Att AI* är på starkt framgång har vi verkligen sett de sista veckorna med ChatGPTs alla imponerande framsteg. Men kommer AI egentligen att ta våra jobb? Och vilka jobb är mest sannolika att bli automatiserade? Hur anpassar jag mig till detta?
*Artificiell Intelligens, eller maskinintelligens. I grova termer maskiners möjlighet att tänka och lösa problem själva.
Vilka jobb är lättast att automatisera?
Vi har haft en kraftig robotisering i produktionsindustrin under väldigt många år nu. Den tror jag definitiv kommer att fortsätta men det är egentligen inte den jag är mest orolig för här. Den processen pågår redan. Men just nu handlar det mycket om att det är dyrt att automatisera och att man behöver standardiserade tillverkningsprocesser med väldigt stor volym för att det ska bli intressant. Tänk biltillverkning när det ska ut tusentals likadana bilar och allting ska bli exakt identiskt.
Jag är inte heller rädd för att vi ska få en invasion av androider som vandrar runt och tar våra jobb. Även om utvecklingen definitivt är på väg åt hållet mot ”robot-människor” så är vi inte där, och det finns fler utmaningar än enbart AI-förmåga här. Vi pratar robotars balans, hantering av grepp, osv. Utvecklingen går fort framåt men vi är inte där.
Istället ser jag framför mig jobb som AI kan utmana utan att behöva anta en fysisk form. Alltså jobb som kan utföras helt och hållet på en skärm eller till och med i datorkoden utan att visas på skärm. Olika typer av kundtjänster och bokföringsjobb skulle jag ligger särskilt illa till. Om du genomför stor del av ditt arbete genom en skärm och du har repetitiva uppgifter som du genomför varje dag, då skulle jag säga att du är i riskzonen. Ju mer upprepning och förutsägbarhet, desto lättare är du att automatisera.
Hur blir jag anställningsbar i en föränderlig värld?
I en framtid som ändras fortare än vad den gör idag kommer det vara svårt att välja en karriärsinriktning som man kan satsa på i tiotals år. Hur ska du veta om jobbet du satsar på finns kvar om 10 år eller om det blivit ersatt av en maskin? Jag tycker det här är intressant, och jag tycker det är någonting som talar emot specialisering.
Att vara bäst på sitt jobb är en klen tröst ifall jobbet inte finns kvar längre. Istället handlar det om att skapa sig en bred kompetens rent generellt, att satsa på att lära dig och framförallt att göra dig själv mer lättlärda framåt. Ju mer kunskap du har, desto lättare kan du ta till dig ny.
2019 skrev David Epstein en fantastisk bok om detta, Range, som handlar om varför just generalister har en ljusare framtid än specialister. Jag kunde verkligen inte hålla med mer i hans tankar. Boken är helt fantastisk och väcker många tankar.
Du kan inte förutspå framtiden, men du kan vara beredd!
Även om ditt jobb kanske inte ser ut att vara i riskzonen just nu så kommer förändring snabbt. Kanske kommer det vetenskapliga framsteg plötsligt som gör att vi plötsligt har lärt oss att automatisera det just du gör på dagarna?
Eftersom vi inte vet vilka motgångar framtiden har med sig (lite dystert, absolut) så måste vi istället vara beredda. Som Howard Marks säger i The Most Important Thing: ”You can’t predict, but you can prepare!”. Ett sätt att vara beredd på detta och göra situationen lättare att hantera kan vara att skapa dig själv finansiellt handlingsutrymme till att ställa om. Du kan inte lita på att staten försörjer dig medan du hittar en ny plats på arbetsmarknaden. Vem vet hur världen ser ut i framtiden?
Kanske borde du därför just nu, som jag skrev i ett tidigare inlägg, försöka ”bli rik” för att på så vis skapa dig lite handlingsutrymme och flexibilitet?
Det här är tankar du borde haft för längesen, och anpassningar du borde gjort för längesen. Men sanningen är att de flesta inte ens har tänkt tanken. Det bästa tillfället att börja var igår, det näst bästa är idag.
Visst är det så att AI kommer att påverka våra liv, faktum är att vi redan är där i långt större utsträckning än många kanske är medvetna om. Detta har skett i många år, men det man nu börjar se är tillämpningar tillgängliga inte enbart för de multinationella jättarna, utan att AI börjar demokratiseras och bli tillgängligt även för företag som inte har en stab av dataanalytiker och 100 tals miljoner i budget.
Jag är helt övertygad att vi kommer se tillämpningar i en nära framtid som man inte ens tänkt på idag, men också lika övertygad att många företag kommer hoppa på “hypen”, utan någon genomtänkt strategi, på samma sätt som “alla” skulle ha en hemsida I slutet på 90-talet, med blandade resultat.
AI är ingen “silverbullet” I sig självt. BI tex skulle revolutionera världen för 20 år sedan och visst har mycket hänt sedan dess, men Excelsnurrorna lever vidare på många ställen och kvartalsrapporter ska fortfarande bifogas i pdf format som skickas runt mellan avdelningarna (känns det igen?)
Men visst är det spännande att följa denna “nya” revolution, själv är jag inte direkt orolig, utan snarare nyfiket förväntansfull på vad framtiden har I sitt sköte. Det enda man vet är att det blir aldrig som man tänkt 🙂
Atombomben faller före innan aporna på jorden med politiker styr med sitt skit.