Municipal Bond Funds – Börspoddens senaste tips!

Munis, eller Municipal Bonds som det egentligen heter, togs upp i veckans avsnitt av börspodden. Jag trodde Johan & John var aggressiva traders, inte sitter väl dom och köper amerikanska stadspapper? Poängen är dock att dessa papper kan vara intressanta just nu och jag tänkte lite kort förklara vad en municipal bond faktiskt är.

En Municipal Bond är precis som namnet avslöjar, en bond (obligation) med statlig anknytning. Inte bara statlig anknytning på det sätt som vi relaterar till i Sverige, utan mer lokal anknytning mot de amerikanska staterna. Dom som ger ut obligationerna är ofta stater, städer, kommuner, län, skoldistrikt, flygplatser, eller någonting annat. Man ger ofta ut dessa obligationer för att finansiera olika infrastrukturbyggen och expansioner med hjälp av obligationsmarknaden. Dessa obligationer har blivit populära på grund av utdelningen/räntan från dessa ofta är skattefri. Det gäller inte alltid, och inte för utländska investerare, men om man t.ex. bor i Kalifornien och köper en Kalifornisk obligation så är det inte omöjligt att plocka en årsränta på över 10 %, vilket är fantastiskt. Dessa obligationer kan ha en löptid på allt från några månader upp till årtionden. Just 10 års löptid är väldigt vanligt.

Kan jag köpa amerikanska statspapper?
För oss dödliga så är det förstås svårt att få loss dessa obligationer själva, precis som det är svårt för oss på den svenska marknaden att köpa obligationer. Istället så har vi ju i Sverige våra kära räntefonder, och i USA är det precis likadant. Dessa paketeras istället i olika fonder som vi vanliga människor kan köpa in oss i och kallas då för Municipal Bond Funds.

Closed-end funds
En closed-end fund är en typ av fond som har ett konstant antal andelar. I en open-end fund så skapas istället nya andelar när nya investerare vill in, men här är så alltså inte fallet. Istället så handlas dessa andelar på marknaden och fungerar då precis som aktier.

Utdelning
Just den fond som Johan har börjat köpa finns under tickern BFK och heter Blackrock Municipal Income Trust. Denna fond, eller trust, äger dessa amerikanska statspapper, samlar ränta och delar ut den vidare till sina ägare. Likheterna med de populära fastighetsREITsen är slående. En börshandlad räntefond med utdelning helt enkelt! BFK har en månadsvis utdelning på 8 cent i dagsläget vilket ger ungefär 7,5 % årligen på nuvarande pris. Det är förstås en väldigt intressant utdelning med tanke på det nuvarande ränteläget.

Det svåra med det här är förstås att bedöma risken på de underliggande tillgångarna. Vad är risken att staden, skoldistriktet eller vem nu som nu har gett ut obligationen, ställer in sina betalningar? Det är inte jättevanligt att dessa lånebetalningar ställs in, men det händer! Kan vi verkligen bedöma denna risk på ett vettigt sätt? Det finns förstås också en ränterisk, precis som jag förklarat tidigare med räntefonder så kommer priset på dessa att gå ner när räntan går upp. Det är förstås sant, men även om den amerikanska ekonomin går allt bättre så tror jag det är långt kvar tills det är läge att prata om räntehöjningar. Jag menar, man har precis börjat dra ner stödköpen, därifrån till räntehöjningar är steget ganska långt. Och även om räntorna går upp så kommer dessa fonder att köpa nya obligationer med högre ränta och därmed öka sin egen utdelning. Det kommer ta tid att få upp utdelningen högre eftersom de underliggande obligationerna har en lång löptid, men det kommer att hända. Och med en nuvarande utdelning på 7,5 % så ser dessa fonder väldigt intressanta ut som alternativ till räntefonder eller t.ex. REITs.

Jag tänker ge det en chans och köpa en liten stek. Utdelningen är fin och jag köper verkligen det som sägs i podden. Efter att ha läst på lite mer på nätet så tycker jag att det ska bli kul. Månadsutdelningen blir på mitt innehav $24 vilket alltså är $288 per år vilket i sin tur blir 1880 kr på nuvarande dollarkurs.

Vad är era tankar?

Ps. Eftersom dessa obligationsfonder finns i USA så finns det förstås också en valutaeffekt att räkna med. Om man är skeptisk till dollarn så kanske det inte är läge att köpa defensiva räntefonder i USA, men om man däremot är positiv till dollarn så kan man här slå två flugor i en smäll. Själv är jag ganska neutral till dollarn, jag har inga förutsättningar för att förutspå utvecklingen på valutamarknaden, och det ska jag vara ärlig med. Ds.

Mvh,
Snåljåpen

17 comments

 1. Min uppfattning är att bond funds attraherar investerare med relativt låga avkastningskrav.

  Om avkastningen ändå är hög så innebär det att investerarna ser stora risker och då håller jag mig undan.

  1. Korrekt, ofta personer med väldigt stora förmögenheter som inte vill ha mycket mer avkastning än inflationen. Men nu har priset på dessa tryckts ner mer än vad risken har ökat, åtminstone går teorin så. Så tanken är att dessa ska gå upp i pris och yielden gå ner eftersom risken är överskattad samtidigt som priset är nedtryckt av årsskifteseffekten. Så det finns 3 scenarion. 1. de går upp i pris – jag säljer: win. 2. De står still i pris eller går ner men yieldar 7% – jag behåller: win. 3. De defaultar – jag förlorar: bajs.

   Så tänker jag.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Jag kommer inte att återinvestera utdelningen i den fonden på grund av storleken. Det skulle innebära att jag köper för strax över en hundring vilket knappast är skäligt med tanke på courtaget. Pengarna får istället återinvesteras i Svenska utdelningsaktier eller liknande.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Absolut är den volatil, men det kan samtidigt vara en positiv sak ifall vi förväntar oss en uppjustering i pris. En tråkig bond som ligger still har enligt mina teorier mindre chans att uppjusteras respektivt nedjusteras. Men med en hög standardavvikelse så känns det bättre att “spela på” en uppgång. Sen får man ju inte blunda för det politiska som hände under hösten med budgetbråk, nedstängning av stat etc, sånt påverkar verkligen i det korta loppet. Jag tror dock att detta pressade ner priset för långt vilket nu lett till att yielden är högre än vad risken rättfärdigar.

   Se gärna min kommentar ovan till Aktieingenjören också.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Tycker detta verkar som en riktigt intressant investering att ta in i min portfölj, men kan inte hitta “Blackrock Municipal Income Trust” på Avanza?

  Så hur ska man göra för att köpa den? Skulle ju helst köpa innan 13:e Januari så man får utdelningen i Februari 🙂

  1. Den finns under tickern BFK. Den heter BlackRock municipal income closed fund för att vara mer exakt!

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Har tyvärr ingen aning då jag inte använder Nordnet. Jag har dock hört att det inte ska gå att köpa denna fond via ISK hos Nordnet, men jag tror att den ska finnas. Försök att söka på tickern BFK. Uppdatera gärna här hur det har gått :).

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Det jag hittar då är :
    BlackRock Municipal Income Trust – Aktier kostar 13.26 usd

    Denna heter ju inte “closed fund” , innebär detta att den inte har denna eftertraktade utdelningen?

    1. Föreslår att du kontaktar Nordnet och frågar. Jag tror själv inte att det finns flera identiska med olika principer kring utdelning. Tror bara det finns en. Men ring och fråga!

     Mvh,
     Snåljåpen

 3. Olle, hur är det med skatten på dessa fonder? Jag har för mig att amerikanska medborgare slipper skatta för utdelningen, men hur är det för oss svenskar, kommer amerikanska staten att dra vinstskatt?

 4. Får man fråga hur du ser på denna fond i dagsläget?
  Är inte så jätteinsatt själv. Gick in med en liten slant när det var uppe i Börspodden.
  Nöjd med uppgången på 11,43% men framförallt utdelningen.
  När ska man sälja? Funderar på att gå in med en liten till slant inom snar tid för utdelningens skull hur ser du på det?

  Mvh

Leave a Reply