Små vs. stora aktiefonder

stor och liten

Finns det en korrelation mellan fondernas avkastning och storleken på det förvaltade kapitalet?

För ett tag sedan så skrev jag ett inlägg om att Didner & Gerge blivit för stora för att kunna fortsätta ha den förvaltningen de haft tidigare, och då pratar jag förstås om deras stora Aktiefond. Missförstå mig rätt, jag har en extrem respekt för förvaltarna på Didner & Gerge, men ibland måste man skilja på sak och person.

När man har nästan 40 miljarder i fondförmögenhet så börjar det förstås bli svårt att orientera sig. Man börjar krama index och måste “satsa allt” på ett eller två stora innehav som får dra det stora lasset. Om dessa inte går vägen så blir avkastningen ganska medioker, eller åtminstone medelmåttig. Nu har man lyckats väldigt bra trots storleken den sista tiden, men frågan är om man ändå inte har förutsättningarna emot sig.

Hemligheten, så som jag ser det, är att ha mindre fonder med större manövreringsutrymme. Jag vill att min förvaltare ska kunna kliva ur en position utan att det ska ta 6 månader.

Detta fick mig att tänka på ett inlägg jag skrev väldigt nyligen om Cliens fonder där en av deras Sverigefonder hade gått starkast i år. Såklart var jag direkt tvungen att kolla på storleken, och här är det, enligt en en artikel i affärsvärlden igår, 280 miljoner i förvaltat kapital. Tidigare nämnd fond är alltså 140 gånger större…

Som ett kul exempel så pratade Thomas Brodin, förvaltare av Cliens Sverige Fokus, varmt om Sensys Traffic när jag och ett gäng bloggare hälsade på för ett par veckor sedan. Medianinnehavet i D&G’s aktiefond är större än hela Sensys börsvärde, vilket säger en del om begränsningarna.

När man pratar om att småsparare har fördelar på aktiemarknaden så är det just detta man pratar om. Att man kan handla de bolag som är för små för fonderna att köpa. Att man kan hitta underanalyserade bolag. Min fråga är: borde det inte vara samma fördel för fondförvaltarna? Att ju mindre man är, desto bättre?

Min egen portfölj består i dagsläget nästan enbart av aktier, men när jag placerar åt min son eller min sambo så finns det istället ett stort inslag av fonder. De största fonderna? Knappast.

Det finns förstås fler små och nischade fonder som har bra förutsättningar för att prestera bra avkastning framöver. Jag gillar Thomas Brodin, och tycker åtminstone man ska ge hans nyhetsbrev en chans, så får man se om det kan vara någonting. Här är ett exempel på Cliens nyhetsbrev från maj.

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

 1. Det händer att fonder i USA stänger för nysparande eftersom de håller på att bli för stora. Oftast försent har jag förstått. Jag har aldrig hört talas om att någon stor fond i Sverige haft den tanken.

  1. Precis, det är många fonder i Sverige som borde stängt för inflöde för längesedan. Samtidigt förstår jag ju fondbolagen, det är klart att man vill ta tillvara på pengarna. Girigheten styr förstås, och det är inte konstigt.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Jag kommer skriva om detta i ett inlägg inom kort, förhoppningsvis denna vecka. Mina inlägg är aldrig sponsrade, alltså, jag skriver alltid själv och med mina egna åsikter. Däremot kan länkar i inläggen vara sponsrade.

   Det jag skriver på bloggen står jag för, punkt slut :).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply