Vad vill du att dina barn läser?

Jag snubblade över en intressant frågeställning på twitter under kvällen där trådskaparen ställde frågan ungefär:
Om du skulle fylla en bokhylla med 100 titlar som du vill att dina barn så småningom ska upptäcka, vilka böcker skulle du ställa där? 

Jag tyckte det här var en otroligt intressant frågeställning som har väldigt mycket djup inbyggt i sig. Det är t.ex. enkelt att säga Intelligent Investor om man vill att barnen ska ha en chans att investera sig rika, men vad är det som ens talar för att de kommer intressera sig för det? Frågan blir ju därför vilka böcker vi skulle välja för att inspirera våra barn till att välja sin egen väg och samtidigt inte göra de riktigt dumma valen. Samtidigt som vi förstås vill försöka vägleda i hur världen egentligen funkar. 

Det här är förstås en lista man skulle kunna fortsätta med i all evighet, men jag tänkte ändå försöka komma med några korta spontana idéer.

George Orwells 1984 och Djurens Gård. Jag tycker det finns få som väcker tankarna mer kring samhällsstrukturer, politiska system och frågor kring rättvisa så bra som Orwell gör. Att de dessutom är fantastiskt läsvänliga och underhållande gör det bara bättre.

Liftarens Guide till Galaxen. Det är lite oklart vad jag vill säga till mina barn med detta men det finns ingen bok som är så otroligt utanför boxen som denna. Douglas Adams spelar verkligen i en helt egen division när det kommer till kreativitet både i handling och i språk. Läs den på Engelska om du kan, det är en helt annan bok än på svenska med Douglas Adams originalformuleringar.

The Undercover Economist eller Freakonomics. Världen förstås nästan alltid bäst med ekonomiska glasögon på sig. Ekonomiska incitament styr i stort sett alla skeenden i världen. Att lära sig att se världen som en ekonom är otroligt nyttigt. 

Why Are We So Clueless About The Stock Market? Såklart behöver det smyga in sig någon form av finansbok här, men det är egentligen på samma tema som ekonomiböckerna ovan. Man behöver förstå vad börsen är och hur den fungerar för att förstå hur samhället är uppbyggt. Börsen är en central del. Man behöver inte gilla det eller tycka det är kul, men om man missar den förståelsen så saknas en stor pusselbit.

E-Myth Enterprise anser jag är en otroligt viktig titel för att få förståelse för företagande i allmänhet och livet som småföretagare i synnerhet. Det är inte så glammigt som man tror och det där drömmen om att bli entreprenör oftast är en stor lögn.

A Brief History of Time av Stephen Hawking. Det är svårt att vara religiös efter att man lärt sig lite grundläggande fysik och förstår mer om vår plats i Universum. Att blicka ut i Universums oändlighet får de allra flesta att komma ner på jorden.

The God Delusion av Richard Dawkins. Om inte en grundkurs i fysik räcker så är religionsfrågan punkterad nu.

A Short History of Nearly Everything är en av mina absoluta favoritböcker. En lättläst bok som ersätter den mesta naturkunskapen fram till och med gymnasiet. 

Bad Science av Ben Goldacre är en nyttig bok för de allra flesta att läsa. Det är många som direkt skapar sig en åsikt när rubrikerna på Aftonbladet säger att “studier pekar på X”, eller “Forskarna överens om Y”. Till saken hör att det finns otroliga mängder med väldigt vilseledande, och direkt dålig, forskning. Goldacre hjälper oss få lite inblick i verkligheten. 

Range av David Epstein är en av de absolut bästa böckerna jag läst om vikten att inte nörda in sig på ett enda område utan våga vara bred. Våga pyssla med många idrotter, våga skaffa dig en annorlunda hobby eller våga läs en bok om ett ämne du kanske egentligen inte tror kommer falla dig i smaken. Bred kompetens och bred förståelse gör all ny kunskap lättare att ta till sig. 

The Checklist Manifesto. Vi är inte ofelbara som människor utan vi glömmer en hel del. Personer med bokstavskombinationer kan nog gynnas en hel del extra av ett liv med checklistor men även personer utan diagnoser har väldigt mycket att vinna. Precis som hela den här boken försöker förklara.

How Not to Be Wrong. Mycket av kunskapsutvecklingen i livet handlar om att “lära sig tänka”, och tillägget jag vill göra är att det absolut viktigaste är att lära sig att inte begå de enkla misstagen. Livet är i stort logiskt och fullt av system som går att följa och applicera resonemang på. 

Deep Work. Kunskapsjobb lär varken bli färre eller enklare i framtiden och förmågan att koncentrera sig och jobba hårt och målinriktat är en kompetens man behöver lära sig. Det finns knep och Cal Newports bok är fantastisk på att både inspirera och vara konkret. 

Fooled by Randomness. Hallå, ni trodde väl inte jag skulle hoppa över boken som förändrade mitt liv? Ingen bok har haft starkare påverkan på mitt sätt att se på sannolikheter och saker som sker i världen. 

Rich Dad, Poor Dad. De allra flesta jag träffat som läst Kiyosakis bok har blivit inspirerade till att försöka påverka sin ekonomiska situation i livet till det bättre. Jag kräver inte att mina barn vill “bli rika” men jag skulle önska att de förstod vilka möjligheter de har att påverka sitt ekonomiska öde.

Finding Ultra – Rich Roll. Livet är fullt av upp och nedgångar. Hela livet går ut på att lösa problem och komma igenom olika nivåer av personliga kriser. Rich Roll hittade sitt botemedel mot missbruk och allmänt risigt leverne i ultralöpningen. Jag säger inte att det är lösningen för alla men det är en väldigt lärorik inblick i hur man hanterar livets “curveballs”. 

Golf Monster. En självbiografi av Alice Cooper med golf i titeln? En berättelse om hur en person med religiös uppväxt blev skräckrockare som sedan avhjälpte sitt alkoholmissbruk genom att börja spela golf. Fantastisk bok.

The Warren Buffett Way (eller nån av de andra, men denna är väl mest lättsmält) tycker jag själv är en inblick i att alla kapitalister faktiskt inte är onda och skapar en förståelse för att man med långsiktigt tänkande och sunda värderingar kan skapa enorma värden både för sig själv och andra.

Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less. I den konsumtionsdrivna västvärlden så drunknar människorna i prylar som inte nödvändigtvis gör livet roligare eller bättre. Tvärtom blir vi ofta slavar till våra prylar, våra åtaganden och våra projekt. Less is more, på riktigt.

Besvärliga människor är en helt otrolig bok som går igenom 400 år av entreprenörsskap i Sverige. Det är en otroligt bra bakgrundsbok till varför Sverige ser ut som det gör idag, sett ur ögonen på några av de viktigaste individer som format landet.

Losing my Virginity – Richard Branson. Jag har själv hittat otroligt mycket inspiration till att vilja utveckla mig själv genom att läsa biografier. När man ser vad andra människor lyckats åstadkomma med begränsade medel så blir man direkt sugen på att ta reda på vad man själv skulle kunna göra. Jag tror att biografierna ska vara lättlästa, roliga och inspirerande snarare än djupa. Här är en av de lättare.

Atomic Habits. Livet går ut på att skapa sig positiva rutiner så att man kan gå utanför boxen och ha roligt utan att försaka sin situation. Det är varken svårt eller jobbigt.

4 hour workweek. Inte den bästa bok jag läst direkt men träffar den någon i rätt läge så kan den vara otroligt inspirerande i att inte fastna i ekorrhjulet.

Listan kan självklart göras otroligt mycket längre, detta var bara de första jag kom på. Kanske ska Ayn Rand, Dostoyevsky, Bertrand Russel, Marcus Aurelius

Vilka böcker skulle du ställa i din bokhylla för dina barn att någon gång i framtiden upptäcka?

Leave a Reply