Boktips: Freezing Order – Bill Browder

Freezing Order är en sån bok som legat och sneglat mot mig i bokhyllan ett tag och jag har inte riktigt varit redo att ta tag i den. Det har alltid kommit någon annan titel emellan. Förra veckan var det däremot dags och väl jag öppnat första sidan så var det otroligt svårt att lägga ifrån sig den.

För den som läst Red Notice så är Freezing Order ett kärt återseende. Otroligt högt tempo, enkel handling som är lätt att hänga med i och Browders karakteristiska korta kapitel som gör det väldigt lätt att “bara läsa lite grann” (även om det är svårt att sluta…).

Båda Bill Browders böcker handlar i grunden om kampen mot den ryska korruptionen och hur Browder vägrat acceptera det som det översta skiktet i Ryssland lyckas komma undan med. I grunden handlar det om att hans advokat, Sergei Magnitsky, mördades efter att ha avslöjat omfattande korruption och Browder efter detta gör det till sitt livs uppdrag att ställa allting till rätta igen.

Att ensam ta upp kampen mot ett land är förstås…lite utmanande. Och i en värld där många meningsmotståndare förlorat sina liv under misstänka förhållanden så är det knappast ett riskfritt uppdrag heller, någonting man snabbt blir varse i bokens första kapitel. Med Rysslands intåg i Ukraina har boken knappast blivit mindre relevant. Den ger en bra inblick i vilka incitament och intressen som det översta samhällsskiktet av oligarker och politiker i Ryssland har. T.ex. att Rysslands president inte kan förvärva tillgångar hur som helst, vilket lett till (enligt boken och t.ex. Panama-läckorna) att stora ryska tillgångar göms utanför landets gränser genom olika skalbolag. Ofta hamnar pengarna i slutändan i dyra lyxbostäder i några av världens största städer.

Freezing Order börjar i stort sett där Red Notice slutar och är en naturlig fortsättning. Boken går både djupt och brett kring hur Bill försöker få genomslag för The Magnitsky Act runt om i världen för att få ryska tillgångar frysta, en s.k. “Freezing Order”.

Vi får följa berättelsen genom att Browder blir arresterad av spansk polis, till Panamaläckorna, genom Danske Bank-skandalen och en och annan tvivelaktig amerikansk politiker. Berättelsen hoppar brett men följer ändå en väldigt tydlig röd tråd och enkel kronologisk ordning.

Det är få böcker jag läst som varit så lättlästa och lättföljda som denna. När jag recenserade Red Notice förklarade jag det som att John Grisham och Benjamin Graham skrivit en bok ihop. I uppföljaren så är Benjamin Graham utbytt mot någon politisk motsvarighet. Kopplingarna till investeringar är borta och istället har handlingen flyttat upp på absolut högsta nivå inom världspolitiken.

Det är få böcker som man tuggar i sig så fort och så njutfullt som Freezing Order av Bill Browder. 5/5. Min starkaste rekommendation!

Leave a Reply