Protector Forsikring – fortfarande köpvärt?

Protector Forsikring har seglat upp som ett av de absolut populäraste innehaven bland våra bloggare, tidigare var det H&M, och nu är det alltså ett relativt okänt norskt försäkringsbolag. Sedan ägamintid sprang på bolaget förra sommaren runt 15 NOK så har resan varit fantastisk upp till 39,80 där vi stängde idag. Själv ligger jag +110 % på mina inköp som jag började göra från 18 NOK och uppåt i mitten av juli förra året, och det är exklusive utdelningen på 1,75 (vilket var drygt 6,5 % av kursen just då). Även min sambo är ägare i detta fantastiska bolag och hon har fått en avkastning på drygt 30 % från sitt inköp i mitten på maj. Ja, sista tiden har rörelserna varit stora och dramatiska, intresset är större än någonsin och nu får jag nästan dagligen förfrågningar från de som undrar om det är för sent att kliva in.

När jag köpte bolaget förra sommaren så hade man fortfarande en del kvar att bevisa. Oron över den norska bostadsmarknaden låg som en våt filt över aktiepriset och investerarnas framtidstro. Oron verkar nu har lösts upp och bolaget går från klarhet till klarhet. Mycket har hänt på det år som gått, och jag vill påstå att det inte är samma bolag man köper idag som man köpte för ett år sen. För ett år sedan var det en okänd uppstickare till förhoppningsbolag som börjat visa fina siffror, dock fortfarande med en del kvar att bevisa. Idag är man snarare en lågt värderad tillväxtaktie som har visat att man är en spelare att räkna med. Trots tillväxten håller man kostnaderna nere och kan därigenom hålla en fin lönsamhet, trots hög tillväxt. Hur många tillväxtbolag kan dela ut 50 % av vinsten?

När jag kastar in siffrorna från Protector Forsikring i mitt excelark så får jag ut ganska trevliga siffror. Jag gör defensiva antaganden om en tillväxt på 10 % årligen de första 5 åren och 5 % de nästkommande 5 åren. Jag antar en bibehållen lönsamhet och utdelning under perioden. Jag tror att bolaget om 10 år kommer att ha en högre värdering än P/E 11 varpå jag anser 15 vara ett mer ärligt tal att använda. Trots min diskussion igår så använder jag 10 % som avkastningskrav innan jag kommit längre med mina personliga reflektioner.

Protector Forsikring

Som ni ser så verkar bolaget 25 % undervärderat trots antaganden om en relativt låg tillväxt. Eller om vi vänder på siffrorna: om mina antaganden är korrekta kommer årsavkastningen att bli 13,8 %. De sista åren så har tillväxten snarare varit runt 20-25 % även om jag ogillar att räkna med så höga tillväxttal i värderingsmodeller, det blir för mycket utrymme för fel. Om Protector Forsikring kan överträffa mina tillväxtantaganden så bör det kunna bli en trevlig resa framöver!

Värderingen är långt ifrån lika aptitlig som den var för ett år sedan, men samtidigt har vi en stabilitet nu som gör att vi kan acceptera en mindre Margin of Safety. Med 25 % rabatt mot värde är Protector Forsikring långt ifrån övervärderad. Om man har pengar över och är köpsugen så tycker iallafall inte jag att det är för sent att slå till.

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

  1. Av tillväxten i Q1 på 34% kommer 21% ifrån Sverige och Danmark. Hur tror du växten tillkommit? Fråga vem som helst i försäkringsbranschen i Sverige och de kommer att säga samma sak, det hela bygger på att Protector dumpar priserna. Såvida de inte trixar rejält med siffrorna (vilket slår tillbaka på lite sikt) så kommer det att vara omöjligt att nå en Combined Ratio på nuvarande nivåer under 90%.

  2. Jag har två frågor! Hur ser du på andelen som kommer från det icke-tekniska resultatet som boostas av den höga börsen, sett till deras vinsttillväxt? Samt hur beräknar du diskonterad utdelning och det slutliga värdet?

Leave a Reply