Intervju: Sebastian Samuelsson

Sebastian Samuelsson är Sveriges just nu bäste skidskytt på herrsidan. Hela vintern har det varit ett stort nöje för mig att följa världscupen och VM, så när Sebbe dök upp i en twittertråd och kommenterade Castellum kände jag att jag behövde reda ut det här!

Generellt som elitidrottare så krävs det att man offrar precis allt om man ska ha chansen att hålla sig i toppen, samtidigt som karriären är kort. I tex hockey och fotboll så kan man tjäna otroliga summor på högsta nivån vilket kanske kan väga upp en del för detta.

Skidskytte kräver minst lika mycket träning, om inte mer, men betalar inte i närheten av dessa belopp. En skada tidigt i karriären kan betyda att livet vänds helt upp och ned när man plötsligt är arbetslös och inte har någon utbildning att falla tillbaka på.

Hur resonerar man egentligen kring detta som elitaktiv? Är detta ett stressande moment? Finns det hjälp att få? Är det här ett område som de aktiva pratar med varann om? 

Frågorna är förstås många! 

Först och främst, vem är egentligen Sebastian?

Jag är en glad och positiv kille, 26 år gammal boendes i Östersund. Varit skidskytt hela livet och är dessutom väldigt ekonomiskt intresserad.

Nu råkar jag veta att du egentligen kommer ifrån skogarna inte långt från min egen hemort Eskilstuna. Så frågan blir därför hur det kommer sig att en grabb från Sörmland får för sig att börja med skidskytte? I Sörmland finns väl varken skjutbanor eller snö i någon större utsträckning? 

Jag började med skidskytte först i 9-10 års ålder när familjen flyttade till Sollefteå. Där är skidintresset starkt! Jag var och tittade på SM i skidskytte som gick i Sollefteå 2007 och sedan dess är jag fast. 

Hur funkar egentligen det ekonomiska livet för en professionell skidskytt? Har man en vanlig lön och bostadslån som alla andra?

Skulle säga att det är väldigt olika, du behöver absolut köra världscup för att klara dig ekonomiskt utan att göra något annat vid sidan av. Jag driver min satsning genom ett eget aktiebolag där jag tar ut lön. Och bostadslån har jag ju.. 🙂 

Hur många är det egentligen som tränar skidskytte på så hög nivå att de inte kan ha ett annat arbete att gå till? Hur många av dessa har möjlighet att faktiskt livnära sig på idrotten med en någorlunda acceptabel lön och levnadsstandard?

Alla som kör världscup klarar av att göra det utan något annat vid sidan av och ändå ha det bra. På lägre nivå är det många som pluggar samtidigt, men det är svårt för någon som vill bli bäst i världen i skidskytte att ha ett jobb samtidigt. Så kanske 15-20 skidskyttar totalt i Sverige som klarar sig. För att gå plus på karriären behöver du förmodligen vara runt topp-15 i världen. 

Vad innebär detta? Att det bara finns 1-2 herrar i Sverige som på riktigt kan leva på skidskyttet och hinner lägga undan lite pengar för framtiden?

Det enkla svaret är nog att de flesta måste hitta något annat att jobba med ganska snart efter avslutad karriär. Men det ska också kommas ihåg att det är en lyx att även om det är mer eller mindre “break even” att kunna elitidrotta på heltid. Vi lever ju våra drömmar vi hade som små, att tävla i världscup och OS/VM. 

Du sa att du har ett aktiebolag. Är det en nödvändighet för att kunna livnära sig själv på sin idrott? 

Jag har haft sån tur att det har gått så pass bra för mig att aktiebolag är det enda vettiga, aktiebolaget gör att jag kan spara pengarna i bolaget istället för att skatta stora belopp varje år. Min karriär är kort och därför tycker jag det är viktigt att spara undan de pengarna som går.

Vad har man för möjligheter att själv påverka sina sponsorintäkter när man representerar landslaget som har egna sponsorer? Kan man ha hur många som helst?

Stora möjligheter. Vi har fyra egna ytor i samband med världscupstävlingar där vi kan exponera egna partners men förbundets sponsorer är alltid branschexklusiva, vore konstigt att göra reklam för två konkurrerande företag samtidigt. Avtalen varierar såklart i omfattning, men begränsningen blir oftast i hur många dagar på ett år jag kan lägga på att göra aktiviteter med/för egna partners. Det blir en balansgång mellan träning och andra delar av jobbet, träningen måste alltid prioriteras för att kunna fortsätta prestera på en hög nivå. 

Jag har i dagsläget tre-fyra stora partners och två-tre till i mindre omfattning. Dessutom är det partners som är kopplade till utrustningen, handskar, skidor, stavar, glasögon osv. De senaste åren har ungefär 50% av min omsättning varit sponsorer, dvs ”säkra” pengar, och resterande 50% prispengar och bonusar. 

Vågar man fråga vilka som är dina egna sponsorer?

Förutom de sponsorer som är kopplade till utrustningen så har jag också samarbeten med FM Mattsson, Sun Maid, Caparol och DIÖS. 

Hur tänker du själv kring det här med livet efter idrottskarriären? Vad tror du att du vill pyssla med? 

Väldigt svårt att veta. I dagsläget har jag ingen utbildning annat än att jag läste naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Är dock sugen på att börja plugga på universitet, fast i låg takt. Jag har faktiskt precis sökt till Civilekonomprogrammet till hösten, men som sagt, så mycket tid över till plugg har jag inte. Men det vore kul att ha något litet vid sidan av. Kan absolut se mig jobba inom ekonomi i framtiden, och oavsett tror jag alla har nytta av ekonomistudier.

Hur ser ditt finansintresse ut?

Tycker ekonomi rent allmänt är väldigt kul. Kollar börsen flera gånger om dagen och tycker det är intressant hur allt hänger ihop, ekonomi är ju något som påverkar alla. Har varit intresserad av aktier sedan några år tillbaka. Är inte på den nivån att jag sitter och läser årsredovisningar speciellt ofta eller gör teknisk analys. Men investerar i bolag som jag har en grundförståelse för och försöker följa med i nyhetsflödet. 

Vart kommer egentligen intresset från? Tror du att din uppväxt på en gård är kopplad till detta intresse? 

Väldigt bra fråga! Svårt att säga. Jag tror jag har en förståelse över att jag har gjort ett osäkert karriärsval och även om det går bra så är min karriär en kort period av ett helt liv. Därav är det viktigt att göra något bra med pengarna för att ha en trygghet nu och i framtiden.  

Vad är det som motiverar dig till att investera?

Ränta på ränta! Drömmen är att efter en skidskyttekarriär kunna vara flexibel. Kanske inte behöva jobba heltid, bara ta jobb man verkligen vill ha. Och att ha möjligheter när jag slutar till att kunna ta tid på mig att bestämma vad jag vill göra sen. 

Hur mycket tid tar detta intresse?

När något är kul så tänker man ju inte riktigt så. Följer med under dagarna, tycker helgerna är tråkiga när börsen är stängd. Blir förmodligen mer tid än vad jag tror. Läser artiklar, finanstwitter, lyssnar på poddar. Några timmar i veckan absolut!

På tal om finanstwitter, bjuder du på några följtips?

Hehe, följer man några kommer man snabbt in i trådar och klickar sig vidare lite överallt. Men följer bla @investeraren, @Ten_Bagger, @therealpetrusko, @NordnetAra. 

Jag såg dig nämna Castellum i en tråd med Ekka. Är det mycket fastigheter i portföljen? 

Förlorat en del pengar i SBB… 🙂 men fastigheter är ju en viktig del av en diversifierad portfölj. Favoritaktier annars just nu är Volvo AB och SSAB. Men även lite mer spännande Embracer. 

Skulle du säga att du har en tydlig investeringsstrategi?

Buy and hold! Köper ofta och säljer sällan 🙂 Investerar i bolag där jag förstår verksamheten åtminstone hyfsat. Försöker inte tajma marknaden eller tjäna snabba pengar. 

Vilka har dina huvudsakliga inspiratörer varit för att komma fram till denna strategi? 

Svårt att nämna någon, jag tror att jag har läst mycket från många olika personer som förespråkar det tänket. Men Peppe Femling var nog den som fick mig att börja investera och vi har mycket diskussioner om börsen och ekonomi i största allmänhet. 

Vem är bäst på börsen, du eller Peppe ;)?

Jag måste nog tyvärr säga Peppe…

Hur tror du att elitidrottare generellt passar som investerare? Jag tänker på egenskaper som att vara trägen, målmedveten, vinnarskalle, osv. 

Jag tänker att investeringar på börsen är likt min idrottskarriär på det viset att det gäller att vara uthållig och lita på processen, framförallt nu när börsen gått dåligt. Jag blir inte bäst i världen på skidskytte genom att träna en dag, eller ens ett år. Samma med börsen, det är över tid det blir bra. Också att våga lita på processen!

Mathias Fredriksson, Björn Dæhlie, Björn Ferry har t.ex. betydande portföljer och intressen. Tror du intresset för investeringar är större hos skidåkare/skidskyttar än hos övriga idrottare?

Hmm, nej det tror jag egentligen inte. Som skidskytt kan du tjäna bra med pengar, men det är få som blir ekonomiskt oberoende. En idrottare som tjänar enormt med pengar kanske inte tycker att ränta på ränta är något för dem, vad vet jag! 🙂 

Hur skulle du säga att de ekonomiska förutsättningarna ser ut för en skidskytt jämfört med en “vanlig” längdåkare på motsvarande nivå?

Rent kommersiellt mot partners osv ingen skillnad. Prispengarna i skidskytte kontra längdskidor är dock både högre belopp och når fler. 

Man måste också fråga om ditt investerande på något sätt går ut över ditt presterande? Tänk att du glider in för sista skyttet i stafetten samtidigt som du funderar över varför SBB är ner så mycket? 

Nej, det är bara ett roligt intresse. På det viset är inte skidskytte annorlunda mot något annat “vanligare” jobb. 

Högsta uppmätt Vo2Max? 

Ca 6 liter/min (testvärde 75)

Bästa tid på 5000 m skierg? 

Aldrig provat, men kör ändå en hel del skierg, gissar att jag skulle hamna runt 16:30 

Vilken plats skulle du placera dig på SM i 15km fritt utan bössa? 

Omöjligt att svara på, men förmodligen högt upp. Jag tror Johannes Thingnes Bö är på pallen på 15 km fritt i världscupen. 

Största innehav i portföljen?

I skrivande stund SSAB. Volvo AB och H&M kommer på plats två och tre bland största innehav. 

1 comment

Leave a Reply