Nyligen på en av mina många löprundor i skogen så lyssnade jag på en ljudbok av Dan Andrews, Before the Exit. Boken handlar om företagsförsäljningar och är en väldigt filosofisk bok som handlar om ett antal tankeövningar man bör genomföra själv innan man säljer sitt bolag. Oavsett om man är i tankarna att sälja ett bolag eller ej så är det ett intressant ämne att resonera kring. Egentligen handlar inte boken om företagsförsäljningar alls, den handlar egentligen om livsprioriteringar och frågan kring vad som är viktigast i livet.
I boken springer vi på ett koncept som Dan Andrews kallar för “the lifestyle ladder”, fritt översatt till livsstilstrappan.
Anledningen till att livsstilstrappan plockas fram i boken är för att den som funderar på att sälja sitt bolag ofta har en tanke om att kliva upp till nästa steg på sin livsstilstrappa, varesig man har ritat upp en sådan eller ej. Det finns helt enkelt en förväntansbild att försäljningen ska leda till miljonerna som gör att man ska kunna ändra livsstil till det bättre.
Beroende på vart du befinner dig på trappan kan detta vara sant eller inte, men det beror förstås på vart du står. Författarens poäng är att försäljningen i sig ofta är ett självbedrägeri eftersom det sällan får säljaren att kunna ta nästa kliv. De flesta har det så bra redan att försäljningen måste ge otroligt mycket pengar för att få säljaren att hoppa till nästa nivå, och det gör den sällan. De flesta har det helt enkelt för bra redan.
Huruvida man faktiskt ska sälja ett bolag eller inte är egentligen helt irrelevant i denna tankeövning. Det intressanta här är att resonera kring de olika trappstegen, vart gränserna går och hur man tar sig nästa steg (och om det är över huvudtaget är eftersträvansvärt).
Steg 1 – Skuldsatt
På det första steget på livsstilstrappan så är man skuldsatt. Och då pratar vi inte om bolån, utan pengarna räcker inte till. Det lånas motvilligt de sista dagarna innan lön för att ha råd att tanka bilen. Om du inte tankar bilen så kommer du inte till jobbet och få får du ingen lön att betala av kreditkortet med. En sjukdag ger ett stort inkomsttapp som du egentligen inte har råd att avvara. Här vill man förstås inte vara.
Steg 2 – Pank men inte skuldsatt
På det andra steget är man inte skuldsatt men fortfarande pank. Det som kallas ”paycheck-to-paycheck”. Pengarna räcker till men inte till något sparande. Skulle lönen vara en vecka försenad innebär det ett stort problem och det får direkt konsekvenser för dig. Du känner inte att du har råd att byta jobb eftersom provanställningsperioden på 6 månader skrämmer dig. Du är inte riktigt lika illa ute som i steg 1 men några felsteg så kan du vara där. Att vara i steg 2 är att vara slav till ditt arbete och innebär att inte ha någon frihet.
Steg 3 – Grundläggande sparande (200-400 000 kr?)
Med ett grundläggande sparande börjar du plötsligt ha lite möjligheter. Du kanske kan byta jobb och ha råd att vara utan lön en månad utan att livet vänds upp och ned? Du kanske kan börja fundera på om en bostadsrätt är bättre än att hyra. Om diskmaskinen nu skulle råka gå sönder så kommer det lösa sig.
Steg 4 – ”En finansiell plattform” (1-3 miljoner i pengar/aktier)
Nu börjar du plötsligt få lite möjligheter på riktigt. Du kanske kan uppgradera ditt boende? Lägga lite tid (och pengar) på sin hobby? Börja investera för framtiden på riktigt? Fundera på att starta eget (om det nu är vad du är intresserad av). Osv.
Steg 5 – Klar och fri för resten av livet??
Vad nästa steg efter detta är förstås individuellt, men den riktigt stora frågan är vad som egentligen behöver komma till för att ta klivet upp från steg 4. Kommer 5 miljoner till göra skillnaden? 10 miljoner? 50? Vad är nästa steg för dig? Är det att köra BMW istället för VW? Dricka vin för 150 kr istället för 100? Semestra på Seychellerna istället för Kreta? Vad är egentligen ditt nästa steg? Och kommer det steget att innebära en meningsfull skillnad jämfört med det liv du lever idag?
Att ta klivet mellan steg 1-3 kommer innebära en stor positiv förändring i ditt liv. Den förändringen bör du sträva efter med alla till buds stående medel. Däremot, om du befinner dig på steg 4, vad är det egentligen som lockar med nästa nivå? Min högst personliga uppfattning är att många människor tappar sitt driv efter steg 4, helt enkelt för att livet börjar bli ganska bra. Det finns trygghet, man kan engagera sig i sina barn och behöver generellt sett inte känna sig stressad över sin finansiella situation som innan.
Det författaren vill få fram i boken är att steget mellan 4 och 5 är större än man tror, och att man kanske inte tar det klivet av att sälja sitt företag. Dan berättar med en stor gnutta humor att när han sålde sitt första företag så började han inte flyga privatjet, men han hade fått tillräckligt mycket pengar för att ”alltid beställa extra guacamole”. Ska man tolka detta lite fritt så betyder det väl ungefär att han kände sig lite rikare men att det faktiskt inte gjorde någon betydelsefull skillnad.
Pengar har en kraftigt avtagande marginalnytta, och pengars marginalnytta är inte linjär. Om du har 0 kr så kommer 200 000 kr på kontot göra all skillnad i världen. Om du redan har 200 000 kr kommer ytterligare 200 inte förändra ditt liv. Det kanske får dig lite tryggare på det trappsteg du befinner dig på, men det får dig inte upp på nästa.
Det kan vara intressant att fundera lite över vilket trappsteg man befinner sig på, och hur stort steget är till nästa. Kommer nästa steg vara en betydelsefull skillnad från där du befinner dig idag? Isåfall: är det uppnåeligt? Hur ska du göra för att ta dig dit? Trappstegen och avståndet emellan dem är ytterst individuellt, men det kan definitivt vara värt att reflektar över.
Om du redan befinner dig på steg 5 kanske det mest meningsfulla i ditt liv är att fundera över någonting helt annat än detta.