Boktips: Mindset – Carol Dweck

Nä, nu ljög jag faktiskt, det här är inte alls något boktips. Eller tips kanske det är, en bok att undvika. Boken är inte rakt igenom hemsk, men 90 % av sidorna önskar jag att jag hade hoppat över och spenderat tiden med typ vad som helst annat förutom att just läsa denna bok.

Dagens tips: läs inte Mindset av Carol Dweck.

Väldigt mycket amerikansk självhjälps- och businesslitteratur hamnar i facket “hade räckt med ett blogginlägg” och ingen bok har någonsin i världshistorien passat mer perfekt rakt in i mitten av detta fack. Efter att ha läst bokens inledning kan man egentligen lägga den ifrån sig med väldigt gott samvete, det tillkommer inga nya insikter på bokens resterande drygt 250 sidor.

Carol Dweck presenterar i det första kapitlet sin teori om growth mindset. Hennes teori går ut på att människor antingen har ett “fixed” mindset, eller ett “growth” mindset. Ett fixed mindset innebär kortfattat att man utgår ifrån att saker är vad de är. Att talang är medfött, att man antingen är bra på saker eller inte. Att man helt enkelt ser på sig själv och sin förmåga sin statisk och oföränderlig.

Ett growth mindset är istället motsatsen där man är av åsikten att hårt arbete lönar sig. Att man kan utveckla sig själv och att nästan alla kort man har tilldelats genetiskt går att påverka genom sin egen inställning och en vilja att utvecklas.

Det jag skrev ovan tog mig bättre delen av en timme att läsa genom Carol Dwecks ord. Om du känner att du gärna vill köpa en bok för att få det upprepat på 290 sidor så be my guest. Att ett growth mindset är att föredra är ju inte direkt raketforskning, och inte heller resten av boken är det.

Resten av boken är ett enda upprepande av anekdotisk bevisföring där författaren försöker förklara att i stort sett allting som gått åt helvete genom världshistorien har varit pga att de inblandade personerna har haft ett “fixed mindset”. Om det gått dåligt har det självklart varit pga fixed mindset, om det gått bra har det till 100 % varit pga growth mindset.

Enron-skandalen? Fixed mindset. Michael Jordan? Growth mindset. Dåliga baseball-lag? Fixed mindset. Bra lag? Growth mindset.

“To a man with a hammer every problem looks like a nail.” är ett citat man har hört och läst många gånger i historien. Och jag har aldrig tidigare stött på en författare med så få verktyg i sin verktygslåda. Carol Dweck har ett enda, och med det slår hon på precis allt som rör sig, med resultatet att alla exempel lämnas krokiga och buckliga.

Det var längesen jag var så förbannad över att ha blivit behandlad som ett barn av en författare. Hon utgår ifrån att ingen kan tänka själv och att allting måste tvångsmatas långt ner i halsen, gång på gång på gång.

Självklart ska man ha ett growth mindset. Om du ens är i närheten av att gå i självhjälpshyllan så har du redan ett och kan med glädje ge blanka fan i denna bok.

PS. Den här boken borde kondenseras ner till 10 sidor och anpassas för barn i 10-årsåldern, där hade den kommit till rätta. DS.

Leave a Reply