Årsbokslut 2022 – 14,42 %

Portföljens avkastning 2022

Nyårsafton är återigen nästan här och det är dags att summera 2022. Året är i mångas ögon ett förlorat år, och även om livet gått framåt och bjudit på avkastning så är det knappast i portföljen den syns. 

Totalt stänger året för mitt ”huvudkonto” på -14,42%. Det känns verkligen inte fantastiskt men lite som Börspodden pratade om i senaste avsnittet, att om man hade vetat att det skulle komma krig, energikris och hög inflation så hade jag gissat att portföljen skulle vara mer otroligt mycket mer än den faktiskt är. Så givet detta får man ändå vara nöjd och säga att det i någon mån är ett resultatöver förväntan.

Jämför man mot hur börsen gått så är -14,43 % inte några fantastiska siffror, men om man jämför med hur fullständigt slaktade många tillväxtjägare har blivit så får man verkligen se sig själv som en vinnare. Det var många som jagade tillväxt och pratade om EV/EBITDA-multiplar på 2027 års siffror för att berätta hur köpvärda bolag minsann var. Med risk att låta lite självgod så kan jag inte direkt påstå att det är någon överraskning att dessa personer fått rejält på tasken i år. Alla varningstecknen fanns. 

Anledningen till att jag klarat mig “relativt bra” kan man hitta i ett inlägg jag skrev i oktober 2021. Inlägget hette “Gubbighet, god sömn och värdetilt.” I inlägget kanaliserade jag min inre Howard Marks och försökte leva efter devisen “you can’t predict, but you can prepare”. Jag såg inte någon tydig nedgång i korten för 2022, men jag såg att de “tidigare nyktraste människorna började tappa kontakten med marken”. 

Jag hade som sagt ingen kris i spåkulan, men jag kände mig olustig kring den senaste tidens utveckling, och det tillsammans med att det var allt svårare att hitta köpvärda bolag gjorde att jag minskade ner min risk i portföljen väsentligt. 

Att börsen skulle haverera under 2022 var alltså ingenting jag visste, men det var definitivt någonting jag var beredd på. Den mer defensivt inriktade portföljen har gjort att jag klarat året långt bättre än vad jag hade gjort ifall jag inte gjort dessa justeringar och tänkt dessa tankar under förra hösten. Tur eller skicklighet, jag vet inte, jag är bara glad att det inte gick så illa som det kunde ha gått.

Några av de starkaste positiva bidragarna 

Loomis +18,82 %

Protector Forsikring +16,05 %

Scandbook Holding +8,28 %

Några av portföljens riktiga sänken

Avensia -29,98 %

Plejd -49,42 %

LMK -84,4 %

Det har självklart funnits andra innehav i portföljen under året som både hjälpt och stjälpt avkastningen. De innehaven ovan är de som verkligen påverkat portföljens utveckling. Det som verkligen har varit portföljens räddning är dock att de defensiva innehaven varit större än de offensiva, vilket gjort att jag klarat mig ganska bra. 

Inför 2023 så fortsätter portföljen att ha en viss värdetilt även om risken ökats något. Framförallt har likviditetsrisken ökats markant där jag har större innehav i färre bolag. Knappt ens i det största bolaget jag äger kan jag smyga ut obemärkt. Inte för att portföljen är speciellt stor, utan för att likviditeten numera är fullständig katastrof i precis alla bolag.

Om portföljens inriktning 2023 är någonting man blir straffad eller belönad för, det ska bli intressant att se. Portföljen hålls numera någotsånär uppdaterad här.

Avslutningsvis: 2022 blev definitivt ett rejält hack i kurvan men vi fortsätter att tugga på. Det gäller att lyfta blicken. Det ser trots allt inte så himla illa ut.

Ps. Tilläggas i denna diskussion bör att jag även har ytterligare portföljer med olika inriktning. T.ex. har jag en i mitt bolag där innehaven är otroligt illikvida och avkastningen ser i stort sett stokastisk ut. Innehaven kan gå +-10 % på en dag beroende på om någon gör ett avslut eller inte. Det skulle säkerligen ta mig 3-6 månader att likvidera den portföljen om jag inte vill ha signifikanta förluster. I den portföljen och med de innehaven har jag en helt annan agenda och en helt annan approach till mitt investerande. Där lever jag betydligt närmre bolagen, försöker hålla närmre dialog med bolagets ledning för att försöka hjälpa bolagen hitta rätt framåt. Dessa bolag skriver jag otroligt sparsamt om då det skulle kunna påverka min relation till bolagen, vilket för mig skulle vara kraftigt negativt. Ds.

Leave a Reply