Tillfället kan skapa investeringen

På en middag häromdagen blev jag tipsad om ett avsnitt av podcasten Invest Like The Best och ett avsnitt som heter “Special Situations in Private Markets” med gästen Jeremy Giffon. Nu måste jag tipsa vidare, det är ett otroligt avsnitt!

Även om läsarna här inte riktigt försöker köpa hela onoterade bolag så finns det väldigt många lärdomar att hämta ifrån denna intervjun. I inledningen säger Jeremy en intressant sak som jag verkligen tog till mig och började fundera kring. Att man ibland behöver inte ens veta vad ett bolag pysslar med eller hur affären ser ut för att förstå att det kan finnas en otrolig möjlighet. Ibland kan det finnas bakomliggande faktorer som skapar möjligheter som har noll koppling till bolagets egen fundamenta.

Största ägaren kanske går igenom en skilsmässa och bara måste likvidera 50 % av innehavet. Kanske är det ett större bolag som gjort ett förvärv av en konkurrent men där en av divisionerna i det förvärvade bolaget inte riktigt passar in. Om de köpt ett bolag för 10 miljarder så kommer de inte riktigt bry sig om de får 5 eller 15 miljoner för den där divisionen, de vill bara gå vidare.

En annan situation som Joel Greenblatt tar upp i You Can Be A Stock Market Genius är den om bolag som knoppar av ett dotterbolag och särnoterar det. Där kanske moderbolaget har ett market cap på 100 miljarder medan det avknoppade bolaget har ett värde på 5 miljarder. Moderbolaget har stora indexfonder och andra stora fondägare som varken kan eller vill äga det avknoppade bolaget. Det kan skapa ett “forcerat säljtryck” där aktierna helt enkelt bara måste bort. När det sker på kort tid så brukar man kunna se rätt rejäla rörelser i aktien, vilket är en möjlighet.

Poängen med hela intervjun är kanske i grunden att allting inte handlar om hur bolagen utvecklas, att det är minst lika intressant att gå igenom “strukturen” för att förstå om det finns förutsättningar för en skev prissättning eller inte.

Marknaden är i genomsnitt ganska så effektiv och hyfsat rationell. Men det finns situationer som uppstår regelbundet där all rim och reson kastas helt ut med badvattnet vilket skapar enorma möjligheter. Det klimat vi har just nu där många småbolag fått otroligt med stryk har skapat en del sådana möjligheter där bolagen har hyfsat bra långsiktig potential men där man plötsligt råkat sitta med helt fel ägarlista.

Lyckas man hitta ett bolag som tickar boxarna till att man vill äga det långsiktigt, samtidigt som det är lätt att identifiera varför möjligheten till överavkastning kan ha uppstått, då är det kanske läge att köpa med båda händerna. De här situationerna uppstår inte ofta, men de uppstår, och förutsättningarna att hitta sådana case har kanske aldrig varit bättre än nu.

Fram med spaden.

1 comment

Leave a Reply