Därför läser jag nästan hela tiden

Jag läser böcker i stort sett konstant och det är på den nivån att det blivit en del av min identitet. Det ligger alltid ett par påbörjade böcker på nattduksbordet, någon på skrivbordet och någon i väskan. Hastigheten på konsumerandet varierar väldigt men har historiskt varit någonstans mellan 0,5-1 bok per vecka. En stor del till varför jag läser så mycket är för att jag gillar det och tycker det är väldigt avslappnande. Min hjärna kopplar av mest och bäst när jag tar till mig ny information i ett självvalt tempo. Men det finns också en väldigt tydlig anledning kring varför jag läser en hel del om just investerande.

Som investerare står vi inför en stor utmaning som ofta förbises: feedbackloopen är för långsam för att vi på egen hand ska kunna utvecklas snabbt och effektivt. I jämförelse med andra områden, som exempelvis pokerspel, där spelare kan genomföra hundratals händer på en kväll och omedelbart få feedback på sina beslut, så är investerandet en långsam process. En pokerspelare kan snabbt justera sin strategi utifrån vad som fungerar och inte fungerar, eftersom varje hand ger ny data och ny information som kan analyseras och användas för att förbättra spelet. På samma sätt kan vi titta på idrottsvärlden. Ta en golfspelare, till exempel. Varje gång de slår en boll får de omedelbar feedback – de ser om bollen går rätt, om svingen var korrekt, om de över- eller underanvände kraft. Varje slag är en möjlighet att justera tekniken och förbättra spelet. Tiger Woods har till exempel sagt att före varje tävling så vill han ha ”1000 ball contacts per day”. 1000 gånger per dag får han återkoppling på sitt spel, det här kan en investerare bara drömma om. 

Om du är aspirerande daytrader så kommer du förstås att ha en betydligt kortare feedbackloop. Din ägandehorisont kanske är ett par minuter där du på en dag utan problem kan göra 500 affärer. Både efter varje affär och vid slutet av varje dag får du feedback på vad som fungerade och inte helt enkelt genom att kolla på något så simpelt som kontosaldot. Finns det mer pengar än i morse? 

Som koncentrerad investerare med en portfölj bestående av till exempel åtta innehav och en genomsnittlig ägandehorisont på tre år ser situationen förstås helt annorlunda ut. Det innebär att du statistiskt sett endast kommer att göra 2-3 affärer per år. Varje beslut, varje köp eller försäljning, tar flera år innan du ser full effekt av, och då är det ofta svårt att isolera vad som faktiskt orsakade framgången eller misslyckandet. Var det en bra analys, marknadsfluktuationer eller bara tur? 

Om vi ser vår egen hjärna som en AI-algoritm som behöver tränas för att bli bättre, inser vi snabbt att vi får för lite data för att effektivt utveckla vår förmåga att fatta investeringsbeslut enbart baserat på våra egna erfarenheter. Med så få datapunkter är det nästan omöjligt att bygga en robust strategi enbart genom att lära sig från sina egna misstag och framgångar. Du har helt enkelt varken tid eller råd att genomföra tillräckligt många affärer eller vänta tillräckligt länge för att bli en expert enbart genom dina egna erfarenheter. Varje investeringsbeslut vi gör, och varje transaktion vi genomför, sker med så långa mellanrum att vi sällan får chansen att omedelbart lära oss av våra misstag.

Hemligheten ligger därför i att konsumera andras data, att lära sig av andra investerares framgångar och misstag. Genom att studera hur andra har agerat i liknande situationer, vilka strategier de använt, vad som fungerat och vad som inte fungerat, kan du accelerera din egen utveckling som investerare. Du kan läsa böcker av framstående investerare, studera historiska marknadsrörelser och granska hur andra har hanterat både goda och dåliga tider. På så sätt kan du få tillgång till en bredare mängd data och insikter än vad dina egna investeringar någonsin kan ge dig. Det handlar inte om att imitera andra investerare blint, utan snarare om att använda deras erfarenheter som ett komplement till dina egna. Du kan fortfarande ha din egen strategi, men genom att lära av andra kan du undvika de mest kostsamma misstagen och snabbare identifiera vad som fungerar. Att ständigt utvecklas som investerare är avgörande, och i en värld där feedbackloopen är långsam är det enda sättet att snabba upp den att dra nytta av andras erfarenheter.

1 comment

Leave a Reply