningen att aktiviteten sannolikt kommer vara låg.

Mvh,
Olle Qvarnström

Leave a Reply