“Du kan inte jobba dig rik” – Dan Olofsson

En podd jag börjat följa någorlunda slaviskt är Marknaden med Helene Rothstein. Varje vecka släpps två avsnitt där det på måndagen är en längre intervju med någon intressant profil och på fredagen är ett veckomagasin om veckans största händelser i finansbranschen. Just veckomagasinet har blivit obligatorisk rutin för mig att ha i öronen på något av helgens träningspass.

I dagens avsnitt så intervjuas IT-miljardären, entreprenören och allmänt rimliga företagsprofilen Dan Olofsson. Dan är mest känd för att vara grundare av IT-bolaget Sigma. Numera drivs familjebolaget Danir där portföljbolagen ser ut att omsätta runt 13 miljarder år 2022.

Hela intervjun är intressant och Dan Olofsson radar upp sanning på sanning om vad som behövs för att lyckas i livet. Jag kommer inte spoila hela innehållet men jag måste lyfta fram 3 punkter som nämns i intervjuns första 15 minuter som jag verkligen fastnade på.

Du kan inte jobba dig rik”

I intervjun lyfter Dan fram att man i Sverige inte kan jobba sig rik. Vad han menar med det är att vi har en skattestruktur som gör att staten äter upp väldigt mycket av din inkomst av tjänst. Vi har ett otroligt högt skattetryck där vi ligger bland de absolut högsta i världen. Detta kan man ha delade meningar om huruvida det är rätt eller inte, men det är en annan diskussion.

Poängen är att om man vill skaffa sig en stor förmögenhet så är det i stort sett omöjligt att jobba sig till den eftersom för mycket pengar försvinner på vägen. Det enda sättet att bli rik i Sverige är egentligen genom någon form av företagande. Skatten på vinst genom företagande är betydligt lägre än på lön, vilket också är rimligt när man sätter det i relation till vilken risk man tar när man startar och driver ett företag.

Den gyllene mellanvägen för medelsvensson här är väl den som Miljonär innan 30 visat upp som som möjlig, även om det kräver att man sliter hårt och inte lever lyxlivet på vägen. D.v.s. att man jobbar hårt, sparar undan massor och sedan investerar i andras bolag. Det går betydligt fortare att göra det i eget bolag men är också förknippat med högre risk.

Har du inte kapital måste du ta risk för att skaffa dig kapital”

Att man måste risk för att skaffa sig kapital är en superintressant och uppenbar sanning som väldigt många verkar ha missat. Det finns förstås ingen enkel väg att gå från “fattig” till “rik”, om det hade funnits så hade alla varit rika. Anledningen till att så få satsar mot ekonomisk rikedom via entreprenörsskap är just för att det är riskfyllt och där det för de allra flesta inte går någe vidare.

Vill du få riktigt rejäl avkastning på ditt entreprenörsskap behöver du också låna pengar för att på så vis skapa avkastning på ett ännu större kapitalunderlag. Att låna pengar och investera är förstås förknippat med ännu högre risk, men är därför också förenat med högre avkastning när man väl lyckas. Fråga bara Sven-Olof Johansson som säger sig ha varit miljardär 3 gånger (först miljardär, sen skuldsatt över en miljard under fastighetskrisen, sen miljardär igen).

När du väl har kapital handlar det om att behålla ditt kapital”

Slutligen (inte i intervjun, utan slutligen i inledningen) så säger Dan att hans koncern är skuldfri idag. Som anledning säger han att avkastningen de skulle kunna få av ökad skuldsättning inte står i relation till risken att förlora hela sitt bolagsbygge. Det här tycker jag också är väldigt intressant. I takt med att kapitalet växer så minskar riskaptiten. Det viktigaste blir att med alla medel försvara den position man har byggt upp eftersom man vet hur jobbigt det var att kriga sig till den.

Vilka slutsatser kan vi dra av detta?

Om du har för ambition att skaffa dig ett större kapital och kunna titulera dig som någorlunda rik så går det inte att jobba hårt, göra karriär och stoppa pengarna på sparkontot. Rikedom står i proportion till risktagande och utan risk får man heller ingen belöning.

Därmed inte sagt att man ska ta på sig risk som en idiot och panta sina ena njure för att köpa hävstångscertifikat. Risk måste alltid stå i proportion till sannolika utfall och möjlig avkastning. Det viktiga är att om du ska bli rik, då måste du först riskera att bli fattigare. Det har Dan Olofsson fattat.

Läs gärna Miljonär innan 30’s replik på detta inlägg.

Mvh,
Olle Qvarnström

Leave a Reply