Vad jag lärde mig av 12 år av trial and error

I april 2017 blev jag inbjuden till Aktiespararna i Borås för att hålla en presentation om mitt investerande och hur jag såg på investerande generellt. Det här hade jag egentligen nästan glömt bort att jag gjort, men en vänlig själ på twitter som deltog på den presentationen gjorde mig idag påmind vilket är anledningen till att jag idag började bläddra igenom presentationsmaterialet. 

Titeln på presentationen var: “Varför var det ingen som sa det till mig från början? – Vad jag lärt mig från 12 år av trial and error”.

Det som slår mig direkt är hur lite som ändrats i min uppfattning sedan dess. Grundsynen är kvar men koncepten har förstås förfinats och kanske har jag också blivit bättre på att förklara hur jag tänker. Både för mig själv och för andra. Men framförallt var perioden 2014-2017 den tid som verkligen definierade mig och skapade min strategi.

Några av slidsen fastnade jag på och kände att jag skulle vilja ge lite mer kontext. Där i presentationen hade jag mycket tid att prata brett, jag tror att jag fick 1,5-2 timmar, men i materialet så här i efterhand kan ju saker se lite väl lösryckta eller förenklade ut.

I detta får man ta till sig att min presentation var riktad mot nybörjare eller nyblivna investerare. 

Går det att tjäna pengar på aktier?

Marknaden är inte 100 % effektiv och det är ett fullständigt befängt antagande att den skulle vara det. Däremot är marknaden i genomsnitt rätt så duktig på att prissätta saker någorlunda korrekt. 

Om marknaden vore 100 % effektiv så skulle det inte finnas några incitament till aktörer att försöka överlista marknaden. Därmed skulle ingen göra marknaden effektiv. Den effektiva marknadshypotesen är en paradox. 

Jag är inte trader

Jag ser mig inte som en trader. Jag är investerare, men jag är aktiv. Saker som är för dyra har jag inget intresse av att behålla. När man äger saker som är för högt värderade så blir avkastningen dålig (ref slide “Betala ALDRIG rätt pris” längre ner). 

Sen har jag nu förtiden investeringar som jag anser som mer onoterade pga mitt engagemang i bolagen, och då blir det förstås en helt annan femma. Men det betyder också att jag inte riktigt kan trycka in de investeringarna i detta ramverk. 

The Tipping Point – när poletten trillade ned

Fram till 2014 var jag en riktigt dålig och dogmatisk investerare. Det fanns bara en gud, han hette Warren Buffett och alla som inte lyssnade på honom var korkade. Spoiler: det var jag som var dum i huvudet. På tunnelbanan till jobbet plöjde jag Stock Market Wizards av Jack D. Schwager där han intervjuade en rad olika traders med helt olika strategier. Den enda gemensamma nämnaren var att alla lyckades tjäna pengar. Det här var en fullständig ögonöppnare för mig som fick mig att ifrågasätta precis allt. Min utvecklingskurva tog verkligen av därifrån och jag skulle nästan vilja kalla det för min personliga singularitet.

I Star Wars Ep 3 så säger Chancellor Palpatine till Anakin: “If one is to understand the great mystery, one must study ALL its aspects. Not just the dogmatic and narrow view of the Jedi.” Även om Palpatine hade lite andra intressen än mig så fångade han ändå essensen av mitt problem alldeles perfekt. Om jag skulle bli en riktig duktig investerare så räcker det inte med att förstå min egen filosofi, jag måste förstå vad andra gör och varför de gör det.

Betala ALDRIG rätt pris 

Lika mycket som jag får tacka Stock Market Wizards får jag tacka Pontus Dackmo som runt 2014-15 tipsade mig om Vitaliy Katsenelsons bok Active Value Investing (en av mina absolut starkaste bokrekommendatioenr!). Att köpa någonting och äga det i all evighet är inte den heliga gralen. När bolagen blir för högt värderade så minskar din framtida förväntade avkastning eftersom värderingen framåt kommer att gå nedåt. Vinsten måste växa fortare än multipeln faller, annars kommer multipelkontraktionen döda din avkastning. 

På den här tiden så sammanfattade jag det som: Om du inte kan tänka dig att köpa aktien på den här nivån så ska du sälja den. Jag står för det påståendet fortfarande, med tillägget att det bara gäller om du har något bättre ställe att stoppa pengarna. 

Skaffa en strategi som passar dig 

På börsen, i investeringar och i livet vinner den som är långsiktig. Den som har riktig “staying power”. Har man bara en inte fullständigt idiotisk strategi så kommer man bli rik så småningom, om man har tålamod. Det viktigaste för att ha tålamodet är att ha en strategi som är förenlig med din personlighet. Jag skulle aldrig klara av att omsätta hela portföljen varje dag som en daytrader och någon med den strategin skulle säkerligen inte kunna jobba som jag gör. 


Den bästa strategin är den som du klarar av att följa (förutsatt att strategin har positiv förväntad avkastning från början förstås. En dålig strategi är alltid en dålig strategi.). 

Vilka slåss du emot? 

Vill du slå index och tjäna mer pengar än du skulle kunna göra som en passiv investerare, då måste du veta vad det är du slåss emot. Du kämpar mot de som vigt hela sina liv åt börsen och frågan du bör ställa dig är förstås om du anser att du har någon chans mot dem? 

Som tur är så kan man ju välja vilka du slåss mot. De mindre bolagen blir rent generellt oftare felprissatta än de större bolagen, vilket i grunden kommer ifrån att det är fler investerare som tittar på de större bolagen. Det största kapitalet på börsen är fonderna och de har särskilda regler de får investera efter där stora delar av det investerbara universet går bort eftersom bolagen är för små. 

Det är betydligt mer lönsamt att vara bäst i den lägsta divisionen än sämst i den högsta. 

Ju mindre pengar du har, desto lättare att slå index. Ju mindre pengar du har, desto mindre sannolikt är det att du har listat ut det.

Leave a Reply